Nokia isi dubleaza profitul dar sangereaza la cota de piata

Scris de

Profitul Nokia pe 2010 a crescut de la 891 milioane de euro pana la 1,85 miliarde de euro insa nori negri se aduna deasupra companiei dupa ce a pierdut cota de piata de la 36% la 34%.

Mai mult, profitul pe ultimul trimestru din 2010 a coborat cu 21% fata de aceeasi perioada din 2009. “Nokia are de infruntat provocari semnificative in competitivitate executie”, a declarat Stephen Elop, director executiv al companiei finlandeze. Mai mult, Nokia a spus ca pretul mediu pentru smartphone-urile sale a scazut cu 16% in trimestrul al patrulea fata de acelasi trimestru din 2009, de la 186 de euro la 156 de euro.

El a spus ca va anunta schimbari majore in felul in care Nokia face afaceri la o conferinta cu investitorii ce va fi tinuta la 11 februarie in Londra.
Anumiti analisti se asteapta ca Nokia sa lase balta sistemul de operare Symbian, vazut de multi drept principala problema a companiei, pentru sistemele de operare Android sau Windows Phone 7.
“Nokia va trebui sa se sprijine pe Google si Microsoft pentru a-si imbunatati sistemele de operare si se poate lega in stabilirea de roadmap-uri cu acesti parteneri”, spune Malik Saadi, analist la Informa Telecoms din Londra, citat de New York Times.

Nokia dezvolta acum MeeGo impreuna cu Intel, dar pana acum nu a produs niciun dispozitiv pe baza sa, dupa un an de cooperare. Compania a vandut 450 de milioane de telefoane anul trecut.

Saady spune ca esecul de a recastiga terenul in piata de smartphone-uri va face ca Nokia sa isi complice singura viata din moment ce concurenta deja incepe sa lanseze dispozitive sofisticate dar din ce in ce mai ieftine. El se asteapta ca pana in 2015 smartphone-rule sa fie 74% din vanzarile totale de telefoane mobile din Europa.

Sursa: New York Times
Sursa foto: blog.punjabilokvirsa.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] cota mondiala de 37,6% iar Android e haaaat departe la 22,7%. Totusi, pe ultimul trimestru din 2010 sistemul de operare de la Google a depasit Symbian, potrivit Canalys. Dupa cifrele Gartner, doar faptul ca si Sharp sau Fujitsu vand terminale cu […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.