Prin achizitia Nest, Google va sti date inimaginabile despre noi, cum ar fi cand dormim sau ne uitam la televizor

Scris de

Uitati de NSA, Google va sti in curand lucruri inimaginabile despre noi, precum faptul ca suntem treji acasa sau cand ne uitam la televizor. Si acesta nu este decat inceputul.

Gigantul a anuntat saptamana trecuta ca va achizitiona Nest Labs, o companie care produce termostate si detectoare inteligente de fum, pentru 3,2 miliarde de dolari.
Fondata in 2010 de catre Tony Fadell si Matt Rogers, doi fosti ingineri de la Apple, Nest Labs produce termostate care se autoprogrameaza in functie de preferintele utilizatorului in ceea ce priveste temperatura ambientala. Dispozitivul detecteaza daca nu este nimeni acasa, caz in care reduce consumul de energie al locuintei.

Electrocasnice inteligente

Industria termostatelor are venituri anuale de circa 3 miliarde de dolari, potrivit firmei de analiza a pietei IBISWorld, in crestere cu 2% pe an fata de 2008.
Compania de cercetare a pietei Navigant Research estimeaza ca piata aparaturii electrocasnice operata prin smartphone-uri va creste de la 612 milioane de dolari in 2012 la 35 de miliarde de dolari in 2020.
Google a anuntat in 2011 initiativa Android@Home, prin care urmareste instalarea de electrocasnice inteligente, precum becuri, masini de spalat, sau termostate care sa fie controlate prin intermediul unor dispozitive Android. A luat destul timp pana cand acestea sa apara pe piata, dar acum acest lucru chiar se intampla, la fel ca masinile inteligente cu sistem de operare Android.
“Smartphone-urile devin din ce in ce mai mult telecomenzile vietii noastre. Vor controla totul, in case si masini”, a declarat Jeff Kagan, analist in domeniul tehnologiei.
Tot mai multe companii vor incerca sa fabrice astfel de sisteme in urmatorii ani, care sa monitorizeze aproape orice miscare dintr-o locuinta, a spus Neil Strother, analist la Navigant Research.

Deja suntem supravegheati fara sa stim

Exista deja o mica armata de aplicatii care fac acest lucru.
SmartThings, o aplicatie gratuita pentru iOS si Android, monitorizeaza comutatoarele pentru lumina si usile locuintelor si automobilelor.
Compania de automatizari pentru locuinte Vivint, cumparata in 2012 pentru 2 miliarde de dolari de Blackstone Capital Partners, are 800.000 de clienti in America de Nord.
Aplicatia iOS dezvoltata de aceasta companie actioneaza ca un detector de miscare, sistem de securitate controlat prin telecomanda si sistem de inchidere electronica a usilor.
Sistemul Digital Life al AT&T semnaleaza, in schimbul unui abonament care porneste de la 4,99 de dolari pe luna, scurgerile de apa, consumul de energie, usile care nu sunt inchise, incluzand si camere de supraveghere a locuintei.
Compania Belkin, cunoscuta indeosebi pentru routerele sale, a lansat chiar si un cuptor controlat prin smartphone.

Nu mai exista viata privata

Deja majoritatea aplicatiilor noastre de pe smartphone ne monitorizeaza locatia si transmit pe propriile servere contactele noastre. Insa acest lucru e abia inceputul
Ceea ce afla in prezent companiile atunci cand accesezi Facebook dintr-un restaurant sau Google Maps este nimic in comparatie cu datele care vor fi obtinute de la clienti in viitorul nu prea incepartat, considera Adi Kamdar, membru al Electronic Frontier Foundation, care militeaza pentru protejarea vietii private.

Masinile conectate la Internet ar putea raporta sofatul imprudent, cresterea sau anularea unei asigurari. In mod similar, o companie de asigurari de locuinte ar putea fi interesata de un detector de fum care se declanseaza de mai multe ori pe zi. In timpul unui divort, sotul/sotia ar putea cere companiei care opereaza termostatele date care sa dovedeasca faptul ca partenerul sau mentine in casa temperaturi prea scazute, iar copiii stau in frig”, a spus Kamdar, intrebandu-se daca oamenii isi doresc sa aiba de-a face cu asa ceva.
Majoritatea companiilor colecteaza date agregat si sustin ca nu fac publice informatii personalizate.

Cofondatorul Nest, Matt Rogers, a scris pe blogul companiei ca politica acesteia limiteaza in mod clar utilizarea informatiilor de la clienti la furnizarea si imbunatatirea produselor.

Politica Google in domeniul confidentialitatii datelor a evoluat de la 650 de cuvinte in urma cu 12 ani la 2.260 de cuvinte si stipuleaza ca pot fi facute publice sau impartasite cu partenerii doar informatii agregat, nepersonale.
Regulamente asemanatoare au si companiile SmartThings si Vivint.

Politica privind utilizarea informatiilor despre clienti trebuie insa sa tina cont si de piratarea datelor.

Oricine iti poate hackeri datele

“Ce se intampla daca cineva intra in telefonul tau?”, s-a intrebat Rick Singer, CEO la GreatApps.com.
In 2011, cercetatorii germani Dario Carluccio si Stephan Brinkhau au facut o prezentare privind accesarea unor date transmite de un contor inteligent serverului unei companii de utilitati.
Dupa doua zile de analiza a datelor, ei au putut sa spuna daca proprietarul locuintei este acasa, daca doarme sau daca este plecat, cate computere si televizoare se afla in locuinta si chiar daca se uita cineva la televizor.

Asa ca acum nu mai e nicio scuza daca STS-ul nu detecteaza cand te-ai prabusit cu avionul… NSA va sti inclusiv cu cine esti…

Sursa: Market Watch
Sursa foto: Google+

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] a demarat negocieri pentru preluarea Beats Electronics cu 3,2 miliarde de dolari, in vreme ce Google a achizitionat producatorul termostatelor inteligente Nest, tot cu 3,2 miliarde de dolari, astfel ca drumul celor trei giganti se desparte acum. Pe de alta parte, Google testeaza lentile de […]

  2. […] mai indraznete. De la masinile care se conduc singure si ochelarii inteligenti, Google a ajuns la intrarea pe piata dispozitivelor electrocasnice conectate la internet prin achizitia Nest, a cumparat Titan Aerospace – o companie care produce drone si prin care viseaza sa furnizeze […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.