Revolta: Apple are mai multi bani decat doua treimi din tarile lumii
Scris de Daniel Ionascu
Apple a ajuns sa aiba in conturi 50 de miliarde de dolari si ar putea termina anul 2011 cu mai bine de 70 de miliarde. Asta e mai mult decat produsul intern brut a doua treimi din tarile lumii.
La naiba, depaseste chiar bugetul Romaniei pe anul asta. Ei bine asta e si problema.
Apple va prezenta in cateva ore rezultatele financiare pe trimestrul al patrulea, iar analistii socot ca va scoate din maneca un profit de 4,9 miliarde de dolari, cu 46% peste ultimul trimestru din 2009, la venituri de 24,3 miliarde de dolari, in urmcare cu 55%, potrivit analistilor intervievati de Thomson Reuters.
Daca actionarii nu au nimic de comentat in privinta strategiei si produselor lansate de Apple in ultimii ani au, in schimb, in privinta culegerii fructelor acestei munci.
Frustrarile adanci legate de purcoiul de bani s-au vazut imediat de la anuntul facut de Steve Jobs ca paraseste temporar compania pentru a se ocupa de propria sanatate, cand actiunile au cazut cu 7,7% ieri pe bursele din Europa. Delaware Investments are actiuni de 700 de milioane de dolari la Apple si tot crede ca firma e subevaluata cu 30%, in ciuda unai capitalizari-mamut de 320 miliarde de dolari.
Pana acum, la fiecare interogare de la prezentarile de rezultate financiare, actionarii au primit raspunsuri vagi privind posibile achizitii si nevoia de a ramane flexibili si conservatori.
Performera crizei
De la minimele crizei, din martie 2009, actiunile Apple au urcat de 3 ori pe burse, o data cu succesul iPhone si lansarea iPad. Dar oamenii sunt nemultumiti: nu au primit dividende, nici rascumparari de actiuni de la Apple. Delaware Investments crede ca firmele de tehnologie din Silicon Valley, precum Cisco Systems sau Apple, au o cultura financiara pervertita: angajatii primesc actiuni cu randament de, sa zicem, 11% iar banii stau degeaba si fac din dobanzi doar 0,75% pe an. E ca si cum ai lua un card de credit si pui banii de pe el intr-un cont de economii.
Sa ne jucam cu numerele
Analistul Toni Sacconaghi, de la Bernstein Research, calcula in vara anului trecut ca Apple ar putea plati 4% dividend, sa rascumpere actiuni proprii de 20 miliarde de dolari si inca sa adauge 10 miliarde de dolari pe an. Chiar si o achizitie cu 15 miliarde de dolari a Netflix (care transmite streamuri pe iTunes si Apple TV-nr) ar putea fi usor finantata, lasand loc pentru rascumparari masive sau dividende, mai adauga el. “Cred ca (situatia -nr) a trecut dincolo de punctul rational de la o vreme”, spune Sacconaghi.
Microsoft Corp a avut de infruntat aceeasi problema, dar in final a inceput sa livreze dividende in valoare de 32 de miliarde de dolari in 2004, cele mai mari platite de vreo companie vreodata.
Daca in 2009 Jobs a lipsit primele 6 luni, de aceasta data el nu a anuntat perioada in care se va ocupa de problemele sale de sanatate.
Etichete: analiza, Apple, Cisco, extern, Microsoft, Netflix, PIB, Silicon Valley, Steve Jobs, stiri
Comentarii (1)
[…] Rezultatele au batut cu mult estimarile analistilor. […]