RIM pierde un proces cu Nokia. Finlandezii cer interzicerea BlackBerry

Scris de

De la o vreme toate nenorocirile posibile se sparg in capul canadienilor de la Research in Motion (RIM), producatorul dispozitivelor BlackBerry.

Dupa pierderi si concedieri, studii jenantedeclaratii belicoase sau batjocura indurata de la Yahoo, tocmai incepuse o mica primavara pentru RIM, o data cu deschiderea tot mai mare a operatorilor telecom catre sistemul de operare BlackBerry 10.

Ei bine, RIM da iar cu bata in balta. Compania a pierdut o disputa cu Nokia in privinta folosirii patentelor WLAN. Curtea de Arbitraj de la Stockholm a decis ca RIM nu are dreptul sa produca sau sa vanda dispozitive care se conecteaza la retelele WiFi fara sa aiba licenta de la Nokia.
In fapt, RIM nici nu a incercat sa conteste patentele in cauza, ci a argumentat ca acestea sunt acoperite de un acord de licentiere anterior. Nokia a semnat o intelegere reciproca de licentiere cu RIM in privinta patentelor celulare in 2003, care a fost modificata in 2008. RIM a cerut instantei in 2011 sa ii recunoasca faptul ca acordul este valabil si pentru patentele WLAN.
Canadienii argumentau ca Nokia in sine nu a cerut niciodata interzicerea gadgeturilor sale, insa a fost data in judecata de o entitate numita MobileMedia Ideas LLC, care a fost infiintata de catre Nokia si Sony pentru gestionarea unei parti din proprietatea intelectuala a acestora.
Judecatorii nu au fost insa convinsi. Sentinta in cauza a fost data in 6 noiembrie, insa a fost facuta publica abia recent. In urma anuntului, nordicii au depus imediat actele pentru a interzice BlackBerry in SUA, Marea Britanie si Canada. Si, in mod absolut clar, vor castiga. Singura solutie pentru RIM este un nou acord de licentiere, astfel incat sa nu ii fie periclitata lansarea BlackBerry 10 in data de 30 ianuarie.

Nokia incearca de cativa ani sa isi creasca veniturile din licentierea propriilor patente, pe masura ce vanzarile sale de smartphone-uri au scazut imens. Compania a avut succes impotriva Apple, de la care colecteaza bani pentru produsele care folosesc brevetele sale si a dat recent in judecata precum HTC, RIM si Viewsonic. Finlandezii pretind ca si tableta Nexus 7 ii incalca proprietatea intelectuala, insa nu a demarat pana acum actiuni in instanta contra Google.

Nokia, Ericsson si Qualcomm au cele mai puternice portofolii de patente wireless. Licentierea brevetelor aduce anual 500 de milioane de euro pentru Nokia.

Sursa: Reuters
Sursa foto: All Things Digital

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.