Samsung si Google au ajuns la un acord de cros-licentiere a patentelor
Scris de Daniel Ionascu
Gigantii Samsung si Google au anuntat duminica o intelegere prin care fiecare din cele doua companii sa poata folosi patentele celeilalte timp de 10 ani.
Cele doua companii nu au anuntat daca acordul acopera toate patentele lor, insa au anuntat ca acesta se intinde si dincolo de produsele mobile, acoperind mai multe categorii de produse.
Samsung este cel mai mare producator mondial de smartphone-uri, in vreme ce Google este producatorul sistemului de operare Android, dar si proprietarul Mororola.
Cei doi colosi lauda noua intelegere. „Samsung si Google arata restului industriei ca ai mai mult de castigat din cooperare decat din angajarea in dispute de prisos despre patente”, a declarat Dr. Seungho Ahn, seful Centrului pentru Proprietate Intelectuala din cadrul Samsung.
Allen Lo, adjunctul diviziei legale a Google, a laudat si el acordul. „Lucrand impreuna in cadrul unor intelegeri ca asta, companiile pot reduce potentialul pentru litigii si pot sa se concentreze pe inovare”, a apreciat el.
Daca anterior cele doua grupuri s-au aflat de aceeasi parte a baricadei, fiind acuzate de catre Apple si Microsoft de incalcarea proprietatii intelectuale, in ultimii doi ani relatia dintre cele doua s-a racit.
Mai intai Samsung a inceput sa inlocuiasca o serie de servicii Google cu cele ale sale, iar pe urma “a incercat marea cu sarea” prin Tizen, insa acesta inregistreaza noi intarzieri. De asemenea, Google a inceput sa inchida si mai mult Android, ultima aplicatie care a trecut sub umbrela proprietara fiind cea de Calendar.
Alti producatori semnificativi de telefoane Android sunt Sony, HTC si chinezii de la Huawei, ZTE si Lenovo.
Etichete: Android, Apple, extern, Google, Microsoft, Motorola, patente, Samsung, sisteme de operare, stiri, Tizen
Comentarii (2)
[…] Intre timp, Google a vandut divizia care produce decodoare pentru operatorii de cablu pentru 2,25 miliarde de dolari. Desi Google a restructurat masiv unitatea si a lansat telefoane apreciate, precum Moto X sau Moto G, Motorola nu a revenit pana acum pe profit. Google a fost foarte preocupata sa tina separate printr-un “firewall” unitatile Android si Motorola, astfel incat marii jucatori precum Samsung, HTC sau Sony sa foloseasca in continuare sistemul sau de operare si sa nu treaca la cele rivale. La momentul achizitiei Motorola se presupunea ca Google ar putea favoriza propriul sau producator in dauna celorlalte companii care realizeaza telefoane si tablete cu Android. In fapt, Google se afla intr-o pozitie extrem de delicata: daca vrea sa creasca vanzarile Motorola pentru a o aduce pe profit, trebuie sa investeasca mult mai mult in marketing si distributie, ceea ce ar insemna un “razboi” cu Samsung. Care, de altfel, nu e deloc usa de biserica si, in ultimii doi ani, a tot inlocuit aplicatiile si serviciile Google din Android cu propria oferta. Cei doi giganti au semnat, insa, la inceputul saptamanii, un acord de licentiere a propriilor patente. […]
[…] dublau aplicatiile si serviciile oferite de Google in Android, iar eliminarea lor vine ca urmare a acordului de cooperare semnat recent de cele doua companii si a vanzarii Motorola catre Lenovo. Cu toate acestea, exista in ecranul din stanga interfata My […]