Sayonara: Sony vinde divizia de PC-uri VAIO catre Japan Industrial Partners

Scris de

Sony iese de pe piata calculatoarelor si vinde divizia de laptopuri high-end VAIO catre fondul Japan Industrial Partners, specializat in preluarea de unitati de la marile conglomerate nipone.

Isprava Sony pune capat speculatiilor privind divizia de calculatoare a gigantului japonez al electronicelor si subliniaza si mai mult declinul industriei de profil, in conditiile in care iPad si tabletele Android atrag mult mai mult atentia utilizatorilor, iar sistemul de operare Windows 8 indeparteaza si mai mult oamenii din cauza interfetei “extraterestre”. Pretul primit pe divizie ar fi in jur de 400 de milioane de dolari.

Laptopurile VAIO sunt asociate cu produsele de lux, asemeni MacBook-urilor de la Apple, ba chiar linia de produse a fost foarte apreciata de catre Steve Jobs. Pe de alta parte, divizia de PC-uri de la Sony genereaza pierderi.

Sony a avut o cota de piata de 1,9% in cel de-al treilea trimestru din 2013, potrivit IDC, in scadere fata de 2,3% cu un an inainte. Compania este al noualea producator mondial, livrand 1,5 milioane de unitati in perioada mentionata, fata de 2 milioane in acelasi interval al anului 2012. Divizia are venituri anuale de 4 miliarde de dolari, potrivit Macquarie Securities.

Afacerea este asteptata sa se perfecteze pana la finele lunii iulie. Noua companie va vinde laptopuri VAIO in Japonia si urmeaza sa angajeze intre 250 si 300 de salariati Sony.

Coltul analistului

Iesirea Sony de pe piata PC-urilor confirma “predictiile” enuntate de RENNE, legata de iesirea unor producatori din acest sector.

Pana acum, din cauza concurentei acerbe, mai multe companii si-au luat talpasita. Anterior, NEC si-a combinat operatiunile cu Lenovo si a cedat majoritatea actiunilor la noua entitate, iar acum Sony vinde cu totul.

De asemenea, Hewlett-Packard, pana de curand primul producator mondial de PC-uri, colaboreaza tot mai mult cu Google, atat pentru tablete Android, cat si pentru chromebook-uri. Acelasi trend il urmeaza si taiwanezii de la Acer si Asus. De altfel, oficalii Acer, Samsung si Fujitsu au criticat deschis Windows 8 in ultimii ani.

Piata de PC-uri a inregistrat un declin de 9,5% in cel de-al treilea trimestru din 2013.

Acesta nu este un semn deloc bun pentru Microsoft, care tocmai l-a instalat pe Satya Nadella drept director general.

Sursa: The Verge
Sursa foto: www.hwupgrade.it

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] au probleme in mai multe sectoare: a vandut recent divizia de calculatoare si acum si-a redus estimarile de vanzari pentru smartphone-uri, de la 50 de milioane de bucati la […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.