Senatul SUA acuza Microsoft si HP ca au exportat profiturile pentru a evita plata taxelor

Scris de

Microsoft Corp si si Hewlett-Packard Co sunt acuzate de un comitet al Senatului american ca au folosit o serie de chichite legislative pentru a exporta profiturile in paradisuri fiscale si a evita, astfel, plata a miliarde de dolari ca taxe.

Subcomitetul Permanent pentru Investigatii al Senatului a caracterizat “evitarea taxelor” in sectorul IT drept frenetica. Din primele zece companii luate la ochi din cauza banilor care stau peste hotare, cinci sunt din domeniul tehnologiei.

Preturi de transfer

Subcomitetul a gasit din din 2009 pana in 2011 Microsoft a trimis peste granite 21 de miliarde de dolari, aproape jumatate din vanzarile sale din SUA, economisind astfel 4,5 miliarde de dolari in taxe pe produsele vandute in SUA.
Cum s-a putut intampla una ca asta? Prin preturi de transfer agresive, unde companiile din interiorul grupului reusesc sa miste activele dintr-o parte in alta a acestuia, mai ales ca parte a licentierii de proprietate intelectuala. Companiile trebuie sa foloseasca preturile pietei, insa criticii acuza ca acestea sunt masluite pentru reducerea taxelor. Banii sunt transferati in state cu taxe mici, precum Singapore sau Irlanda. Comitetul a gasit ca o unitate Microsoft Singapore avea in mod legal sediul in insulele Bermude si nu avea niciun angajat. William Sample, vicepresedinte Microsoft pentru taxe, a recunoscut ca motivul este pentru a reduce taxele.

Imprumuturi rapide intre subsidiare

In privinta HP, cel mai mare producator mondial de calculatoare foloseste o alta gaura din sistem. Mai precis, aceasta isi imprumuta propriile subsidiare printr-un intreg lant. Imprumuturile facute de entitati din afara SUA catre unele afiliate din aceasta tara sunt considerate dividende si sunt taxate, insa exista o exceptie pentru creditele care sunt platite inapoi in 30 de zile. Potrivit raportului, 90% din banii HP se afla in conturile sale din afara SUA, in timp ce gigantul genereaza doar 65% din bani peste hotare. In 2010, 17 miliarde de dolari din lichiditatile companiei se aflau in afara SUA iar subsidiarele isi “imprumutau” operatiunile din SUA intr-un flux constant.
Lester Ezrati, vicepresedinte HP pentru taxe, a spus ca HP utilizeaza mai repede banii din SUA pentru motive valide, precum platile pentru pensii. Pe de alta parte, a recunoscut ca “HP are o strategie globala de minimalizare a cheltuielilor, ceea ce explica unde sunt banii” iar “unele dintre acele cheltuieli sunt taxele”.

Apple, Google

Nu demult, si Apple a fost aratata cu degetul pentru astfel de practici. New York Times a dedicat un intreg articol in care explica modul in care cea mai mare companie de pe planeta muta banii. Apple are acum in conturi 100 de miliarde de dolari. Potrivit raportului realizat de subcomitetul Senatului, Apple a evitat prin diverse tactici fiscale sa plateasca taxe intre 2009 si 2011 pe o suma de 34,5 miliarde de dolari. Google a ascuns peste granite 24 miliarde de dolari. Alti giganti aratati cu degetul sunt si Cisco si Oracle, General Electric din domeniul industrial sau Pfizer din cel farmaceutic.

Companiile americane au cel putin 1,5 trilioane de dolari care stau in conturi din afara tarii. Legislatia americana taxeaza cu 35% repatrierea banilor.

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.pcprofessionale.it

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] semneaza contracte direct cu Google Irlanda, nu cu Google Romania, pentru publicitate. In SUA, autoritatile au acuzat Microsoft si HP ca sifoneaza profiturile pentru a evita plata taxelor. De notat ca aceste practici sunt perfect […]

  2. […] au fost acuzate si ele ca au exportat profiturile si mentin o structura corporatista ce foloseste preturi de transfer si imprumuturi intre subsidiare prin care este evitata plata […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.