Surpriza: Noul Mac Pro este mai ieftin decat un PC cu aceleasi componente

Scris de

Noul Mac Pro este formidabil atat din punctul de vedere al designului, cat si al performantelor, mai ales ca este cel mai puternic Mac creat vreodata.

Pe de alta parte, fiind un produs Apple, este clar ca e scump. In fapt, acesta porneste de la un pret de baza de 2.999 de dolari si poate ajunge pana la un maxim de aproape 10.000 de dolari. O astfel de statie de lucru nu este folosita oricum decat de catre profesionistii din domeniile care au tangenta cu editarea video in timp real sau lucreaza cu fotografii la rezolutii imense, cum ar fi arhitectii sau publicitarii.

Ei bine, Stephen Fung, de la Futurelooks, a facut un calcul cat l-ar costa pe un entuziast daca ar dori sa isi faca un PC cu aceleasi componente. Asa ca a pornit de la un model care e aproape de top: 64 GB de memorie RAM, 1 TB SSD, doua placi grafice AMD D700 fiecare cu cate 6 GB RAM si un procesor Intel Xeon cu 12 nuclee. Costul: 9.599 de dolari, potrivit configuratiei de pe site-ului Apple. Si totusi, cand a adunat costul componentelor plus costul cu licenta Windows, el a ajuns la un total de 11.530 dolari la preturile actuale ale retailerilor. Adica vreo 20% mai mult. In plus, modelul de calcul nu pune vreun cent pe munca de asamblare si nici pe realizarea unui Mac Pro de generatie noua, care este doar un cilindru cu toate circuitele sudate si combinate, fara nevoia unei carcase imense.

La fel si in cazul modelului de baza: un rival cu aceleasi componente a ajuns sa coste 3.994 dolari, cu 33% peste nivelul de 2.999 de dolari.

Coltul analistului: o mare pacaleala, dar designul merita

Acuma, problema cu acest calcul este ca foloseste pretul de magazin si este bine-stiut ca producatorii de calculatoare obtin mari reduceri de pret pentru procesoare sau memorii daca ajung sa comande mari cantitati. Acelasi pret, ba chiar ceva mai mic, gasim la workstation-urile produse de catre Hewlett-Packard, Dell sau Lenovo.
Spre exemplu, HP ofera modelul sau cel mai puternic, Z2820, cu specificatii aproape similare, pornind de la 2.339 dolari. Iar HP, spre deosebire de Apple, ofera modele ce ajung la 512 GB de memorie ECC, 14 TB pentru stocare sau 24 de nuclee de procesare. Ce-i drept, nu arata ca R2D2 si nu sunt deloc aspectuoase.

Pe de alta parte, mai e o problema: Macworld a descoperit ca un Mac Pro cu 32 GB de memorie, 512 GB de stocare SSD, doua placi grafice AMD FirePro D700 si procesor Intel Xeon cu 8 nuclee este doar cu 8% mai rapid decat un iMac 2013 cu procesor Intel Core i7 pe 4 nuclee, 8 GB RAM, 3 TB FusionDrive si placa video Nvidia GTX 780M. Iar iMac-ul in cauza costa 2.699 de dolari, pe cand noul Mac Pro este 6.799 de dolari in configuratia amintita…

Cum spuneam, prostia costa‚Ķ Scump… Dar macar e frumoasa.

Sursa: Boy Genius Report
Sursa foto: Macworld

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] mai aduceti aminte de noul Mac Pro, lansat de Apple la finele anului trecut? Il stiti, cel care seamana cu R2D2 sau cu un cos de gunoi de […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.