Symbian, cel mai “de succes” esec din istoria IT

Scris de

In urma cu 10 ani Nokia era una dintre cele mai mari companii europene, cu o capitalizare de 200 miliarde de dolari. Acum mai are aproape 40 de miliarde de dolari. In continuare este producatorul de telefoane numarul unu al lumii si are si cea mai mare cota de piata in privinta smartphoneurilor. Dar o cota de piata de 38% nu merita daca marginea de profit obtinut de pe urma ei este de doar 1 %.

Asta este concluzia pe care o tragea ieri pe TechCrunch Tim Ocock, care a lucrat la Symbian, cand a fost creat, in 1998. Ca atare, Nokia trebuie sa faca ceva rapid si nu ma refer aici doar la lansarile telefoanelor N8, E7 si C6 cu noul sistem de operare Symbian 3.

Tot ieri, Nokia tocmai anunta ca va lua din nou in propriile maini dezvoltarea Symbian, dupa ce, rand pe rand, Motorola, Sony Ericsson si Samsung au parasit corabia, ca si Lee Williams, directorul executiv al Symbian Foundation.

Organizatia fusese constituita in 2008, intr-o incercare aproape disperata de a adapta Symbian la lumea schimbata de iPhone. Acum mai avea in componenta doar Fujitsu, Mitsubishi, Sendo, Sharp si Siemens. Practic, Nokia era singura si avea nevoie sa inlature un zid de birocratie intre companie si fundatie, pentru a putea grabi schimbarile.

De la PDA la internet

Dupa o serie de plecari si reveniri, Tim Ocock a fondat in 2004 Symsource, un grup de dezvoltatori de aplicatii pentru Symbian. Acum este director de tehnologii la Steely Eye Digital Media, o agentie digitala din Londra. El a povestit de-a fir a par, povestea esecului Symbian si a Nokia.

Partea scurta este ca Symbian era o platforma pentru care programatorii cu greu puteau realiza aplicatii, uneltele erau greu de folosit, interfata invechita iar dezvoltarea sistemului de operare mergea foarte greu.

Povestea lunga este ca Symbian deriva din sistemele de operare ale PDA-urilor, pe cand iPhone este un nou tip de dispozitiv, unul multimedia, orientat spre internet. Iar cand fundatia Symbian “a intrat in paine” in 2008, Nokia cheltuia de patru ori mai mult decat ceilalti, asa ca avea cea mai mare influenta in dezvoltarea de produse. Si Nokia a pus multa frana Symbianului, de exemplu Nokia a blocat includerea in sistem suportul pentru camera foto cu cateva saptamani inainte de lansarea modelului 7650, primul telefon GSM cu camera din lume. In alte dati, Nokia a dorit implementarea in Symbian a unor tehnologii proprietare ale sale, precum cele TCP/IP, WiFi, serviciile de localizare si cele de VoIP. Nokia a avut un prototip cu ecran tactil, gen iPhone, inca din 2004 ca si ideea unui magazin online de aplicatii. Ca atare, imediat ce a aparut o alta alternativa, Android, marii producatori care erau concurenti ai Nokia au si plecat. Si le-a iesit: Motorola si Sony Ericsson au revenit pe profit iar Samsung si l-a crescut.

Intre timp, optiunea Android a inceput sa toace cota de piata a Nokia, o data cu aparitia telefoanelor Android ieftine, precum HTC Wildfire. Mai rau, Nokia a inceput sa sangereze inclusiv prin diminuarea profiturilor iar perspectivele se intuneca din ce in ce mai mult, in 2014 Android urmand sa egaleze Symbian la cota de piata, potrivit cercetarilor Gartner.

Symbian versus Symbian

Dar nu numai Symbian este problema. Nokia si-a facut-o cu mana ei: a ignorat prea mult timp ecranul tactil iar acum senzatia lasata e doar de incercare de prindere din urma a competitiei. Dupa ce a realizat importanta acestuia si incepe sa-l introduca in telefoanele sale, problema nu e decat pe jumatate rezolvata pentru ca acestea au nevoie si de aplicatii. Or, Ovi Store nu are decat 7.000 de aplicatii, fata de 100.000 din Android Market.

Nokia N8 si sistemul Symbian 3 sunt nepolizate, apar meniuri duble sau trebuie sa sapi in diverse locatii pentru a gasi ceva ce-ar trebui sa gasesti usor. Symbian 3 mai are si crash-uri, dupa cum arata review-ul facut de Tech Radar pentru modelul C7. Practic, finlandezii trebuie sa tina minte ca nu se lupta doar cu producatorii hardware (ca Motorola, HTC, LG sau Samsung) ci si cu producatorii concurenti de software, precum Google.

Ori Nokia a reusit performanta ca Symbianul de pe propriile telefoane sa arate mai urat decat cel de pe Sony Ericsson, de exemplu. Si vorbesc aici si despre vechea serie P900 de acum multi ani si despre faptul ca Sony Ericsson Vivaz Pro surclaseaza modelele concurente de la Nokia la bucuria de a te juca cu el si functionalitate.

Numai ca timpul nu are rabdare cu Nokia si nici cu Symbian. Acum Nokia vrea sa grabeasca dezvoltarea, pe modelul Google, care a scos foarte multe versiuni de Android intr-un timp extrem de scurt. Anul viitor va consemna lansarea MeeGo, platforma la care Nokia lucreaza impreuna cu Intel. Cum insa aceasta va “motoriza” doar telefoanele scumpe, preocuparea finlandezilor trebuie sa fie tot Symbian, pentru a imbunatati oferta pe segmentul mediu.

Singura salvare ar fi ca Nokia sa faca exact ceea ce a facut Microsoft, care a fost pe piata de la inceputul platformelor mobile dar a devenit neinsemnat: sa dea reset si sa o ia de la zero, pe modelul Windows Phone 7. Carpeala doar prelungeste agonia…

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. ema says:

    cu acest prilej Va invit sa faceti niste cote pariuri sportive la cele mai bune case de pariuri online:)

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.