Texas Instruments, trasa in jos de caderea Nokia

Scris de

La doar cateva zile de la “Caderea din Rai” a Nokia, Texas Instruments, unul dintre cei mai mari producatori de semiconductori din lume, si-a redus estimarea de profit si venituri pe acest trimestru.

Motivul? Un declin al comenzilor primite de la Nokia, care este cel mai mare client al diviziei sale de cipuri wireless. Acestea genereaza 21% din veniturile Texas Instruments, 43% din bani provin din cipuri analogice, in vreme ce divizia de semiconductori integrati (embedded) detine 15% iar alti 21% provin din alte tehnologii.
Compania si-a coborat estimarea de venituri la 3,36-3,5 miliarde, dupa ce in aprilie previziunea era de 3,41-3,69 miliarde de dolari. De asemenea, castigul pe actiune ar fi acum de 51-55 centi, fata de 52-60 acum doua luni.

Texas Instruments planuieste sa inchida sau sa vanda afacerea de cipuri pentru terminale mobile in favoarea semiconductorilor analogici. Acestia sunt folositi de la cititoarele digitale de carti pana la sisteme de aer conditionat industriale. De aceea, compania va achizitiona rivala National Semiconductor pentru 6,5 miliarde de dolari bani gheata. Directorul executiv al Texas Instruments, Rich Templeton a spus ca achizitia va aduce instantaneu 12.000 de noi produse pe langa cele 30.000 ale societatii pe care o conduce. Cota de piata a Texas Instruments este de 17% in domeniul cipurilor analogice, pe cand National Semiconductor are 4%.

Boom in zona telefoanelor inteligente si tabletelor PC

Eliminarea diviziei wireless este un pic ciudata, din moment ce pe acest sector procesoarele proiectate de ARM Holdings fac legea iar Intel nu inseamna nimic.Texas Instruments a lansat recent un procesor dual-core OMAP4 care ruleaza la 1,8 GHz sistem-on-a-chip (SoC) va tinti nu doar tabletele de inalta performanta, cat si laptopurile Linux. Momentan, procesoarele OMAP sunt “creierele” tabletelor Blackberry PlayBook.

In plus, atat pe domeniul telefoanelor inteligente, cat si la tablete PC, piata este intr-o crestere accelerata. Compania ar putea avea succes cu tabletele cu Windows 8 ARM, avand in vedere ca Microsoft a cerut fiecarui producator de procesoare sa lucreze doar cu o un vendor de PC-uri, primind la schimb subventii. Iar Qualcomm cu procesoarele sale Snapdragon, sau Samsung cu productia bazata pe arhitectura ARM, sunt dovezi clare ca succesul poate veni in domeniu.

Investitorii nu au parut tulburati de veste, titlurile Texas Intruments avansand pe bursa azi cu 0,28%, semn ca piata are incredere in companie, dar nu si in Nokia. Capitalizarea companiei este de 38 miliarde de dolari.

Sursa: Investor Guide
Sursa foto: www.eetimes.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] si in crestere. Al treilea producator mondial de semiconductori era furnizorul principal pentru smartphone-urile Nokia cu Symbian, procesoarele sale erau “creierul” unei serii de produse Motorola, se regasesc in toate […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.