Viitorul suna groaznic pentru Palm

Scris de

Producatorul de telefoane inteligente Palm va fi fortat sa gaseasca un mare cumparator in urmatorii doi ani sau va fi nevoit sa traga obloanele.

Compania californiana pare ca este prima victima a puternicului succes avut de Google cu sistemul de operare Android. Asta dar si faptul ca iPhone este in stagnare iar Blackberry creste in continuare.
Pe langa faptul ca a aratat de ce Apple se teme atata de Androizii de la HTC, ultimul studiu al companiei de cercetare comScore a aratat si altceva: Palm este pe moarte.
In ultimele 3 luni cota de piata a Android a urcat de la 2,8% la 7,1&, o crestere de 154% si cea mai mare dintre toti competitorii.

Magia Blackberry, atractia iPhone

Apple a stagnat, ajungand la 25,1% fata de 24,8% inainte. In acelasi timp, magia RIM a urcat Blackberry de la 41,3 la 43% din piata smartphone-urilor. Ceea ce este o mare dominatie. In schimb, pierzatorii sunt Microsoft si Palm. Microsoft a coborat de la 19,7% la 15,7% in vreme ce Palm a luat o palma de a cazut de la 7,8% la 5,7%. Associated Press a sintetizat foarte simplu problema Palm: telefoanele inteligente devin mai populare si beneficiarii sunt iPhone si Blackberry. Solutia: noi modele foarte bune. Dar in timp ce produsele au primit note bune in teste, consumatorii nu prea au imbratisat solutia WebOS. Si asta pentru ca Palm cand a lansat platforma nu a avut un magazin online de genul App Store si nici multe aplicatii disponibile. Si nici prea mare suport la operatorii de retele de telefonie mobila. Are, in schimb, o sumedenie de patente la dispozitie, numai bune pentru cei care vor protectie impotriva proceselor Apple.
Ce cred analistii: Palm se va inchide intr-un an sau doi daca nu gaseste un cumparator. Iar asta ar putea da de gandit si Samsung, care tocmai si-a lansat sistemul de operare BadaOS. Doar o simpla platforma nu e niciodata de ajuns, iti trebuie mult mai mult pentru a avea succes.

Palm arde bani rapid

Ceea ce ne duce la urmatoarea problema. Cine ar vrea Palm. Primul pe lista este Microsoft. Si el are o plaforma noua, Windows Phone 7. Spre deosebire de Palm are mai mult ajutor de la programatori si de la producatorii de telefoane. Avantajul sau ar fi interconectarea ce poate fi facuta intre consolele Xbox, playerele Zune si Windows Phone. In plus, sta pe un munte de bani. Dar per total nu prea sta bine.
Dar cum sta treaba la Palm? Pai deloc bine. Valoarea companiei a scazut pe bursa in ultima vreme de la 1,5 miliarde de dolari la 933 milioane de dolari. In plus, compania arde multi bani intr-un ritm rapid. La ultimele patru raportari financiare a anuntat pierderi nete care totalizeaza 430 de milioane de dolari. Investitorii se tem ca in curand compania va ramane fara bani.

Ballmer nu vrea Palm, vrea Blackberry

Singura problema cu Microsoft si Palm este ca Steve Ballmer, boss-ul Microsoft, a declarat in cursul mai multor intalniri ca nu vrea sa cumpere Palm. Ar vrea, in schimb, Research in Motion (RIM), producatorul Blackberry.
In afara de Microsoft, petitori ai Palm ar mai putea fi alti giganti din IT care au o prezenta slaba pe zona de dispozitive mobile si care ar dori sa-si imbunatateasca situatia.

Cine sunt petitorii

Ebay n-are niciun motiv sa intre in razboiul mobilelor. Amazon are Kindle si trebuie sa lupte acum cu tableta iPad de la Apple. Nokia are probleme financiare, in vreme ce Motorola imbratiseaza Android de la Google. Lenovo, care a cumparat anii trecuti divizia de calculatoare a IBM, isi dezvolta propriile telefoane si tablete. ASUS si Acer nu sunt mari prezente pe piata. Sony dezvolta un telefon PlayStation Portable. Ar mai ramane coreenii de la LG si Samsung. Dar Samsung abia ce a lansat platforma sa BadaOS iar LG nu doreste operarea unei platforme ci doar furnizarea de hardware.
Intel tocmai ce si-a fuzionat platforma cu cea a Nokia, creand MeeGo. Iar in privinta Oracle, desi compania lui Lawrence Ellison ar putea gasi o oportunitate, nu prea se inghesuie, profilul ei fiind mai mult de servicii oferite corporatiilor.
Astfel, numai doua nume ar ramane: Dell si HP. Dar Dell lucreaza deja la o linie de telefoane inteligente si tablete ruland Android. In plus a achizitionat Perot Systems iar criza a zguduit compania, care a ramas in urma HP la PC-uri.

Iar invingator la puncte esteā€¦ HP

HP are in schimb mare nevoie pe domeniul mobil. Brandul sau iPAQ, cumparat o data cu Compaq, are vanzari anemice si i-ar prinde bine un sut in fund pentru un pas inainte.
MarketWatch a facut o mica paralela intre cele doua companii si sinergiile pe care le pot dezvolta. Atat HP cat si Palm tintesc femeile ca public. Apoi, cel putin doi executivi de la HP au trecut pe la Palm. Intre ei chiar Todd Bradley, care conduce afacerile cu PC-uri de la HP si care a fost director general al Palm pana in 2005. Inainte de asta, Palm a fost pentru o vreme parte a 3Com Corp. Care a fost cumparata de HP anul trecut pentru 2,7 miliarde de dolari.
Publicatia respectiva nu scotea din carti o posibila afacere daca actiunile Palm s-ar fi ieftinit. Atunci toata compania era evaluata la 1,2 miliarde de dolari iar valoarea apreciata pentru vanzare era de 1 miliard de dolari. Intre timp a scazut sub acest nivel.

Sursa: RENNE
Sursa foto: WSJ

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] are o cota de 43% in SUA, urmat de iPhone cu 25,1%, Windows Mobile cu 15,7% si Android cu […]

  2. […] Palm este unul dintre subiectele cele mai incinse dezbatute acum pe internet. Unii au ajuns la concluzia ca HP ar trebui sa cumpere producatorul. Dar de ce n-ar cumpara chiar Google pe Palm? Dar de ce nu […]

  3. […] meu este ca HP va face oferta, desi aproape oricine ar putea dori Palm pentru patentele sale, relatiile cu […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.