ZTE si Alcatel au dezvelit primele smartphone-uri cu Firefox OS

Scris de

Producatorii chinezi ZTE Corp si Alcatel One Touch au prezentat la Barcelona primele telefoane cu sistemul de operare Firefox OS, bazat pe HTML 5 si alte standarde web.

Cele doua dispozitive tintesc segmentul terminalelor ieftine, care e dominat acum de gama Asha de la Nokia, ce functioneaza cu S40. Mozilla a prezentat noul sistem de operare complet liber, gata sa infrunte colosi ca Apple si Google, care domina puternic sistemele de operare pentru dispozitivele mobile, prin iOS, respectiv Android.
Mozilla a prezentat deja o serie de aplicatii precum jocul Cut the Rope, hartile Nokia Here si aplicatia Facebook. Trebuie mentionat recent ca reteaua sociala patronata de Mark Zuckerberg a renuntat la dezvoltarea de aplicatii HTML 5 pentru iPhone si iPad din cauza ca mergeau greu. Fundatia are de gand sa adauge cat mai multe facilitati offline.

Pentru a-si expune cat mai convingator cazul, Mozilla a prezentat o droaie de noi parteneri. In primul rand este vorba de operatorii telecom care fug de duopolul Apple-Google ca dracu’ de tamaie din cauza ca le scad profiturile si nu pot personaliza dispozitivele vandute asa cum vor. Cu Firefox OS e invers: fiind open source, acesta poate fi modificat si orice operator poate sa-si introduca propriile servicii si aplicatii in dispozitivul dat clientului. De asemenea, ruland aplicatii HTML 5, oricine poate instala aplicatii de oriunde, fara a mai fi nevoie sa intre in magazinele online ale Apple si Google. Mai mult, programatorii nu mai trebuie sa lase 30% din veniturile lor catre cei doi titani amintiti.

Operatorii telecom iubesc Firefox OS

Dintre operatorii care pariaza masiv pe Firefox OS sunt Telefonica, Telecom Italia dar si Deutsche Telekom si Telnor. Pe langa sefii acestora a fost prezent pe scena si Paul Jacobs, directorul general al producatorului de procesoare Qualcomm, ale carui cipuri se gasesc in mare parte din dispozitivele Android si in orice Windows Phone.
Per total, 17 operatori telecom sprijina Firefox OS, pe lista gasindu-se si America Movil, China Unicom, Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, TMN si VimpelCom.

Chinezi si coreeni cat cuprinde

Intre producatorii hardware avem ZTE si Alcatel, care au prezentat deja fructele colaborarii cu Mozilla. In viitor vor aparea telefoane cu Firefox OS si de la LG si Huawei. Cu toate acestea, nimic nu e sigur iar Samsung a ales recent o alta cale, prin noua serie REX, care ruleaza un sistem de operare Java.

ZTE Open este primul gadget botezat cu noua platforma software. Are un procesor Qualcomm bazat pe arhitectura Cortex-A5 ce ruleaza la frecventa de 800 MHz, acompaniat de 256 MB de memorie RAM si 512 MB alocati stocarii interne. In spate se mai afla si o camera de 3,2 megapixeli. Ecranul are 3,5 inci iar rezolutia este de 480 x 320.

Alcatel One Touch Fire, produs de chinezii de la TCL Communications, are tot un ecran de 3,5 inci dar gazduieste un procesor de 1 GHz, restul specificatiilor fiind la fel cu modelul ZTE. Ambele au slot pentru un card SD.
Mozilla tinteste pietele aflate in curs de dezvoltare iar primele pe lista se afla Brazilia, Columbia, Venezuela, Mexic in America Latina dar si Ungaria, Muntenegru, Polonia si Serbia din Estul Europei. Pentru SUA exista planuri de a aduce astfel de terminale in 2014.

Coltul analistului

Dispozitivele arata ca smartphone-urile Android de dinainte de Nexus One iar caracteristicile tehnice sunt cam tot din aceeasi era. Problema e ca la aceste specificatii telefoanele cu Windows Phone Tango, precum Nokia Lumia 610, se misca si arata mult mai bine.

Ironia este ca prin Firefox OS, Mozilla incearca practic sa construiasca un Chrome OS pentru telefoane…

Sursa: All Things Digital
Sursa foto: Pocket-Lint

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.