Zvon: Intel vrea sa cumpere Nvidia
Scris de Daniel Ionascu
Gigantul microprocesoarelor Intel doreste achizitia producatorului de cipuri grafice si mobile Nvidia, urmand ca Jen-Hsun Huang, seful acesteia din urma, sa conduca viitorul gigant, scrie Bright Side of News.
Acesta este ultimul zvon care circula pe pietele de capital. Miscarea ar copia la liniuta achizitia ATI de catre Advanced Micro Devices (AMD) pentru 5,9 miliarde de dolari. Potrivit sursei citate Intel si Nvidia “stau la masa” discutand despre posibile dezvoltari viitoare si cros-licentiere.
O astfel de fuziune ar avea sens, in special datorita faptului ca Intel nu isi gaseste calea in lumea smartphone-urilor si tabletelor, in vreme ce gama de procesoare Tegra 3 de la Nvidia este foarte populara, gasindu-se in tablete ca Nexus 7 si Microsoft Surface RT pana la Sony Xperia Tablet. De asemenea, cipurile Tegra sunt creierul telefoanelor HTC One X sau al consolelor Ouya. Ba mai mult, cipurile Tegra au ajuns si in lumea auto, in BMW-uri.
Intel poate folosi experienta Nvidia de pe partea grafica pentru a-si imbunatati propriile procesoare x86/x64. In fapt, Intel a dorit recent ca cipurile GeForce sa furnizeze grafica video pentru ceea ce acum se cheama procesoarele Sandy Bridge si Ivy Bridge.
Companie, caut sef. Cu viziune
Pe de alta parte, Intel are de plata 1,5 miliarde de dolari catre Nvidia din cauza practicilor sale anticompetitive legate de cipseturi. Zvonul este sustinut si de faptul ca Paul Otellini se retrage de la conducerea gigantului iar consiliul de administratie al Intel a anuntat pentru prima data ca e deschis aducerii unui director din afara companiei.
In fine, o astfel de achizitie este posibila si datorita capitalizarii scazute pe care o are Nvidia: aceasta este de 7,82 miliarde de dolari, un maruntis pentru Intel. Gigantul procesoarelor a avut in 2011 cel mai bun an din istorie, cu venituri de 54 de miliarde de dolari si un profit net de 12,9 miliarde. Cu toate acestea, o achizitie nu va fi deloc ieftina: daca se pun la socoteala datoriile si un premium sanatos pentru a determina actionarii sa vanda, atunci se va ajunge undeva in jur de 15 miliarde de dolari. Nvidia este cel mai sanatos rival pentru Qualcomm in zona mobila; cipurile pentru astfel de dispozitive ameninta de cativa ani piata PC-urilor si erodeaza profiturile Intel, in vreme ce Qualcomm practic si-a dublat vanzarile si are o crestere fenomenala. Recent, Qualcomm a depasit Intel la capitalizare. Exista deja mai multe exemple de fuziuni in care sefii companiei mai mici au preluat fraiele grupului mai mare precum American Airlines- US Airways si Continental-United.
Cum ramane cu concurenta
Cu toate acestea exista doua impedimente: autoritatile de concurenta de peste tot din lume ar putea bloca procesul sau ar impune conditii draconice; in plus Intel ar da cu piciorul la toate investitiile facute in ultima perioada.
In plus, comunitatea de fani Linux se va afla sub mare stres, mai ales ca Nvidia nu prea suporta sistemul de operare. De asemenea, pe termen lung, interoperabilitatea Intel/AMD va avea de suferit din moment ce se va crea un rift intre Intel/Nvidia si AMD/ATI. Pe de alta parte, imaginati-va un Core i7 Haswell cu grafica GeForce incorporata…
Actiunile Nvidia au crescut cu 3,4%, scrie MarketWatch.
Etichete: ARM, extern, Intel, Jen Hsun Huang, nVidia, Paul Otellini, procesoare, recomandari, stiri, x86