Castigator de Pulitzer, cenzurat de Apple

Scris de

Mark Fiore este primul cartoon-ist care lucreaza numai online si care castiga un premiu Pulitzer. El realizeaza animatii video politice pentru SFGate.com, site-ul de internet al San Francisco Chronicle.

Intr-un interviu dat Nieman Journalism Lab, el si-a adus aminte ca Apple i-a respins aplicatia sa de  iPhone in decembrie deoarece isi batea joc de diverse figuri politice. Ceea ce a urmat este exact in stilul Apple: se pare ca desenele politice violeaza termenii licentei gigantului IT catre dezvoltatori. “Aplicatiile pot fi respinse daca pot fi gasite obiectionabile, de exemplu pentru materiale considerate obscene, pornografice si defaimatoare”.

Jobs repara greseala

Apple este propriul Cerber care determina ce este sau nu potrivit pentru App Store. Fiore a aplicat in decembrie pentru intrarea aplicatiei in iPhone. Compania a respins programul citand aluziile la tortura si referintele la o petrecere de la Casa Alba.
Dupa ce Fiore a castigat Premiul Pulitzer si a facut referinta la respingerea aplicatiei sale, el a fost incurajat de Apple sa o retrimita.
NewsToons, programul sau, a fost refuzat de Apple iar artistul nu a mai incercat sa reia procesul.
Steve Jobs a raspuns pe e-mail unui client care l-a intrebat de desenele lui Mark Fiore. “Aceasta este o greseala care se repara”, a scris Jobs. El este recunoscut pentru faptul ca le raspunde clientilor de pe adresa sa de mail sjobs@apple.com.

Boicot media anti-iPad?

Totusi, problema are si un aspect mai adanc: industria cenzurii care exista la Apple. Ryan Chittum, un scriitor pentru cjr.org, site-ul Columbia Journalism Review, spune ca toate grupurile media ar trebui sa isi retraga toate aplicatiile pentru iPad “daca Apple nu cedeaza controlul complet asupra dreptului de a publica”.
Fiore a spus ca se simte putin vinovat ca aplicatia sa a primit unda verde. “Sigur, a mea a fost aprobata, dar cum ramane cu cineva care n-a castigat un Pulitzer si care poate face o aplicatie si desene mai bune ca mine?”, se intreaba el. “Aveti nevoie de o frenezie media pentru a fi aprobata o aplicatie cu material politic? ”

Sursa: New York Times
Sursa foto: New York Times

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (4)

 

  1. […] trecuta un astfel de email schimbat cu un cititor a clarificat problema aplicatiei lui Mark Fiore, caricaturistul castigator de Pulitzer a carui aplicatie pentru iPhone a fost respinsa. Jobs a recunoscut “greseala” si a spus […]

  2. […] aplicatiilor. Este celebru cazul lui Mark Fiore, caricaturist la San Francisco Chronicle, care a trebuit sa ia premiul Pulitzer pentru ca aplicatia sa cu desene sa fie acceptata in App Store. Apple are o traditie mare in a se […]

  3. […] sau PlayBoy, au fost mai egale decat altele si nu au fost interzise. Alta data inchizitorii Apple au cenzurat caricaturile unui laureat de premiu Pulitzer. Sau au cenzurat o revista despre Android. Iar un student a acuzat gigantul ca i-a furat ideea. […]

  4. […] „dictatoriale“ pentru care Steve Jobs era vestit incep sa revina in domeniul IT, dar de aceasta data „tartorul“ este Amazon, cel mai mare […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.