Iranul, inchisoarea jurnalistilor

Scris de

barbat in inchisoarePeste 200 de jurnalisti se afla in prezent in spatele gratiilor in inchisori din 36 de state. Niciodata, din 1990 pana astazi, numarul jurnalistilor, fotojurnalistilor si bloggerilor incarcerati nu a fost atat de mare. Valul de arestari din ultima perioada din Iran a agravat aceasta situatie, dar realitatea nu este mai buna nici in tari precum Birmania, Yemen sau Vietnam.

Iran, China, Cuba sau Eritreea folosesc detentia ca instrument de represiune impotriva jurnalistilor, iar conceptele de abrogare a cenzurii sau libertate de exprimare nu sunt privite cu ochi buni de catre autoritatile respectivelor state. In Iran, 22 de jurnalisti au fost arestati doar in 2010, dintr-un total de 50, iar bloggerii nu au nici ei o soarta mai buna (18 arestati, dintre care sapte doar in 2010). Numarul celor privati de libertate era mai mare, dar cativa au fost eliberati.

S-a constatat ca numarul arestarilor a crescut dupa reinvestirea presedintelui Mahmud Ahmadinejad in iunie 2009. Toti cei care se opun regimului, care lanseaza opinii nefavorabile institutiilor statului sunt indepartati din viata publica. Numeroase ziare au fost inchise, publicatii electronice au fost scoase in afara legii (Sarpiche, Eternad-e Melli), iar bloggerii trag ponoasele indraznelii de a fi criticat regimul (Mehrdad Rahimi, Parisa Kakaei). Numai in luna ianuarie a acestui an, 15 publicatii au primit avertizari de la guvernul iranian referitoare la “insultarea presedintelui”, aceasta fiind metoda legala cea mai des folosita pentru stoparea activitatii unei publicatii.

Retelele de socializare au fost si ele principalele modalitati prin care cetatenii isi exprimau neincrederea in legatura cu alegerile prezidentiale din 12 iunie 2009, despre care se spune ca au fost grosolan fraudate de castigatorul acestora, Mahmud Ahmadinejad. Represaliile nu au intarziat.

Din iunie 2009, activitatea a 29 de publicatii a fost suspendata, mai mult de 130 de jurnalisti sau internauti au fost arestati (unii dintre acestia fiind eliberati) si mai mult de 60 au fost obligati sa-si paraseasca tara. Detinutii indura, de cele mai multe ori, conditii extreme. Iranul este acuzat de grave incalcari ale drepturilor omului, de cenzura, de limitarea libertatii de exprimare, de incalcarea libertatii presei.

Doi autori de bloguri si aparatori ai drepturilor omului, Mehrdad Rahimi si Kouhyar Goudarzi, care sunt detinuti in prezent in inchisoarea Evin din Teheran, au fost acuzati de „moharebeh” (pornirea razboiului impotriva lui Dumnezeu), o infractiune pentru care se prevede pedeapsa cu moartea.

Iranul este, asadar, taramul unde raspandirea informatiilor necenzurate constituie un bilet dus catre inchisoare. Autoritatile controleaza chiar si traficul electronic; la inceputul lunii februarie, sub paravanul celei de-a 31 aniversari de la Revolutia islamica, accesul la serviciul Gmail a fost oprit, anuntandu-se lansarea unui serviciu national de mesagerie, in vederea sustinerii dezvoltarii tehnologiilor iraiene. Autoritatile nu au ascuns niciodata faptul ca noile forme de informare si socializare nu sunt pe listele lor cu voturi favorabile. Dar majoritatea interanutilor iranieni a trecut deja de cenzura site-urilor blocate. In acest sens, e notabil faptul ca mult mediatizata retea de “Intranet national” nu a fost finalizata niciodata.

Sursa: Reporters sans frontières
Sursa foto: Stsilas.org

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.