Isarescu: “Presa e o mimoza pudica ce induce 0,5% din inflatie”

Scris de

Ben Bernanke, seful Federal Reserve, a luat la ochi presa. Intr-o conferinta transmisa in direct de CNN, Fox News, Bloomberg si CNBC, guvernatorul bancii centrale din SUA a criticat virulent mass-media spunand ca o parte din dezastrul economic al tarii este din vina presei.

Intr-un exemplu vizat, Bernanke a “urecheat” canalele de tv specializate pe economie pentru invitarea in platou a analistilor Goldman Sachs sau JP Morgan in probleme valutare sau de marfuri, stiut fiind ca bancile de investitii fac frecvent pariuri pe viitoarele cotatii ale acestora si realizeaza din asta profit.

Bernanke a spus ca anticipatiile inflationiste sunt puternic influentate negativ de faptul ca de dimineata pana seara este tocat la televizor subiectul “razboiului valutar”, despre subevaluarea yuanului de catre China si deprecierea prea puternica operata de Japonia pentru yen.

Discutarea peste masura a masurilor protectioniste pe care o serie de state aflate in curs de dezvoltare vulnerabilizeaza SUA in fata altor tari care cer tot mai insistent ca tara sa inceapa consolidarea fiscala si cresterea taxelor, a mai spus Bernanke.

Seful Fed a mai spus ca nu orice “taietor de frunza la caini” trebuie sa fie citat in ziarele Wall Street Journal sau New York Times si ca publicatiile respective trebuie sa se “disciplineze”, sa selecteze mai bine mesajele. Mai exact, prezentarea economiei in culori terne si asa negativist afecteaza economia, stiut fiind ca in SUA consumul reprezinta 70% din PIB. Ca atare, daca oamenii nu au incredere in economie, nu consuma, si deci economia e afectata mai departe.

Bernanke a catalogat media drept o “mimoza pudica” care crede ca poate scrie sau spune ce vrea. Or el, Bernanke a sosit acum sa o spuna raspicat ca nu poate.

Pare normala o astfel de stire? Nu? Sigur?
Nu, nu este normala si nici nu este adevarata. Pentru ei. Pentru noi, da.

Presa e de vina

Pentru ca in Romania, guvernatorul Mugur Isarescu a adoptat si el tonul de “presa e de vina” pentru orice nenorocire economica din tara noastra. E vinovata ca scoate prea multe mizerii la suprafata. In cazul de fata, BNR e nemultumita pentru ca a ratat iar inflatia. La cateva zile dupa ce daduse o predictie de 7,8% pentru anul acesta si 3,1% in 2011, BNR a fost nevoita sa urce estimarile la 8,2% pentru 2010 si 3,4% in 2011. Asta dupa ce mai toti analistii bancilor straine si ai companiilor de consultanta au dat estimari mult peste ce vor BNR si FMI. Cum ar fi Pricewaterhouse Coopers, care estimeaza o inflatie de 5,4% in 2011. Sau Oxford Economics care a redus perspectiva Romaniei in 2011 de la un plus de 1% la o scadere economica de 1%. BNR si FMI au o predictie de crestere de 1,5%.

Daca banca centrala a anticipat bine cresterea de pret cauzata de marirea TVA de la 19% la 24%, nu prea a observat ca pe plan international cresc galopant preturile la marfuri: pretul graului s-a dublat din vara pana acum din cauza incendiilor din Rusia, la zahar exista un record mondial absolut, la porumb cresterea e de 50%. Care toate au crescut pretul la care procesatorii cumpara marfurile si care scumpesc si produsele din carne, deoarece si animalele trebuie hranite cu ceva.

“Isarescu 4ever”

Sa vedem cateva din declaratiile lui Isarescu de ieri.

“Voi credeti ca sunteti mimoza pudica si puteti spune ce vreti si nu o sa va zica nimeni nimic. Uite, va zic eu acum!”

“Deci vreti sa traiti intr-o tara cu inflatie scazuta. Disciplinati-va va rog, selectati mai bine mesajele, daca vreti sa va spun mai clar, ca nu orice trancanitor din tara aceasta are dreptul sa se duca la televizor si sa-si promoveze interesul. Ca asta faceti. Se duce producatorul de carne de pui si isi promoveaza interesul. si doua zile, pentru ca merge foarte bine mesajul pe ideea ca se prabuseste tara, il tot repetati”

“Incercam sa calmam populatia si sa transmitem un mesaj, poate mai virulent decât de obicei, legat de toate aceste discutii, in ideea ca se poate discuta orice in tara asta si ele sa nu aiba un cost. Faceti stiri de senzatie. Foarte bine! Sa stiti ca ele au un cost. Acesta este mesajul pe care va rog sa il transmiteti. Daca urmariti numai vânzarea stirii la televiziune si pe Mediafax, dati in continuare bombe din astea si noi ce sa facem?!”

“Aveti oameni care in mod zilnic ne vorbesc despre depreciere. Cautati-i la conturile in valuta si vedeti câta valuta au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. Odata si odata trebuie spus ca lipsa de disciplina in dialogul public are niste costuri”

“Lumea trebuie sa inteleaga ca sunt legate inclusiv de maniera in care disuctam si in care intelegem sa facem rating. Toti trebuie sa supravietuim crizei, inclusiv televiziunile, ziarele, noi va spunem sa supravietuiti, sa o duceti bine, dar sa stiti ca sunt niste costuri. Aste este enervant pentru mine, când va aud si va citesc si vad cât va minunati ca se intâmpla aia si aia, exact dumneavosatra. Aveti si dumneavoastra o contributie, cel putin acest lucru sa il acceptati, ca nu sunteti numai de mângaiat pe crestet si dat mâna cu dumneavoastra”

Sa fie autocenzura, dar sa o facem noi!

Pentru Isarescu si BNR discursul de invins e cel mai bun, “baieti, noi am incercat, dar presa cea rea face rating pe spinarea inflatiei”. Si in loc sa lupte cu inflatia prin parghiile legale pe care le are, ca de aia avem banca centrala si Guvern, e mai usor sa zici presei sa se cenzureze si sa trimita doar mesajele pe care le vrei tu.
Il luminam noi pe Isarescu si ii spunem ca, in cazul in care leul nu a devenit intre timp o moneda de circulatie internationala, e destul de normal ca multi romani, inclusiv trancanitorii de la televizor, sa aiba conturile in valuta. Pentru ca traiesc intr-o tara care anul trecut a avut in 2009 o scadere economica de 7,2% fata de o proiectie bugetara initiala de +2,5%. Putea BNR sa spuna atunci ca bugetul e fantezist si scris din burta? Putea. A facut-o? Nu. Ba chiar, in primavara lui 2009 Isarescu anunta ca am trecut de momentul de jos al crizei si urmeaza o revenire in V. Sa mai zicem si ca in acest an am avut cea mai mare inflatie din UE, de 7,7%. Ne miram atunci ca trancanitorii au conturi in valuta? Poate doar Isarescu.
Asa bre, domnu’ Guvernator, de aia au muritara oameni la Revolutie? Ca sa ne spui matale ce sa scriem si ce sa vedem la televizor?

Sau poate incepe si statul roman sa isi struneasca oficialii si politicienii care fac declaratii fanteziste la televizor si apoi presa e de vina ca le-a dat. Cumva Eugen Radulescu atunci cand a declarat ca leul se va deprecia pana la 5-6 unitati pentru un euro nu era director in BNR? Cumva Tariceanu cand a declarat ca el isi schimba economiile in titluri de stat nu era premier atunci? De cate ori Basescu si Boc nu au scos tara din criza in declaratii? Valeriu Tabara nu spunea ca se vor scumpi alimentele cand era ministrul Agriculturii? Cand Ialomitianu a fost sechestrat in birou de angajati nu mai era ministru? Impozitul minim, care a distrus sute de mii de firmulite, e crosetat de mama la macrame? Ordonantele si legile neconstitutionale ale Executivului sunt opera presei?

Si atunci despre ce vorbim?

Poate ca Isarescu, BNR si Guvernul ar trebui sa se concentreze pe crearea acelor mecanisme prin care piata sa ii pedepseasca pe cei care scumpesc nejustificat totul…

Sursa: RENNE
Sursa foto: matica.typepad.com

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.