Jurnalistii si organizatiile media, in topul atacurilor informatice
Scris de Daniel Ionascu
Un numar de 21 din primele 25 de organizatii media de top din intreaga lume s-au aflat sub un asediu informatic sprijinit de catre o serie de state, potrivit unui studiu realizat de catre doi ingineri de la Google.
Desi foarte multe persoane sunt atacate zilnic prin email cu scopul final de a fura date personale, jurnalistii sunt „masiv supra-reprezentati“ intre tinte, potrivit lui Shabe Huntley, un inginer software de la gigantul online.
Atacurile informatice au fost lansate de catre hackeri fie pentru fie ca suport guvernamental, tintele specifice fiind ziaristii, au afirmat Huntley si celalalt co-autor al studiului, Morgan Marquis-Boire. Informatiile au fost prezentate vineri in cadrul conferintei de securitate Black Hat, ce are loc la Singapore.
Cercetatorul Ashkan Soltani a aratat anterior, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca un numar de noua entitati media din top 25 de site-uri de stiri folosesc serviciile Gmail. Informatiile au fost preluate pe baza traficului masurat de catre Alexa, un site detinute de catre Amazon.com.
Google detine si VirusTotal, un site care analizeaza fisierele si alte date pentru continut malitios.
Anul trecut o serie de mari grupuri media au fost atacate de catre Syrian Electronic Army – un grup de hackeri care sprijina regimul lui Bashar al Assad. Printre victimele acestui grup s-au aflat Forbes, Financial Times sau New York Times.
„Varful icebergului“
Huntley a adaugat ca recent hackerii chinezi au capatat acces la o organizatie de stiri importanta din Occident, fara a o identifica. De asemenea, numarul de atacuri raportate este foarte mic din tentativele reale. „Acesta este doar varful icebergului“, a adaugat Marquis-Boire.
Desi multe dintre institutiile media respectabile au fost victime ale acestor atacuri, si ziarele sau site-uurile mai mici si o serie de bloggari au fost luate in colimator. Astfel de exemple sunt o serie de jurnalisti din Maroc sau Etiopia.
Problema este ca grupurile media s-au trezit mai tarziu decat alte companii in a recunoaste dimensiunea problemei, asa ca au luat masuri mai tarziu.
Anul trecut, un numar de trei televiziuni sud-coreene au fost atacate, alaturi de doua banci. Anterior, in 2010-2011 inclusiv site-ul WikiLeaks a fost atacat de cateva ori, insa administratorii acestuia au reusit sa treaca peste rugand comunitatea fanilor sa cloneze site-ul.
O serie de giganti petrolieri si din industria energetica nucleara au fost victime ale unor patrunderi neautorizate in sistemele lor, ca si mai multi colosi IT, precum Yahoo!,Google sau Intel. Mai nou, si activitatea NSA si GCHQ – omologul sau din Marea Britanie, pun numeroase semne de intrebare. Intr-o miscare inversa, Turcia a blocat zilele trecute accesul la Twitter si YouTube, subsidiara a Google.
Etichete: Alexa.com, Amazon, Black Hat, China, extern, Financial Times, Forbes, GCHQ, Google, hackeri, intimitate, jurnalisti, Mass-media, New York Times, NSA, razboi cibernetic, stiri, Twitter, YouTube