Limita greselilor unui jurnalist

Scris de

SteveSteven A. Smith se intreaba pe blogul sau cate greseli inseamna “prea mult” pentru un jurnalist. Daca inainte de toate voi va intrebati cine e domnul Smith, ajunge sa spunem ca a fost editor al The Spokesman Review din 2002 si inainte de asta editor al altor ziare si reviste. Nu trebuie confundat cu fostul reporter ESPN Stephen A. Smith, cel care a comentat pentru MSNBC inmormantarea lui Michael Jackson.

Aceste aspecte lamurite, trecem la problema propusa de Steven Smith si la exemplul oferit.

Clark Hoyt (public editor al New York Times) a scris in ultima sa interventie un text care arata cat de mult conteaza sa iei in serios greselile pe care le fac jurnalistii, si in ce fel reactioneaza publicul fata de acestea.

“Times a publicat o corectie stanjenitoare, corectand sapte erori intr-un singur articol. […] Acesta continea date gresite cu privire la evenimente istorice, dadea informatii incorecte, prezenta in mod eronat numele unei agentii de presa si avea in interiorul sau un nume de satelit scris gresit”.

Textul respectiv ii apartinea unei reporterite admirate pentru intelect (fara ironie), dar cu o istorie ingrijoratoare a greselilor de acest tip, lucru care a dus la desemnarea unui copy-editor special pentru a-i verifica articolele.

Smith pune problema in felul urmator: Ea nu a fost singura vinovata pentru aparitia materialului in forma initiala, pentru ca povestea a trecut de alti cativa editori, care nu si-au luat munca prea in serios. Totusi, vina apartine in cea mai mare masura autoarei.

Aranjamentul cu verificarea speciala ii fusese facut cunoscut, insa felul in care a tratat articolul respectiv indica faptul ca nu a fost deloc ingrijorata in ceea ce priveste viitorul sau la ziar, consecintele pentru eventualele greseli fiind inexistente.

Smith propune o masura simpla. Atentionarea jurnalistilor cu astfel de probleme si intrarea lor intr-o perioada “de proba”. Daca greselile continua sa apara, atunci singura solutie viabila este concedierea.

Desi pare o masura drastica, Steven Smith spune ca din propria experienta acest lucru nu se intampla aproape niciodata, pentru ca pusi sub presiunea pierderii locului de munca oamenii isi iau scriitura mai in serios.

Ne putem doar intreba cum ar arata o masura similara in presa de la noi. Oare ar creste calitatea materialelor scrise cu mai multa atentie? Oare nu am mai gasi, mai ales in online, greseli la tot pasul, de la simple scrieri gresite de cuvinte pana la incalcarea/necunoasterea unor norme elementare de scriere?

Sursa: Still A Newspaperman

Etichete: , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] decat Dead Space, cel mai fain joc horror peste care am dat in ultimii doi ani. Am scris de curand despre greselile jurnalistilor si despre limita de bun simt care se impune atunci cand vine vorba de dragutele de ele, da’ nici prin cap nu-mi trecea ca o sa dau atat […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.