Bronislaw Komorowski este noul presedinte al Poloniei

Scris de

Rezultatele alegerilor din Polonia l-au aratat castigator pe Bronislaw Komorowski  in cursa prezidentiala, cu 52,6% din totalul voturilor exprimate.

Contracandidatul sau, fratele geaman al fostului presedinte decedat in accidentul aviatic de la Smolensk, Jaroslaw Kaczynski, a fost votat de 47,4% din electoratul polonez.

“A fost o campanie neobisnuita si dificila, pentru ca s-a desfasurat in umbra catastrofei de la Smolensk si a inundatiilor din ultima perioada. A fost o campanie care a demostrat ca statul polonez, chiar si in cele mai anevoioase momente, nu cade testul democratiei”, a declarat Bronislaw Komorowski citat de EuroNews.

Spre deosebire de Jaroslaw Kaczynski, presedintele partidului nationalist Lege si Dreptate aflat in opozitie, Bronislaw Komorowski este promotorul politicilor liberale pro UE si reprezentantul Partidului Civic aflat la guvernare.

Printre atributiile presedintelui polonez se numara dreptul de veto asupra legilor, drept de care fostul presedinte a facut uz in nenumarate randuri, blocand initiativele liberale ale guvernului. Aceasta situatie este putin probabila in acest mandat, pentru ca acum presedintele si premierul vin din acelasi partid, asa ca se asteapta o perioada de stabilitate politica, sunt de parere analistii europeni.

Sursa: BBC
Sursa foto: The Telegraph

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.