China opreste protestele stradale impotriva Japoniei

Scris de

Politia chineza a oprit duminica protestele impotriva Japoniei cauzate de o disputa teritoriala ce a generat tensiuni intre cele mai mari puteri.

La protest au participat in jur de 200 de oameni care au cerut Guvernului chinez o politica mai dura impotriva Japoniei. Manifestatia a urmat unor demonstratii similare de saptamana trecuta la care au participat mii de chinezi si japonezi pentru rezolvarea problemei insulelor revendicate de ambele natiuni.

Intr-o incercare ale celor doua guverne de a reduce tensiunile, ministrii lor de externe au schimbat replici cu scopul incurajarii cooperarii in decursul celor doua zile de proteste.

“Noi ne asteptam ca Japonia sa ni se alature in eforturile de a mentine si dezvolta o relatie bilaterala strategica d”, a declarat ministrul de externe chinez, Ma Zhaoxu.

Pe langa disputa indelungata asupra lantului de insule din Marea Chinei de Est, Japonia este ingrijorata si de faptul ca China a inceput sa opreasca livrarea unor metale rare, necesare in fabricarea bunurilor electrice si a unor parti auto.

China a negat reducerea livrarii catre Japonia din motive politice si sustine ca restrictioneaza productia generala si exportul metalelor rare pentru a evita epuizarea rezervelor naturale si afectarea mediului inconjurator.

La protestul din Lanzhou, multimea, majoritar formata din studenti, s-a adunat in piata centrala a orasului si a marsaluit in jur de 2 km. Manifestantii au cerut boicotarea produselor japoneze. Protestul s-a desfasurat fara violenta.

“Vrem sa boicotam Japonia. Little Japan, da-ne inapoi tara, inapoiaza-ne insulele Diaoyu”, a spus un student participant la demonstratie.

Relatiile chinezo-japoneze sunt pe muchie de cutit de luna trecuta, dupa ce Japonia a retinut un capitan chinez de pe o nava de pescuit ale carui barci s-au ciocnit cu navele de petrol japoneze in apropierea insulelor disputate – denumite Senkaku de catre Japonia si Diaoyu, de catre China.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Reuters

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.