Dictatorul Videla este din nou in fata justitie

Scris de

Fostul presedinte al Argentinei, Jorge Rafael Videla, in varsta de 84 de ani, a ajuns din nou in fata justitiei, pentru acuzatia de uciderea a peste 30 de detinuti politici in 1976.

Este primul proces, dupa ce o serie de noi acuzatii au fost aduse fostului dictator, de cand Curtea Sprema i-a acordat clementa in 1990.

Peste 20 de oficiali ai Guvernului, din acea perioada, sunt in proces tot pentru incalcarea drepturilor omului.

Aproximativ 30.000 de persoane au fost torturate si ucise in Argentina, in timpul dictaturii militare dintre anii 1976 si 1983. Ca sef al juntei militare, pana in 1981, generalul Videla este considerat ca fiind principalul “arhitect” a ceea ce, ulterior, a fost cunoscut ca “Razboiul Murdar“. Activistii de stanga din acea perioada au fost luati din celulele lor si adusi in centrul orasului Cordoba, unde au fost ucisi la scurt timp dupa ce regimul militar al lui Videla a ajuns la putere. Armata a sustinut la acea data ca detinutii au fost ucisi pentru ca incercau sa evadeze.

Familiile victimelor sunt reprezentate, in proces, de catre Miguel Ceballos, un avocat al carui tata s-a numarat printre detinutii politici ucisi la ordinele lui Videla. “Cand au venit sa-l caute pe tatal meu in inchisoare, el stia ca urmeaza sa fie omorat. De aceea si-a luat adio de la prietenii lui, carora le-a lasat o poza de familie si le-a cerut sa ne spuna adevarul”.

Videla a fost condamnat pe viata in 1985, dar a fost gratiat de catre presedintele Carlos Menem in 1990. A fost arestat inca o data in 1998 pentru abuzuri neacoperite de acea gratiere, incluzand rapirea copiilor celor ucisi de armata. In 2006, Curtea Suprema a decis ca gratierea fostului dictator a fost neconstitutionala. A fost arestat la domiciliu pana in 2008 cand a fost dus la inchisoare.

Generalul Rafael Videla este chemat si in instantele altor tari precum: Italia, Spania, Germania si Franta, pentru uciderea cetatenilor acestor state in timpul dictaturii sale.

Sursa: BBC
Sursa foto: Dictator of the Month

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.