Egiptul a ridicat starea de urgenta

Scris de

Maresalul Hussein Tantaoui a declarat ca Egiptul a hotarat sa ridice starea de urgenta in care se afla de mai bine de 30 de ani.

Decizia a venit in urma cererilor insistente ale organizatiilor pentru apararea drepturilor omului si a numeroaselor partide politice. Ea coincide cu prima aniversare a revoltelor care au dus la indepartarea de la putere a lui Hosni Moubarak .

Aceasta hotarare a determinat numeroase miscari sa protesteze impotriva armatei, pe care o acuza ca doreste sa preia puterea si sa continue sistemul represiv de alatadata. In replica, Tantaoui a cerut tinerilor egipteni sa se organizeze in partide politice, avand in vedere ca miscarile anti-Moubarak au cunoscut o deruta la alegerile legislative recente, fiind dominate de formatiunile islamiste.

In timpul regimului Moubarak, starea de urgenta s-a aflat in permanenta in vigoare, determinand restrictii ale libertatilor publice si procese in fata instantelor speciale. Ea a fost instituita in octombrie 1981, dupa ce islamistii l-au asasinat pe presedintele Anouar Al-Sadate.

Anuntul a fost primit cu prudenta de anumite organizatii pentru apararea drepturilor omului, acestea sustinand ca «violentele» au fost mult timp invocate in numeroase cazuri de arestari. Deoarece nici acum nu exista o definitie legala a «actului de violenta», acest lucru va da in continuare  politiei dreptul de a aresta orice persoana suspectata de comiterea unor astfel de fapte.

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Alter Info

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.