Iranul nu mai vrea sa blocheze stramtoarea Ormuz

Scris de

Seful diplomatiei  iraniene, Ali Akbar Salehi, a declarat, pentru postul NTV din Turcia, ca Iranul nu a intentionat niciodata sa blocheze stramtoarea Ormuz.

La sfarsitul lunii decembrie, Teheranul a amenintat ca va inchide stramtoarea, ca replica a sanctiunilor impuse de tarile occidentale, care aveau scopul de a impiedica exporturile petroliere ale Iranului. Un alt motiv pentru aceste sanctiuni a fost  si incercarea de a determina tara sa renunte la programul nuclear controversat.

Tot el a mai adaugat ca Iranul isi doreste pacea si stabilitatea in regiune, dar ca americanii, care se afla in apropierea acestei zone, vor sa dirijeze anumite tari. El face un apel catre toate acestea, indemnandu-le sa nu se lase atrase de americani intr-o situatie ce le-ar putea pune in pericol integritatea teritoriala.

Salehi a mentionat faptul ca Statele Unite ar trebui sa fie dispuse sa negocieze cu Iranul, asta ca raspuns al unei intrebari adresate intr-o scrisoare de catre administratia americana, intrebare privitoare la situatia stramtorii Ormuz. Interesul Statelor Unite deriva din faptul ca dispun de o importanta prezenta militara in acea zona. Doua aeronave de transport sunt trimise in apropierea Golfului si zeci de mii de soldati isi au bazele militare in Orientul Mijlociu.

Stramtoarea, prin care trece 35% din petrolul transportat in lume pe cale maritima, se afla in centrul conflictului dintre Iran si Statele Unite, acestea din urma incercand sa amplifice santiunile impotriva Teheranului.

Sursa: Le Monde
Sursa foto: IRNA

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.