Reconciliere nucleara: India si Pakistan

Scris de

India si Pakistanul, doua tari ce detin bomba nucleara, au schimbat, pe 1 ianuarie 2012, o lista cu instalatiile nucleare. E vorba de o masura luata in virtutea respectului unui pact comun aplicat inca din 1992.

Listele schimbate in acest week-end detaliaza locurile de detinere si de exploatare a materialului nuclear al celor doua tari. Schimbul de informatii intre cei doi frati dusmani s-a realizat intr-un interes comun, dar nu complet pasnic: accesul la aceste informatii ar putea evita  bombardarea reciproca ale acestor doua tari  beligerante, daca s-ar declansa din nou un razboi intre ele.

India si Pakistanul au fost implicate in trei conflicte armate de cand si-au obtinut independent de sub coroana britanica din 1947. Au recidivat in 2002, in urma unui atac terrorist la adresa Parlamentului de la New Delhi, orchestrat de un  grup terrorist pakistanez. De aproape un an, relatile intre cele doua tari s-au imbunatatit intr-un mod semnificativ. Acum doua luni, primul ministru indian l-a numit in mod public pe omologul sau pakistanez “omul pacii”.

Autor invitat: Adriana Vilsan

Sursa: Rfi
Sursa foto: Rfi

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.