Suspectul de crime de razboi Ratko Mladic a fost arestat

Scris de

Dupa 16 ani, unul dintre cei mai cautati oameni din Europa, generalul sarb Ratko Mladic, a fost arestat sub acuzatii internationale de genocid. El locuia in satul Lazarevo din nordul Serbiei sub numele de Milorad Komadic.

Ratko Mladic a fost pus sub acuzare de Curtea Penala Internationala in 1995 pentru moartea a peste 8000 de barbati musulmani, dar a trait in libertate in capitala Belgrad pana la arestarea fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevic in anul 2001.

Presedintele sarb Boris Tadic a confirmat arestarea lui Mladic la o conferinta de presa: “In numele Republicii Serbia va anunt ca l-am arestat pe Ratko Mladic”. “Procesul de extradare este in desfasurare. Acesta este rezultatul unei cooperari depline intre Serbia si Tribunalul de la Haga. Nu facem calcule cum si cand sa-l predam. Facem asta pentru ca noi credem ca este in concordanta cu legile noastre.” a declarat Tadic.

Procurorul tribunalului Natiunilor Unite pentru crime de razboi in fosta Iugoslavie a spus ca asteapta terminarea aranjamentelor pentru transferul lui Mladic la Haga. El o sa ramana in Serbia pana cand data transferului este finalizata.

Mladic inca e vazut de multi sarbi ca un erou pentru curajul si loialitatea sa in slujba cauzei sarbesti. Capturarea sa a fost insa o cerinta importanta impusa Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Seful departamentului de politica externa al Uniunii Europene, Catherine Ashton, a salutat arestarea lui Mladic si a cerut ca el sa fie adus la Haga cat mai repede: “Este un pas important pentru Serbia si pentru justitia internationala”, a declarat Ashton.

Autor: Ovidiu Tanasescu

Sursa: Euronews
Sursa foto: Index.hr

Etichete: , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.