Violenta escaladata in Egipt

Scris de

Capitala egipteana a fost din nou teatrul unor grave incidente.  Insa confruntarile au atins si alte orase. Bilantul ultimelor trei zile de violenta este de 7 morti si 2500 de raniti, iar puterea nu stie cum sa reactioneze.

Cairo a fost desigur centrul manifestatiilor, cu precadere ministerul de interne care a fost asediat de manifestantii veniti din piata Tahrir, situata la o distanta de doar cateva sute de metri. Atacurile nu au incentat in ciuda numarului mare de victime. Aceeasi situatie s-a petrecut  si in Suez, celalalt oras unde revolutia a izvucnit pe 25 ianuarie. In aceasta parte, cartierul general al politiei a fost atacat de acum doua zile.

Tensiunea creste de asemeni si in Alexandria, unde sediul politiei este din nou tinta, si unde manifestatiile se deruleaza in fata garnizoanei generale a orasului.  Protestul incepe sa atinga si alte orase, precum Egiptul de Sus, Egiptul Mijlociu si Sioutul.

Apel derizoriu la calm

Militarii sunt coplesiti. Nu stiu cum sa reactioneze. Au publicat pe pagina Facebook un comunicat pentru a face apel la calm si la respect fata de bunurile publice. Dar pe teren, mesajul nu a fost convingator pentru manifestanti, intrucat acestia au reiterat sloganul ce vizeaza executarea maresalului Tantaoui, comandantul sef al fortelor armate, aflat in fruntea tarii.

Aceeasi dificultate si pentru Fratii musulmani care controleaza Parlamentul  impreuna cu salafistii. Acestia ocupa practic trei sferturi din locuri, dar fiindca si-au facut un fel de alianta tacita cu armata, iata-i acum in impas. In afara de cateva apeluri la calm, nicio initiativa nu a venit din partea Fratilor musulmani, contrar laicilor din Parlament, care incearca sa rezolve problema prin toate mijloacele posibile.

Autor invitat: Adriana Vilsan

Sursa: Rfi
Sursa foto: Rfi

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.