Copiii conceputi in eprubeta sunt copiii lui Dumnezeu?
Scris de Loredana Modoran
Castigarea premiului Nobel pentru Medicina de parintele “copilului in vitro”, Robert Edwards, a scos din cutia Pandorei o dezbatere mai veche: sunt sau nu copiii conceputi in eprubeta copiii lui Dumnezeu?
Vaticanul a criticat deja oficial acordarea premiului Nobel lui Edwards, spunand ca munca acestuia “a creat o piata pentru ovulele umane si a creat probleme cu embrionii congelati”. Oficialii Vaticanului considera premiul drept “complet nepotrivit” pentru Robert Edwards.
Parearea Vaticanului este sustinuta si de specialisti in bioetica:
Directorul Institutului de Bioetica din Marea Britanie considera ca fertilizarea in vitro “a condus la distrugerea deliberata a milioane de embrioni umani”. Robert Edwards “a facut posibila manipularea embrionilor umani la o scala de neconceput”, a declarat pentru Reuters un profesor de bioetica de la Oxford.
Multi protestanti evanghelici si crestin ortodocsi se aliniaza si ei la pozitiile de mai sus : “distrugerea embrionilor echivaleaza cu uciderea, pentru ca viata, demnitatea si drepturile incep odata cu fertilizarea”.
Pe de alta parte, crestinii mai liberali vad inceputul vietii mai putin strict si au mai putine scrupule referitoare la manipularea embrionilor. Islamicii cred ca fetusul obtine drepturi la varsta de patru luni, deci manipularea embrionilor este permisa. Islamicii pun insa conditia ca fertilizarea sa se faca doar in cadrul cuplurilor casatorite.
Oficialii iudaici accepta si ei fertilizarea in vitro. Israelul este de fapt una dintre tarile cu cea mai mare rata a tratamentelor de insamantare pe cap de locuitor din lume.
Asadar, copiii conceputi in eprubeta sunt copiii lui Dumnezeu doar in anumite religii. Sa apreciem contributia lui Edwards sau sa il condamnam, in numele lui Dumnezeu?
Etichete: dezbateri, Dumnezeu, extern, feature, fertilitate, Premiul Nobel, Robert Edwards, Vatican