Cultura tulburarilor de alimentatie
Scris de Teodora Iordache
Anorexia, bulimia, binge-eating si obezitatea au afectat, de-a lungul timpului, nu doar oameni obisnuiti, ci si personalitati din domenii precum muzica, dansul, gimnastica, cinematografia, moda. Acestea au transformat experienta personala in acte de cultura: au compus melodii tematice, au scris carti, au tinut conferinte, au continuat sa danseze sau sa joace in filme.
Manifestarile artistice ofera suport celor care dezvolta aceste boli psihice si pot trage un semnal de alarma asupra realitatii. Astfel s-a creat ceea ce se poate numi o cultura a tulburarilor de alimentatie.
Alanis Morissette a declarat ca s-a luptat cu anorexia si bulimia intre 14 si 18 ani. “Acum fac sport de doua ori pe saptamana, in loc de noua. Sunt in continuare parte din societate, dar acum fac fata acestei provocari mai bine ca la 14 ani”, a declarat cantareata si compozitoarea canadiana. In primul ei album international, Jagged little pill, este inclusa o melodie despre tulburarile de alimentatie: Mery Jane.
Rockerul australian Daniel Johns din trupa Silverchair a recunoascut in Rolling Stone Magazine ca, in adolescenta, anorexia si depresia l-au adus in pragul suicidului .
Studiile recente arata ca in Australia procentul celor care sufera de tulburari de alimentatie s-a dublat in ultimii 10 ani. Silverchair a raspuns acestei tendinte prin aparitia pe albumul Diorama a unei melodii intitulate Ana’s song.
ANA este si numele miscarii de promovare a tulburarilor de alimentatie pe site-urile pro-anorexia, unde tinerele sunt invatate cum sa devina anorexice. Miscarea de promovare a bulimiei este cunoscuta sub numele de MIA. Anual, mii de adolescente cad victime celor doua miscari de promovare pe internet.
Cantareata si compozitoarea Fionna Apple sustine ca a inceput sa sufere de anorexie in adolescenta, nu din cauza dorintei de a fi slaba, ci din cauza traumei emotionale avute in urma unui abuz sexual la varsta de 12 ani. Melodia Paper Bag de pe albumul When the Pawn este despre tulburarile alimentare ale artistei.
Lupta cu anorexia a determinat-o pe Melissa Brock, una dintre cele doua soliste ale trupei pop-rock Superchick, sa compuna o melodie pentru a-i ajuta pe cei care se confrunta cu tulburarile de alimentatie: “Exista un cantec pe albumul nostru, Beauty from Pain, numit Courage care vorbeste despre experienta mea cu anorexia. M-am gandit ca povestea mea ii va ajuta pe cei care au probleme de auto-acceptare. Desi am lasat toate amintirile legate de anorexie undeva in trecut, in fiecare zi trebuie sa lupt cu sentimentul ca nu sunt indeajuns de buna sau indeajuns de frumoasa”.
Maria Mena, cantareata si compozitoarea norvegiana, cunoscuta pentru single-ul All this time de pe albumul Cause and effect, a avut depresie si anorexie dupa ce parintii ei au divortat cand ea avea 9 ani. Melodii precum Eyesore, Just a little bit, Cause and Effect, Internal Dialogue, Long Time Coming, My Lullaby, vorbesc despre experienta ei.
Printre muzicienii afectati de aceste boli psihice se mai numara si Britney Spears (bulimie), Ashley Simpson (anorexie), Elton John (bulimie), Geri Halliwell de la Spice Girls (bulimia, anorexia, binge-eating), Katherine McPhee din sezonul 5 Americon idol (bulimie), Paula Abdul (bulimie), cantareata country Wynonna Judd (binge-eating) si tinerele romance de la Cheeky Girls (anorexie).
Tulburarile de alimentatie au facut ravagii si printre actori: Barbara Niven, Calista Flockhart din Ally McBeal, Elisa Donovan, Felicity Huffman din Neveste Disperate, Jane Fonda, Kate Beckinsale (anorexia), Kate Winslet (bulimie), Mary-Kate Olsen, Lindsay Lohan , Keira Knightley, Jessica Alba, Sally Field, Tracey Gold din show-ul Growing pains, Sandra Dee.
Printesa Diana, desi suferea de bulimie, a reusit sa se impuna ca un fashion-icon si sa desfasoare acte de caritate.
Cathy Rigby, prima femeie americana castigatoare a unei medalii de aur la o competitie mondiala de gimnastica, in urma participarii la Jocurile Olimpice de Vara din 1968, a suferit de anorexie. In anii ‘80 a cautat ajutor specializat, iar acum calatoreste pe tot teritoriul SUA pentru a le vorbi oamenilor despre experienta ei.
Balerinele sunt printre cele mai expuse unor astfel de afectiuni psihice. Balerina Gelsey Kirkland este recunoscuta pentru lupta ei cu anorexia, antrenamentele epuizante si operatiile plastice. Aceasta a publicat o auto-biografie in 1968, intitulata Dancing on My Grave.
Geri Halliwell de la Spice Girls a impartasit experienta ei dureroasa in doua carti: If Only si Just for the Record.
Actrita Tracey Gold a scris si ea o carte, Room to Grow: An Appetite for Life, pentru a-i ajuta pe cei care sufera de tulburari alimentare.
Victoria Beckham a negat ca are anorexie pentru o lunga perioada de timp, dar mai tarziu si-a recunoscut problema intr-un pasaj din cartea ei, Learning to Fly.
Kate Dillon este una dintre fotomodele care s-au infometat pentru a ajunge pe culmi, insa, odata recuperata dupa tratarea tulburarilor de alimentatie, a ajuns sa aiba succes ca model pentru marimi mari.
Printre cei care au murit din cauza tulburarilor de alimentatie se numara Karen Carpenter de la The Carpenters, modelul brazilian Ana Carolina Reston, gimnasta Christy Henrich, balerina Heidi Guenther.
In memoria lui Karen Carpenter, trupa americana de rock alternativ, Sonic Youth, a compus melodia Tunic, lansata pe albumul Goo.
Tunic (song for Karen)- Sonic Youth
Fenomenul tulburarilor de alimentatie a inspirat si alti muzicieni. Mai jos este o lista cu piese muzicale despre aceste afectiuni.
Si in cinematografie a fost folosit subiectul tulburarilor de alimentatie. Filmele The truth about Nancy si Perfect body prezinta povesti ale unor tinere cu anorexie.
Tracey Gold, actrita care o interpreteaza pe protagonista din The truth about Nancy, a experimentat si in viata reala tulburari de alimentatie. Fosta gimnasta olimpica, Cathy Rigby, data fiind experienta ei personala cu anorexia, s-a implicat in munca din spatele filmului Perfect body.
Imaginea femeii perfecte promovate de mass-media, istoricul familial, caracteristicile de personalitate, mediul de viata, toate acestea determina aparitia tulburarilor de alimentatie. Cauzele si efectele acestor afectiuni sunt prezentate pe larg in trei documentare: Thin, Dying to be thin si Perfect illusions.
Alte melodii:
Too Much Food On My Plate – Jason Mraz
Anna Begins – Counting Crows
Anorexia -Jeffree Star
Anorexic Beauty – Pulp
Annie’s anorexic- The Huntingtons
Ana & Mia – The Trews
Me And Mia – Ted Leo and The Pharmacists
Bulimia – One-Eyed Doll
Bulimia – Tamara Dearing.
Binge and purge- Luna chicks
Bulimic – The used
Buried myself alive- The used
Feeling small – Marianas Trench
Skin & Bones- Mariana’s Trench
Skinny by Edith Bucklund
Skinn -Filter
Skinny legs and all – Joe Tex
Skeleton song – Kate Nash
Lucy At The Gym- Jill Sobule
Supermodel -Jill Sobule
Someone I once knew- Dead Celebrity Status
Sophie – Eleanor McEvoy
Feed me -Juliana Hatfield
Starving for attention -Geri Karlstro
4st 7- Manic Street Preachers
Cars and Calories- Saves the Day
Big isnt Beautiful – King Adora
TheCure For Pain – Jon Foreman
Coffee and Cigarettes -Augustana
Deadly Beauty -Faces Without Name
Jenny You’re Barely Alive – Rilo Kiley
Cute is what we aim for -Curse of curves
Genevieve- Outcast Youth
Kesha-Dancing with tears in my eyes
From first to last- World War Me
She’s falling apart- Lisa Loeb
Jennifers body – Hole
Lemon – Katy Rose
Beautiful – Joydrop
Etichete: Alanis Morissette, analiza, anorexie, binge-eating, bulimie, documentar, exclusiv, extern, filme, Fiona Apple, muzica, obezitate, Silverchair, tulburari de alimentatie, video
Comentarii (1)
In 2012 s-a infiintat un grup de suport pentru cei cu probleme alimentare.
Întâlnirile T.A.A. (Tulburari Alimentare Anonimi)au loc săptămânal în București, în fiecare marți la mănăstirea Radu Vodă (str. Radu Vodă, nr. 24 A, 040275, sect. 4, București) şi în Timişoara.
Pentru informații vă rugăm să sunați la 0734514871 (Silvia) sau ne trimiteți un e-mail către taa.bucuresti@gmail.com