Eutanasierea cainilor – intre nepasare si drama
Scris de Emilia Bucur
Proiectul de lege ce prevede eutanasierea cainilor bolnavi incurabil fara stapan planeaza ca o amenintare asupra iubitorilor animalelor dupa ce de o buna bucata de timp, se plimba intre comisii si plenul Camerei Deputatilor. Partea care aprinde spiritele este cea cu propunerea modificarii legii cainilor fara stapan initiata de prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei in aprilie 2010 ce ar parafa disparitia subita din comunitati a cainilor bolnavi si/ sau agresivi sau care nu sunt adoptati dupa un numar de zile din adapost. Marti, legea ce cuprinde eutanasierea acestora a fost retrimisa de catre deputati Comisiei de administratie.
Insa, pentru cat timp solutiile extreme mai pot fi considerate posibile cai de a scapa de problema cainilor? Eutanasierea cainilor ca solutie extrema si aparent rapida de a scapa de o problema nu este umana in secolul 21. Permanenta problemei ne obliga la actiune si necesita rezolvare dupa ce mult timp a fost ignorata.
Cainii comunitari sunt cainii care traiesc alaturi de noi in comunitate, desi unii se bucura de ajutor, protectie, au „un loc al lor” si o persoana care a semnat pentru ei, precum unii caini de la blocuri, magazine, firme, intreprinderi, altii asteapta mila oricarui trecator si umbla „vagabonzi” in tot orasul. Desi acestia sunt neajutorati, o propunerea vizeaza amendarea celor care hranesc cainii comunitari fara stapan in locuri publice. Ironia sortii este ca desi au o denumire, caini comunitari, si s-a facut trecerea de la cea peiorativa de caini vagabonzi, multi insa, nu au un acoperis deasupra capului si nici apa sa bea vara cand e arsita si sunt pe drumuri.
Cum putem, cu exceptia cazul in care acestia musca (nu toti cainii care latra si musca), stii care e agresiv sau ar putea fi agresiv sau pana unde se poate merge cu notiunea de „bolnav incurabil”? Diferenta este ca acesti caini traiesc in comunitati umane si nu in salbaticie si de noi depinde atat siguranta noastra, cat si viata lor prin implicarea in politici si initiative publice pentru ei. In salbatice, orice animal poate deveni agresiv fiind liber si calcandu-i habitatul. In comunitati, avand un adapost, hrana si ingrijire, agresivitatea dispare.
Problema cainilor comunitari nu este una nici de o zi, nici de un mandat politic al unui primar sau al unui legislativ din plen, ci una care poate fi gestionata treptat atat la nivel de comunitate, cat si la nivel de administratie publica. Cazarea in adaposturi si constructia lor de catre consiliile locale va necesita timp si resurse financiare. Problema observata la comentariile scrise de unii cititori la articolele de pe internet pe aceasta tema este cea a banului public si a costurilor.
Eutanasierea ca solutie rapida si aproape fara costuri nu este si indicatorului unui bun management al problemelor unei comunitati. Ca orice problema ivita, de la dezastre naturale pana la mici defectiuni si reparatii ale serviciilor de utilitate publica, necesita bani si timp. Da, este o problema si are nevoie de noi toti s-o rezolvam. Desi la nivel de raport om-natura si om-uman este o prioritate. Faptul ca s-a ajuns pana la agravarea situatiei cainilor comunitari si inmultirea lor masiva arata ca nu a fost mult timp o prioritate pentru administratiile locale, dar nici pentru cetatenii care i-au abandonat pe strazi sau si-au lasat patrupedul sa se inmulteasca cu un caine comunitar si au inchis ochii asupra sterilizarii viitorilor pui.
Sunt necesare campanii de informare, dar si consultari asupra situatiei lor, mai ales ca parerile cetatenilor sunt impartite si fiecare are dreptul sa isi exprime opinia cu argumente si solutii.
Initiativele sustinute ale unor asociatii precum Asociatia Robi, AdoptiiCaini.ro sau Asociatia „Cutu, cutu” sunt incet dar sigur o rotita ce poate antrena un intreg sistem, de la administratia publica la cetatean. Problema cainilor comunitari e o problema a noastra, a cetatenilor. Se intampla langa noi, sunt in societate, deci ar putea fi usoara si o politica publica. Actiunile asociatiilor: adoptii, creare si mentinerea unor adaposturi, cum este cel de la Glina, sunt un exemplu si pentru administratiile locale care pot include pe lista consiliilor locale si dezbaterea unor initiative in domeniul cainilor comunitari la nivel de sector sau de localitate.
Eutanasierea nu poate fi o rezolvare printr-o simpla « maturarea » a unor suflete din localitatea in care traim. Un caine agresiv sau bolnav nu poate fi condamnat la moarte, ci poate fi ajutat, asa cum un om bolnav este internat sau unul care a comis o infractiune e pus sub supraveghere. Eutanasierea nu poate fi o solutie, cu atat mai mult cum nepasarea sau delasarea nu trebuie sa fie consecinte care duc spre eutanasiere.
Implicarea cetatenilor in probleme ce tin de comunitatea lor, cum este cea a cainilor, poate spori gradul de implicare si decizie al omului de rand in procesele de realizarea a politicilor publice de catre factorii de decizie.
Constientizarea statutului de cetatean presupune implicarea in probleme ce ne privesc fie direct (cei care au fost muscati sau atacati de caini, au adoptat sau au in responsabilitate caini din zona in care locuiesc) sau indirect, prin simplul fapt ca vedem caini pe drum.
Imbunatatirea conditiei lor, constructia de catre autoritati a unor adaposturi mari, sterilizarea, continuarea inregistrarii lor, microcip pentru caini si pisici si evidenta lor prin crotalia galbena, dar si sustinerea asociatiilor care organizeaza campanii de adoptii reprezinta in final imbunatatirea calitatii vietii noastre in localitatea in care traim. Beneficiile vor fi de ambele parti, si pentru niste suflete nevinovate, si pentru cetateni.
Campaniile sustinute in mediul on-line prin retele de socializare de catre asociatiile ce protejeaza drepturile animalelor sunt un canal eficient prin care cei interesati direct de problema sau iubitori ai animalelor pot participa la evenimente de donatie alimente pentru cainii si pisicile din adapost – cum organizeaza des Asocitia Robi sambata la Patinoarul Mihai Flamaropol, sector 2 sau pentru cai, cel organizat de SOS Caii Deltei prin colectarea de bani si PET-uri pentru manjii din Letea, astazi in Complexul Regie- Caminul A1.
De asemenea, exista si cateva metode prin care cetatenii pot contribui la gestionarea problemei cainilor comunitari de la cea de adoptii la distanta , sponsorizand un animal salvat din pericol- Asociatia GIA – cazuri speciale, adoptii publicate pe site-urile unor asociatii (Asociatia Cutu- Cutu) sau la fata locului, cum am vazut anul trecut la PetExpo la Sala Polivalenta sau in Parcul Obor in fiecare sambata organizat de Asociatia Robi, cazand temporar animalele din grija asociatiilor care din lipsa de spatiu nu pot gazdui un numar mare de animale gasite, precum si redirectionarea celor 2% catre asociatii pentru protectia animalelor care desfasoara proiecte in ajutarea necuvantatoarelor. Exista si initiave inedite pentru strangerea de fonduri pentru animale precum a fost spectacolul de teatru in scop caritabil de miercuri, 8 iunie, “Opera de trei parale”, jucata la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botosani organizat de Asociatia Pentru Protectia Animalelor Ador alaturi de Drama Club.
Si cum iubirea fata de animale nu poate ramane doar la nivelul catorva cuvinte si mangaieri, alaturi de aceste campanii minunate sunt oameni minunati: voluntarii. Pana si simpla comunicare pe blogurile specializate sau in retelele sociale ale asociatiilor a unor cazuri de animale aflate in situatii dificile, abandonate, poate fi de un real ajutor membrilor si voluntarilor pentru a afla si a putea ajuta. Acesta este un mod eficient de a ajunge informatia la cei interesati si in masura sa ajute si de a preveni actele de violenta impotriva animalelor. Indemnul de pe site-ul Asociatiei Gia la Rubrica Comunitate este Scrieti!
Eutanasierea nu poate fi un deznodamant fericit, ci implicarea cetatenilor, a societatii civile si a administratiilor locale pe termen lung in gestionarea unei probleme care este a comunitatilor in care traim si sprijininirea pentru construirea unui mediu cat mai sanatos si sigur pentru om si animale.
Etichete: administratie publica, adoptii, caini, comunitate, exclusiv, intern, online, opinii