Habitat for Humanity Romania si Petrom au incheiat programul „Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!”

Scris de

Întâlnire Gura OcnițeiAutoritatile locale din 13 comunitati vulnerabile au primit asistenta tehnica privind riscurile de dezastre naturale si tehnologice

Peste 2.500 de locuitori au fost informati si educati despre riscurile din comunitatile lor si importanta grupurilor de voluntariat de urgenta (S.V.S.U.)

Peste 2.500 de locuitori din 13 comunitati vulnerabile din judetele Bacau, Braila, Dambovita, Gorj, Ialomita, Valcea si Prahova au beneficiat de programul de gestiune participativa a riscurilor de dezastre „Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” 2013-2014, derulat de Habitat for Humanity Romania si Petrom, in parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.).

Programul, desfasurat in perioada august 2013 – februarie 2014, a avut ca scop reducerea riscurilor de dezastre (naturale si tehnologice) in comunitatile vulnerabile si intarirea capacitatii locale de raspuns, prin implicarea directa a familiilor, autoritatilor, angajatilor Petrom si serviciilor locale I.G.S.U.

Prin intermediul intalnirilor cu reprezentantii Habitat for Humanity Romania, Petrom si I.G.S.U., locuitorii din 13 localitati au constientizat riscurile la care sunt supuse comunitatile in care traiesc, cum pot preveni sau reduce pagubele si cum sa se comporte in caz de dezastre. Ei au inteles importanta Serviciului de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta (S.V.S.U.) care activeaza in localitatea lor, cum pot deveni voluntari S.V.S.U., dar si cum pot beneficia de sprijinul acestora.

Întâlnire cu elevii din Mănești, DâmbovițaProgramul „Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” 2013 -2014 a contribuit la:
• Formarea de grupuri locale de voluntariat de urgenta, prin asigurarea de traininguri si suport tehnic;
• Identificarea, analizarea si evaluarea riscurilor in cele 13 comunitati (risk mapping);
• Intarirea capacitatii locale de raspuns prin educarea si informarea preventiva a localnicilor despre riscurile dezastrelor naturale si tehnologice.

Activitatile au fost coordonate de Habitat for Humanity Romania si implementate prin filiala Comanesti, fiind parte a misiunii asumate prin programul national Raspuns la Dezastre, de prevenire si reducere a riscurilor de dezastre.

“Le multumim partenerilor nostri, Petrom si I.G.S.U., care au inteles importanta deosebita a preventiei si beneficiile pe care le-am adus impreuna prin acest proiect, de tipul community based risk management. Am plecat de la nevoi reale ale comunitatilor – lipsa de informare, sisteme de preventie si de reducere a riscurilor deficitare, investitii slabe in infrastructura rurala – si, impreuna cu autoritatile locale si reprezentanti ai comunitatilor, am venit cu solutii concrete. Am intarit considerabil capacitatea locala de raspuns si am dezvoltat cunostinte care, dupa incheierea programului, pot salva vieti si diminua pagube materiale.

Pe de alta parte, am cules informatii si am invatat lucruri care ne vor ajuta sa gandim solutii pentru comunitati similare, sa intelegem fenomenul la nivel national si sa contribuim la propagarea unei culturi a riscului in Romania”, a declarat Mario De Mezzo, Director National Habitat for Humanity Romania.

Despre programul “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!”

“Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” este un program de implicare a comunitatii in propria gestionare a riscurilor la dezastre prin informare, educare si prevenire in scopul reducerii efectelor acestora. Proiectul a fost derulat cu sprijinul Petrom in 2012 si intre 2013-2014.

Contributia Petrom pentru siguranta comunitatilor din Romania

Din 2007 pana in prezent, Petrom a alocat 3 milioane euro pentru intarirea sistemului national de raspuns la dezastre si sustinerea romanilor aflati in situatii dificile.
Impreuna cu Habitat for Humanity Romania, Petrom a construit si reabilitat 176 de case pentru 630 de persoane din comunitatile afectate de inundatii din judetele Bacau si Neamt; alaturi de Crucea Rosie Romana compania a redat accesul la apa potabila pentru 9.000 de romani din sudul tarii si a instruit peste 600 de elevi sa reactioneze in caz de curemur; prin platforma Acces la viata, Petrom a alocat peste 450.000 de euro pentru extinderea retelei de telemedicina de urgenta la 56 de unitati medicale din 19 judete, iar peste 9,5 milioane de romani beneficiaza acum de acces la servicii medicale de urgenta de calitate; pentru intarirea capacitatii nationale de gestionare a situatiilor de urgenta, Petrom a contribuit cu 1,2 milioane de euro la dotarea IGSU cu echipamente specifice de interventie in caz de dezastre – unitati mobile pentru deplasare in teren, echipamente pentru pompieri si personalul IGSU, masini speciale SMURD si pentru evacuare in caz de cutremur, drezina pentru deszapezirea cailor ferate.

Sustenabilitatea pentru Petrom
Din 2007, Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. Compania a alocat peste 35 de milioane de Euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. Tara lui Andrei este principala noastra platforma de investitie in comunitate prin care ne propunem sa generam valoare economica si sociala prin finantari si transfer de expertiza in vederea sustineri initiativelor antreprenoriale. Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etica si codul de conduita reglementeaza toate relatiile de afaceri, iar dialogul si implicarea partilor interesate sunt parte integranta a practicii comune de business. Incepand cu anul 2013, Petrom raporteaza respectand directiile Global Reporting Initiative in cadrul raportului anual de sustenabilitate.
Din 2012, Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Obiectivul este de a dezvolta relatii bazate pe castig reciproc intre societate, mediu si Petrom prin solutii inovative. Ne concentram pe managementul apei si al CO2, siguranta resurselor de energie pentru viitor, educatie locala si solutii de dezvoltare pe termen lung.

Despre Habitat for Humanity

Habitat for Humanity Romania este cel mai mare ONG din Romania a carui misiune este sa elimine lipsa de adapost si locuirea precara. Din 2005, a initiat programul Raspuns la Dezastre, cu scopul de a reduce riscurile de dezastre in comunitate, prin analiza si combaterea riscurilor la care sunt supuse familiile din comunitatile vulnerabile.

In 2010, un proiect integrat “multi location” de raspuns la dezastre Habitat for Humanity Romania a primit recunoastere internationala din partea ONU, International Federation of Red Cross si UNHCR si a fost inclus in catalogul celor mai bune 17 proiecte de raspuns la dezastre din lume din anul respectiv.

Habitat for Humanity Romania, prin „Statul de Utilitate Publica” obtinut in 2008, poate prelua parte din responsabilitatile autoritatilor publice in probleme de raspuns la dezastre legate de preventie si reconstructie. In 2011 a incheiat un parteneriat cu I.G.S.U., care ii confera sprijinul necesar in sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre si al interventiilor de urgenta, precum si accesul la resurse si informatii oficiale (harti, date statistice, resurse umane).

Prin programul Raspuns la Dezastre, Habitat for Humanity Romania a ajutat, pana in acest moment, peste 18.000 de persoane din zece judete.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.