Hipertensiunea arteriala – provocata de un virus

Scris de

Hipertensiunea arteriala ar putea fi provocata de un virus foarte comun, conform unui studiu realizat de o echipa de medici chinezi.

Cercetatorii de la centrul de cardiologie al spitalului Chaoyang din Beijing au descoperit o legatura intre citomegalovirus (CMV) si cea mai comuna forma de hipertensiune.

CMV, un virus care se transmite prin intermediul secretiilor corporale, este responsabil de infectarea foarte multor persoane. Totusi, infectarea cu acest virus nu duce la aparitia vreunor simptome, astfel incat CMV trece, de cele mai multe ori, neobservat.

Unul dintre autorii studiului a explicat, pentru AFP, ca aceasta descoperire ar putea conduce, in cele din urma, la fabricarea unui vaccin care sa previna aparitia hipertensiunii arteriale. „Daca putem stabili cu certitudine ca exista o relatie intre virus si hipertensiune, vom putea crea vaccinuri si medicamente impotriva acestei afectiuni”, a spus seful centrului de cardiologie.

Totusi, el a precizat ca cercetarea este inca intr-o faza preliminara si ca este prea devreme sa se vorbeasca despre o data la care ar putea aparea vaccinul. ”Este pentru prima oara cand am reusit sa identificam acest tip de legatura, deci trebuie sa facem mai multe studii, pe baza probelor de la un numar mai mare de pacienti”, a adaugat medicul.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un miliard de oameni din intreaga lume sufera de hipertensiune. Cei mai multi au o “hipertensiune arteriala esentiala”, ale carei cauze nu sunt cunoscute, dar care este adesea asociata cu factorii genetici, cu un stil de viata nesanatos si care se agraveaza o data cu inaintarea in varsta. Aceasta forma de hipertensiune, ce joaca un rol important in producerea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale, este cea care ar putea avea o legatura cu virusul CMV.

Autor: Madalina Stanciu

Sursa: AFP
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.