Islanda este tara egalitatii dintre sexe

Scris de

Raportul pe anul 2010 al Forumului Economic Mondial (FEM) situeaza Islanda pe primul loc in topul tarilor in care exista cea mai mare egalitate intre sexe.

Popoarele nordice domina primele pozitii ale topului, cu Norvegia pe locul doi si Finlanda pe al treilea.

Raportul fundatiei masoara egalitatea dintre sexe in domenii precum politica, educatie, piata muncii si sanatate.

Pe locurile patru si cinci se afla Suedia, respectiv Noua Zeelanda.

Klaus Schwab, fondatorul si directorul executiv al FEM a declarat: “Tarile nordice vor da tonul in tendinta de eliminare a diferentelor dintre sexe. Discriminarea redusa este direct corelata cu prosperitatea si competitivitatea economica”.

Marea Britanie si-a pastrat locul 15 de-a lungul anilor, iar Franta este una din tarile care au regresat cel mai mult la acest capitol, de pe locul 18 pe locul 46.

FEM a pus situatia Frantei pe seama micsorarii numarului de femei care detin functii ministeriale in guvernul francez.

Statele Unite au avansat de la locul 31 la locul 19, datorita numarului mare de femei care detin functii in administratia prezidentiala si datorita reducerii diferentelor dintre salariile femeilor si cele ale barbatilor. Astfel, Statele Unite au intrecut Canada la acest capitol.

Nimic nu este oficial până când negocierile dintre Comisie și Consiliu nu vor fi încheiate ( sfârșitul anului 2013 ). Până atunci acest site va furniza informatii neoficiale despre discuțiile care au avut loc între Comisie și Consiliu. Sursele noastre sunt : Comisia Europeană, Consiliul European și diferite Institutii Nationale. De asemenea, în prezent, există multe cursuri care au ca subiect programul Erasmus Plus și vom posta aici informațiile primite de la participanti. Dacă ați participat la un curs si aveti informații noi despre programul Erasmus Plus vă rugăm să nu ezitați să le împărtășiti aici cu ceilalti.

Cum era de asteptat, la sfarsitul topului care cuprinde 134 de state in total se afla tari ca Pakistan, Ciad si Yemen.

FEM a concluzionat in acest raport ca in cazul tuturor natiunilor studiate, diferentele dintre sexe au fost mai putin accentuate in sanatate si educatie, dar mai mari in participarea la activitatea economica si in acordarea de sanse.

Romania se situeaza ceva mai bine in acest top fata de anul trecut, trecand de pe locul 70 pe locul 67. Moldova ocupa anul acesta locul 34, Bulgaria locul 50, iar Ungaria locul 79.

Sursa: Erasmus+
Sursa foto: Erasmus+

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.