Nicotina alimenteaza cancerul la san, spun cercetatorii

Scris de

Cancer la sanNicotina poate provoca in mod direct dezvoltarea cancerului la san prin legatura sa cu un anume receptor, arata un studiu al unui grup de cercetatori din Taiwan.

Mai multe chimicale din tutun sunt considerate a fi cancerigene, insa se stiu putine lucruri despre cum contribuie nicotina la cresterea celulelor cancerigene. Ceea ce se stia pana acum era ca atunci cand nicotina se fixeaza pe receptorul nicotinic nAChrR, cunoscut si sub numele de receptor “ionotropic”, creste dependenta fata de fumat.

In noul studiu, cercetatorii taiwanezi au analizat aproape 280 de mostre de tumori la san pentru a determina daca subunitati ale receptorului ionotropic au fost fost supraproduse in celulele canceroase, comparativ cu celulele normale. Cercetarea a aratat ca celulele canceroase contineau consistent mai multe subunitati ale acestui receptor. In plus, producerea subunitatilor era mult mai mare in cazurile avansate de cancer decat in stagiile incipiente.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca reducerea nivelului acestor subunitati inhiba cresterea celulelor bolnave, in timp ce cresterea nivelului sau tratarea celulelor neafectate cu nicotina conduce la dezvoltarea cancerului.

Sursa: US News
Sursa foto: Bryan Christie design

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.