Pilulele si fumatul – o combinatie periculoasa pentru femei

Scris de

Principalele cauze de deces in randul femeilor sunt reprezentate de bolile cardiovasculare, provocate mai ales de asocierea pilulelor contraceptive cu fumatul, potrivit statisticilor facute publice cu ocazia celui mai recent congres al Societatii Europene de Cardiologie.

Specialistii au constatat ca principala cauza a mortalitatii la femei nu este cancerul, ci bolile cardiovasculare, la care acestea sunt mult mai expuse acum decat inainte. Mai mult, expertii sunt ingrijorati de cresterea numarului de atacuri de cord la femeile de sub 50 de ani, problema pusa pe seama fumatului asociat cu utilizarea de pilule contraceptive.

Potrivit unui cardiolog de la Spitalul Universitar din Lille, “aceasta combinatie creste cu 20% riscul de a dezvolta o boala cardio-vasculara. Pilula in sine nu este periculoasa, insa asocierea ei cu fumatul este un act inconstient”.

Proportia femeilor care sufera un atac de cord inainte de 50 de ani a crescut de la 3,7% in 1995 la 11,2% in 2005 si continua sa creasca, pentru ca in prezent 11,6% dintre femei sa se confrunte cu aceasta afectiune.

In plus, specialistii spun ca femeile apeleaza la medic mult mai tarziu decat barbatii, in cazul in care incep sa aiba dureri specifice infarctului. Astfel, ele pierd un timp pretios in care leziunile de la nivelul inimii se pot extinde.

Autor: Madalina Stanciu

Sursa: MCETV.fr
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.