Reglementarea tigarilor electronice, intre beneficiu si ocazie de revenire la fumatul conventional

Scris de

Problema tigarilor electronice a devenit rapid un subiect controversat din punct de vedere al beneficiilor sau efectelor nocive pe care acestea le-ar putea avea. Expertii in sanatate publica sunt impartiti in doua tabere: o parte considera ca numarul deceselor cauzate de tutun ar putea scadea cu 100.000 de persoane anual, iar altii considera ca acestea devin populare in randul tinerilor si i-ar putea incuraja sa se apuce de fumat.

Date fiind controversele legate de tigarile electronice, la sfarsitul anului 2013 membrii Comisiei Europene s-au intrunit si au discutat posibilitatea interzicerii tigarilor electronice. Nicio directiva nu a fost data, insa fiecarei tari i s-a oferit posibilitatea de a reglementa tigarile electronice ca produs farmaceutic. Astfel, doar acele produse care indeplineau anumite calitati ar fi putut obtine aprobarea de a ramane pe piata.

Reprezentantii Sailebao, unul din principalii jucatori pe piata tigarilor electronice din Romania, au afirmat ca „interzicerea tigarilor electronice nu este o solutie, atat timp cat fumatorii au alternativa tigarilor normale. In acelasi timp trebuie sa tinem cont si de faptul ca, Potrivit Jurnalului American de Medicina Preventiva, 30% dintre utilizatorii de tigari electronice au renuntat definitiv la fumat. Tigarile electronice nu contin tutun, ingredientul cel mai nociv dintr-o tigara normala” .

Piata europeana de tigari electronice este estimata la 2 miliarde de euro si aproximativ 7 milioane de utilizatori, dar este in crestere rapida conform spuselor specialistilor. Acesta a fost si unul din motivele intalnirilor membrilor Comisiei Europene, care in 2014 vor incerca sa puna pe picioare un sistem de control al vanzarii tigarilor electronice, dar si al celor normale.

Pe ordinea de zi sta si posibilitatea interzicerii tigarilor electronice reincarcabile, regula menita sa asigure siguranta tigarilor electronice. „Interzicerea tigarilor reincarcabile ar putea determina fumatorii sa revina la tigarile cu tutun. Acest fapt ar insemna exact opusul a ceea ce reprezentantii UE doresc sa obtina. Din punct de vedere financiar, achizitionarea unei tigari electronice de unica folosinta nu ar fi rentabila din punct de vedere buget pentru fumatori. In schimb, noi incurajam renuntatea la fumat treptat, adoptand tigara electronica, care contine cu mult mai putine substante chimice decat o tigara normala. In plus, acestea nu contin deloc tutun.” au afirmat reprezentantii Sailebao.

Unii cercetatori considera ca tigarile electronice sunt mai putin nocive decat tigarile conventionale, iar acest fapt poate reduce afectiunile aparute prin intermediul fumatului normal. Controverse sunt si in ce priveste aromele si ambalajul. Acesta din urma se afla, de asemenea, pe lista Comisiei Europene. O parte din membri considera ca lipsa controlului in advertising ar putea avea efecte negative asupra tinerilor. De aceea, este in discutie posibilitatea ca ambalajele sa fie neatractive pentru tineri, dar valabile pentru vanzare pe piata.

Cel mai probabil in 2014 se vor lua o serie de masuri, insa acestea nu vor afecta atat de mult vanzarea tigarilor electronice in Romania.

Sursa: Renne
Sursa foto: guardianlv.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Tigara electronica nu este altceva decat un vaporizator care ofera utilizatorului „necesarul” de nicotina si gustul de tutun, dar il priveaza de efectele negative ale gudronului si ale celorlalte elemente daunatoare din compozitia tigarilor obisnuite.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.