“Scurt pentru o cauza” sau cateva cuvinte despre “anormalitate”

Scris de

Scurt pentru o cauzaAcum doua luni, Roxana Radu se juca de-a intrebarile pe blog: sa ma tund zero, sa nu ma tund zero? Si a fost provocata de cititori sa renunte la frumoasa ei podoada capilara. Iar Roxana a spus ca se tunde daca cineva ii cumpara parul si da banii cuiva care are nevoie de ei. Si cineva-ul acesta a aparut si i-a oferit 2.000 de euro. Iar apoi a venit si Mihaela Pana si a vrut si ea sa se tunda, iar banii i-a impartit catre trei oameni. A urmat si Tara Duveanu, si Anca Bundaru, Corina Georgescu, subsemnata, Elena Ciric, Oana Bratila si Oana Portase. Fiecare cu motivele si cauzele ei. Si s-a nascut asa “Scurt pentru o cauza“, iar lumea din jur s-a impartit val-vartej in doua tabere: cei ce ne ridica pe un piedestal si lauda gestul si cei ce ne huiduie si ne numesc “hidoase”.

Si nu o sa fiu acum ipocrita sa nu recunosc ca m-au magulit laudele. Si multumesc pentru ele si ma aplec in fata celor ce au inteles. Si ma indrept acum catre ceilalti si nu pot sa ma opresc, putin stupefiata, sa nu va-ntreb: “dar care dracu’ e problema voastra”?

Cand am aflat de Scurt pentru o cauza, i-am trimis un email Roxanei in care am intrebat-o doua lucruri: daca trebuie sa am o notorietate pentru a ma tunde si daca pot folosi banii pentru orice cauza vreau sau ea imi este recomandata. Iar sponsorul m-a contactat, i-am spus ca-s hotarata sa ma tund, ne-am intalnit, mi-a dat banii, m-am tuns si am folosit banii pentru a ajuta o prietena ce a ramas paralizata. Eu m-am oferit si eu am vrut. E capul meu, cotidianul meu, si-n plus, mai sunt si bine vaccinata.

Insa acum ma simt nevoita sa explic si sa ma “apar” de cei ce gasesc “perversitate” si “umilinta” in Scurt pentru o cauza. Da, m-am simtit atrasa de mirosul banului care va putea face o viata un pic mai usoara. Da, mi-a placut fosnetul celor 2.000 de euro la mine in palma, m-am bucurat ca un copil si i-am asezat bine intr-o carte. Da, se putea face si altfel, normal ca se putea sa primim banii si fara sa ne “cioparteasca”. Doar asa ne-am invatat cu totii, sa cerem, fara sa oferim nimic in schimb. Pentru ca noi oamenii si noi romanii mai ales stim foarte bine sa ne asezam la colt de strada si sa intindem mana. Dar cand vine vorba de a da si noi la randul nostru, mai bine ne lipsim si ne retragem repede mana. Si aruncam si-o ‘njuratura printre dinti, ca uite ba’ idiotul e insensibil la cauza noastra.

Am auzit ca am socat cu capetele noastre tunse. Da, normal ca am socat, pentru ca acesta este gradul nostru de civilizatie, in care un gest diferit devine socant si extrem. Cum se mai duc femeile astea la serviciu? Cum mai apar ele in “inalta” societate? Cum le mai iubesc sotii asa hidoase si cum le mai trag de par acum amantii? Pentru toti ce se intreba lucrurile astea, pentru toti ce cred ca inteligenta, competenta sau, mai ales, frumusetea unei femei zac in 30 de centimetri de par, nu am decat un singur cuvant: compasiune. Iar celor ce ne-ntorc la randul lor compasiunea, pentru ca cineva ne-a umilit “punandu-ne” sa renuntam la frumusete, eu le zambesc frumos si le spun: nu ma simt deloc umilita. Si, nu, nu banii sunt cei care ma nu ma lasa sa vad umilinta, ci bucuria celor pe care i-am ajutat, mandri si complesiti de lookurile noastre.

Si nu, nu am facut niciun sacrificiu, ci doar am oferit ceva de care nu aveam nevoie, ceva fara de care suntem la fel de frumoase, la fel de bune angajate, prietene, sotii sau amante.

Si inca ceva, daca banii lui G. ar fi ramas la noi in buzunar si i-am fi cheltuit in Mall sau in vacanta, sunt sigura ca ati fi vazut jumatate din romance cu capetele tunse. Iar acesta, da, ar fi fost considerat un gest de normalitate.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. Iulia says:

    Well done, ladies!

  2. Sick Of It All says:

    Meh…

  3. […] pe inca opt niveluri, continuand cu Mihaela Pana, Tara Duveanu, Anca Bundaru, Corina Georgescu, Loredana Modoran, Elena Ciric, Oana Bratila si Oana […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.