Vesti deprimante despre antidepresive
Scris de Adrian Popa
Ultimele cercetari, publicate in The Journal of the American Medical Association, arata ca antidepresivele nu sunt mai eficiente decat tratamentul placebo (DEX: preparat medicamentos inactiv prescris pacientului pentru a-i face placere sau in scopuri experimentale). De fapt, efectele primelor ar putea fi mai rele. “Da, antidepresivele sunt eficiente, in ridicarea nivelului de depresie la majoritatea pacientilor”, se arata in studiu. Cercetatorii care au realizat studiul spun ca de fapt antidepresivele sunt “pastile Tic Tac mai scumpe”.
Parerile raman insa in continuare impartite. “Nu exista semne de intrebare in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea antidepresivelor”, afirma profesorul de psihiatrie Richard Friedman de la Weill Cornell Medical College, in ziarul New York Times.
Aceste studii sunt insa periculoase. Sa-i spui unui depresiv cronic ca tratamentul pe care il ia nu este bun de nimic ii distruge toate sperantele. Ii da sentimentul ca tot ce a realizat in lupta sa pentru o stare psihica mai buna este de fapt un castel realizat din carti de joc.
Prima analiza temeinica a antidepresivelor a fost facuta in 1998. Au fost examinate 38 de pastile si peste 3.000 de pacienti. Autorii studiului, Irvin Kirsch si Guy Sapirstein, de la Universitatea din Connecticut, au tras concluzia ca antidepresivele ajuta, chiar semnificativ, la imbunatatirea starii bolnavilor. Ulterior au fost analizate si efectele placebo. Acestea au fost mai slabe: dar totusi 75% dintre cei tratati cu placebo au dat semne de imbunatatire clara a starii psihice. “Ne-am intrebat atunci ce se intampla? Acestea (antidepresivele) ar trebui sa fie pastile miraculoase si sa aiba efecte uriase”, a declarat in final Kirsch. Chiar si asa cercetatorul nu le recomanda celor care ia antidepresive sa renunte la tratament. “Acestea raman inca prima varianta de tratament”, a conchis el.
Ca urmare a studiului celor doua numarul de americani care i-a antidepresive s-a dublat in aproape 10 ani, de la 13,3 milioane in 1996 la 27 de milioane in 2005.
Seroxat, medicamentul ucigas
Lansat ca un miracol pentru suferinzii de depresii cronice de catre GlaxoSmithKline (Gsk), cel mai mare producator britanic de medicamente, Seroxatul este responsabil pentru o serie de sinucideri comise de pacientii in primele saptamani de tratament. Initial compania a refuzat sa accepte ca medicamentul este vinovat (era si normal – la un moment dat pastila aducea singura venituri anuale de peste 2 miliarde de dolari), insa peste cativa ani si dupa dovezi aduse de oamenii de stiinta, Gsk avea sa admita ca Seroxat ar putea agrava la inceputul tratamentului starile de depresie si recomanda monitorizarea atenta a pacientilor in aceasta perioada.
Mai mult, exista o sansa dubla la copii care iau Seroxat sa aiba ganduri sinucigase, mai arata cercetarile. In cazul placebo doar unul din sase copii are ganduri sinucigase pe timpul tratamentului. Ulterior multi consumatori de Seroxat s-au confruntat si cu alte efecte negative precum insomnie, ostilitate, ameteala, tremuraturi si iritabilitate.
Etichete: Beauty & Health, exclusiv, extern, intern, medicamente, medicina, stiri