A murit Dennis Ritchie, “parintele” sistemului de operare Unix

Scris de

Dupa o lunga suferinta, titanul IT-ului Dennis Ritchie, inventatorul sistemului de operare Unix si al limbajului de programare C, a murit la 70 de ani.

Cunoscut ca si “dmr”, Ritchie s-a stins la finele saptamanii trecute. El este cunoscut pentru limbajul de programare C, creat de el, si de faptul ca Unix nu ar fi putut exista fara el si Ken Thompson.
Cea mai mare parte a carierei si-a petrecut-o la Bell Labs, care era unul dintre cei mai mari furnizori de telefonie de SUA in 1967, anul in care Ritchie a ajuns la companie, plus unul dintre cele mai cunoscute laboratoare de cercetare.
Impreuna cu Thompson, care a scris limbajul de programare B la Bell, cei doi au pus mana si au dezvoltat un sistem de operare mult mai eficient pentru minicomputere – Unix, realizat in 1971.
In 1973 cei doi au rescris sistemul de operare in C. Azi C s-a transformat in C++ si Java. C++ a dus la crearea Microsoft Windows si practic orice calculator pe care il vedeti in secunda asta contine o arhitectura bazata pe un compilator C. Unix a condus la realizarea Linux, la impulsul lui Linus Torvalds.

Din Unix a fost derivat si Mac OS X, prezent pe calculatoarele Apple, din care a aparut ulterior iOS – pe care-l putem admira in iPhone si iPad.

Pe langa numeroasele distributii de Linux, precum Ubuntu, Debian, openSUSE sau Mandriva, acesta a dus la crearea sistemului de operare Android de catre Google – cu care ne putem delecta pe telefoanele inteligente si tabletele Samsung, HTC, Motorola, LG sau Sony. Derivat din Linux este si sistemul de operare webOS, realizat de Palm, companie cumparata in 2010 de HP.
In luna noiembrie 2010, 91,8% din supercomputerele aflate in top 500 rulau Linux.

Impreuna cu Ken Thompson, Dennis Ritchie a primit in 1983 Turing Award iar in 1998 a fost decorat cu Medalia Nationala a Tehnologiei de catre presedintele Bill Clinton.

 

Kudos, dmr! RIP

Sursa: TechCrunch
Sursa foto: TechCrunch

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Daniel says:

    RIP… asta da om inovator 🙂

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.