A murit Douglas Engelbart, inventatorul mausului

Scris de

Douglas Engelbart, cunoscut pentru inventarea mausului si pionier al tehnologiei, a murit la varsta de 88 de ani.

In 1950, la doar 25 de ani, eroul nostru era proaspat logodit si lucra la un laborator guvernamental aerospatial din California. Intr-o strafulgerare el a avut atunci o epifanie asupra intregii ere a informatiei. Aceasta a dus la o serie de inventii ce au stat la baza realizarii calculatorului personal si a internetului din ziua de azi.

In anii ulteriori, el a devenit cunoscut pentru accesoriu aproape ubicuu in lumea de azi: mausul pentru PC. In momentul prezentarii acestuia, in decembrie 1968, Engelbart a avut un moment scanteietor, cunoscut drept „mama tuturor prezentarilor”.

In fata a peste o mie de cercetatori de top prezenti la Fall Joint Computer Conference din San Francisco, el a demonstrat atunci conceptele de videoconferinta, hyperlink, editare de text si folosire a mai multor ferestre, tehnologii utilizate in prezent. El a avut, de asemenea, si ideea folosirii unui monitor cu tub catodic drept display pentru o statie de lucru.
Tehnologiile prezentate atunci au fost ulterior rafinate la centrul Xerox din Palo Alto, ajungand din anii 80 la fiecare dintre noi, dupa ce Apple a preluat ideile Xerox iar Microsoft a dus mai departe totul prin sistemul de operare Windows.

Moartea lui Engelbart a fost anuntata de Muzeul de Istorie a Computerului din San Francisco si confirmata de Stanford Research Institute, institutul de cercetare unde vizionarul a petrecut cea mai mare parte a carierei de cercetator.

Kudos!

Sursa: New York Times
Sursa foto: innovationjournalism.org

Etichete: , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.