Cand invatacelul isi depaseste maestrul

Scris de

Uitati de Japonia, a venit vremea Coreei de Sud. Daca in anii ’80 – ‘90 Toyota era referinta in industria auto iar Sony in cea de electronice, schimbarile produse in economia ultimilor 20 de ani si accelerate de criza ne arata un altfel de peisaj.

Daca pana mai ieri erau percepute drept copii ieftine ale modelelor japoneze, conglomeratele sud-coreene si-au depasit mentorii niponi beneficiind de munca si organizarea furnicutelor din propria tara.

Samsung va domina lumea

Samsung Group este cea mai mare companie din Coreea de Sud si produce de la vapoare la autoturisme, frigidere, televizoare, telefoane si procesoare. Are unitati de constructii sau finante. Conglomeratul coreean a anuntat la inceputul lunii ca va investi in acest an fantastica suma de 38,4 miliarde de dolari si va angaja 25.000 de oameni.

Samsung Electronics, perla conglomeratului, tocmai ce a scos ieri din palarie pentru 2010 un profit net record de 14,4 miliarde de dolari, in crestere cu 65% fata de 2009, in vreme ce vanzarile au urcat la un record al tuturor timpurilor de 140 miliarde de dolari, in urcare cu 13%.
Samsung este cel mai mare producator mondial de memorii NAND flash, luand fata japonezilor de la Toshiba si Hynix; primul producator de televizoare cu ecran plat, in fata LG si a Sony; al doilea producator mondial de telefoane mobile dupa Nokia si al doilea producator mondial de semi-conductori, dupa Intel. V-am zis ca Samsung face si sisteme de operare pentru telefoane mobile? Bada OS se cheama acesta (“ocean” in coreana) si vine pe telefoanele mai ieftine.
Da, in caz ca nu stiati, procesorul din iPad-ul si iPhone-ul vostru este acelasi cu cel din tableta Galaxy Tab – care s-a vandut in 2 milioane de exemplare in trei luni si telefonul Galaxy S – care a trecut de 10 milioane de exemplare vandute din iunie pana acum.
Samsung a vandut in 2010 280 milioane de telefoane in lume, fiind intrecut doar de cele 450 de milioane de unitati livrate de Nokia. Pentru 2011 vrea sa vanda 330 milioane de telefoane si 60 de milioane de smartphone-uri, dublu fata de cat a livrat anul trecut.

Samsung are o capitalizare mai mare decat Intel sau Hewlett-Packard sau cat Sony Corp, Nokia, Toshiba si Panasonic Corp la un loc. Iar in 2020 vrea sa ajunga la venituri de 400 miliarde de dolari si sa fie in primele 10 companii ale lumii!…

Sony vs Samsung! Fight!

In schimb Sony, cel mai mare exportator de electronice al Japoniei, sufera din cauza aprecierii yenului fata de celelalte monede ale lumii. Compania spera sa anunte un an fiscal profitabil in luna martie. In precedentul an fiscal, divizia Networked Products & Services, care contine consolele si jocurile PlayStation, laptopurile Vaio si playerele media Walkman a facut cele mai mari gauri in bugetul companiei. Compania mai produce si camere foto, este “parintele Blu-Ray” si are si studiouri de filme sau de muzica.
SonyEricsson, joint-venture-ul cu suedezii de la Ericsson, a revenit pe profit in 2010, cu un rezultat net de 90 milioane de euro (120 milioane de dolari), comparativ cu o pierdere imensa de 836 milioane de euro in 2009. Vanzarile au scazut si ele cu 7%, pana la 6,29 miliarde de dolari. Compania a livrat 43,1 milioane de telefoane anul trecut, fiind al saselea la nivel mondial si nu intrevede mari schimbari in acest an. SonyEricsson are doar 4% din piata mondiala de 1,2 miliarde de telefoane sau 6% in termeni de valoare.

LG revine la viata

LG produce si ea de al telefoane pana la televizoare, produse chimice sau electrocasnice. LG Electronics a avut, insa, in 2010 un an greu, chiar daca a scos un profit net de 1,1 miliarde de dolari la venituri de 48,2 miliarde de dolari. Problemele sale vin de la divizia de telefoane, dar au compensat electrocasnicele si televizoarele cu ecran plat. In ultimul trimestru compania a livrat 8,7 milioane de televizoare cu ecran plat, cu 33% mai multe fata de aceeasi perioada din 2009.
Divizia de telefoane mobile a avut si ea vanzari cu 10,9% mai mari datorita succesului avut cu Optimus One. In 2011 compania se va concentra pe lansarea de smartphone-uri premium si tablete care sa o diferentieze de alte companii. Conglomeratul a anuntat deja modelele Optimus 2X, primul telefon cu procesor dual core nVidia Tegra 2 din lume, si super-telefonul Optimus Black (cel mai subtire din lume) ca si tableta G-Slate, cu Android 3.0 Honeycomb. Divizia de electrocasnice a avut un an cu vanzari mai mari cu 11,9%, pana la 9,2 miliarde de dolari si se asteapta sa ramana lider de piata pe frigidere si masini de spalat. Unitatea care produce aparate de aer conditionat a avut si ea un boom de 50,5% pana la 800 de milioane de dolari.

Hyundai, producatorul auto cel mai invidiat

Hyundai ese producatorul auto care a castigat cel mai mult de pe urma crizei. A profitat de problemele pe care le-a avut Toyota cu rechemarile de masini din cauza problemelor tehnice si acum impreuna cu Kia formeaza al 5-lea grup auto al lumii. Reuters scrie ca Hyundai a depasit Toyota drept cel mai invidiat producator din lume. Mai mult, estimeaza ca Toyota, Nissan si Honda vor avea probleme din cauza retragerii programului guvernamental “Rabla” din Japonia, plus cresterea yenului la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani fata de dolar. Hyundai a raportat un profit de 1,26 miliarde de dolari pentru perioada octombrie-decembrie 2010, in urcare cu 48% fata de trimestrul aferent din 2009. Vanzarile sale au urcat cu 38% in SUA, 22% in China si 6,5% in Europa. Anul trecut a avut o cota de piata mondiala de 5,2% iar in acest an vrea sa vanda 3,9 milioane de vehicule fata de cele 3,61 milioane vandute in 2010. In tot 2010 a avut vanzari de 33 miliarde de dolari, cu 15,4% mai mari ca in 2009, si un profit net de 4,8 miliarde de dolari, cu 77% mai mare.

Kia a scos si ea un profit de 2,02 miliarde de dolari pe tot anul 2010, in crestere cu 55% iar vanzarile totale au urcat cu 39% pana la 2,13 milioane de vehicule. Vanzarile in China au urcat cu 38% iar cele din Europa cu un uimitor 53%.

Taticii santierelor navale

Hyundai Heavy Industries este cel mai mare producator de nave oceanice din lume. Si ghiciti ce? Urmatoarele trei locuri sunt ocupate tot de companii coreene: Samsung Heavy Industries Co, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co si STX Shipbuilding & Offshore Co.

Favoritii lui Buffett

POSCO este al treilea producator mondial de otel si una dintre companiile favorite ale miliardarului Warren Buffett. Ba chiar Buffett a vrut sa cumpere in timpul crizei financiare actiuni la compania coreana, dar celelalte achizitii ale sale (Goldman Sachs, General Electric, Burlington Santa Fe) l-au facut sa rateze. In 2010, POSCO a scos un profit cu 32,5% mai mare, de 3,6 miliarde de dolari.
Si, bineinteles, nici Hyundai nu inseamna numai masini, ci si televizoare, electrocasnice, nave oceanice si chiar…otel, Hyundai Steel fiind al 30-lea producator mondial.

Deci nu, nu Google va cuceri planeta, ci Samsung…

Sursa: RENNE
Sursa foto: VentureBeat

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. nicolae says:

    Da tot ce se poate, este un popor muncitor si cu multa imaginatie.Totusi calitatea produselor Samsung si in special a tv lcd lasa de dorit si asta v-o spun din experienta.Am cumparat un lcd samsung si dupa 2ani si 6 luni sant nevoit sa-l arunc deoarece trebuie inlocuit ecranul.Deci nu conteaza cantitatea produsa ci calitatea produselor.

  2. […] mai mare companie IT dupa venituri din lume, grupul controleaza Samsung Heavy Industries – al doilea constructor naval din lume; Samsung Engineering – 35-a companie de lucrari din lume; Samsung C&T – a 72-a […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.