Cei mai feroce pradatori care au existat pe Terra
Scris de Daniel Ionascu
Ca un paleontolog amator ce sunt am fost fascinat de animalele preistorice si mereu mi-am imaginat lupte intre cei mai feroce pradatori ai Planetei. Concluziile la care am ajuns le gasiti mai jos.
20. Quetzalcoatlus
Afilierea: Pterozaur, reptila zburatoare
Descriere: Alaturi de Ornithocheirus (Brazilia) si Hatzegopterix (descoperit la Hateg, Romania) era unul dintre cei mai mari pterozauri din lume, cantarind pana la 250 de kilograme. Numele ii vine de la zeul Quetzalcoatl, zeul mayas numit “Sarpele cu pene”.
Lungime: in cazul sau cea mai relevanta este anvergura aripilor, care era intre 10 si 15 metri, cam cat lungimea unui autobuz.
Perioada cand a trait: Cretacic, 70 de milioane de ani. Era contemporan cu dinozaurii din Texas.
Manca: Carne de pe cadavre si pui de dinozauri. Ceilalti doi pterozauri ingurcitau peste oceanic.
A disparut: odata cu dinozaurii si cu celelalte reptile dominante la finalul Cretacicului, acum 65 de milioane de ani. Cauza exacta nu se stie, dar cea mai raspandita teorie este impactul unui asteroid in peninsula Yucatan.
19. Phorusrhacos
Afilierea: Pasare uriasa
Descriere: Nu zbura, dar, ca un adevarat urmas al lui T-Rex, Phorushacos era inspaimantatoare, numai craniul sau fiind de 60 de centimetri. Era numita “Pasarea Teroare” (Terror Bird). Imediat dupa extinctia dinozaurilor, pasarile uriase au fost pradatorii dominanti din lume. Traia in Patagonia
Lungime: 2,5 metri de la varful ciocului si cantarea 130 de kilograme.
Perioada cand a trait: Paleocen, de acum 62 de milioane de ani pana acum 2 milioane.
Manca: Reptile si mici mamifere. Ciocul sau putea foarte usor sparge craniul prazii.
A disparut: se crede ca pasarile uriase au disparut din cauza competitiei pentru mancare cu felinele uriase.
18. Gorgonopsid
Afilierea: Synapsid, reptila cu caractere de mamifer
Descriere: e asemanator cu mamiferele actuale, avand caninii mult mai mari decat restul dintilor, ca celebrul Sabre tooth. Caninii lui aveau 12 centimetri. De asemenea, avea picioarele sub corp, nu lateral, precum crocodilii. Seria Primeval Creatures prezinta un episod in care Gorgonopsidul ataca.
Lungime: intre 2 si 2,5 metri
Perioada cand a trait: Acum 255-250 milioane de ani.
Manca: Era pradatorul de top din Permian.
A disparut: la finele Permianului, in cea mai mare extinctie din istoria planetei, care a omorat 70% din viata de uscat si 95% din cea acvatica. Cercetatorii banuiesc ca vinovate sunt mega-eruptii vulcanice.
17. Elasmosaurus
Afilierea: Plesiosaur, reptila marina
Descriere: Avea un corp ceva mai mare decat al unui elefant si un gat foarte lung.
Lungime: 14 metri, din care jumatate era gatul.
Perioada cand a trait: plesiosaurii au aparut la inceputul Jurasicului si au disparut la finele Cretacicului, fiind pe Pamant circa 100 de milioane de ani. Trebuia sa iasa la suprafata sa respire.
Manca: pesti, mici reptile, moluste.
A disparut: in acelasi timp cu dinozaurii, din cauza unui asteroid. Se crede ca Nessie, monstrul din Loch Ness, este un plesiosaur.
16. Shonisaurus
Afilierea: Ichtiosaurus, reptila marina.
Descriere: avea forma unui delfin actual, dar urias. Nastea pui vii, ca si rechinii.
Lungime: cu 15-22 metri, era cel mai mare ichtiosaur dintotdeauna, cu 30 de tone greutate. Numai ochii sai aveau peste un metru.
Perioada cand a trait: Jurasic, acum 225-208 de milioane de ani.
Manca: pesti, moluste.
15. Duncleostes
Afilierea: peste.
Descriere: nu avea dinti, ci niste lamele taioase. Totodata avea o carapace osoasa tare, care ii apara capul si zona imediata.
Lungime: 10 metri si cantarea 4 tone.
Perioada cand a trait: acum 380-360 de milioane de ani in perioada numita Devonian.
Manca: era cel mai mare pradator al vremii.
A disparut: la inceputul Carboniferului si nu a lasat urmasi, spre deosebire de rechini, care au 400 de milioane de ani vechime.
14. Smilodon
Afilierea: mamifer.
Descriere: felina cu colti imensi, de 28 centimetri
Lungime: inaltimea la umar era de 1,2 metri, 2,1 metri lungime si cantarea pana la 400 de kilograme. A fost cea mai mare pisica ce a vanat pe Terra.
Perioada cand a trait: acum 2,5 milioane de ani.
Manca: bizoni, camile, cai, dar si mamuti tineri.
A disparut: acum 10.000 de ani in timpul erei glaciare.
13. Calmarul urias – Architeutis
Afilierea: molusca.
Descriere: In data de 30 septembrie 2004, cercetatorii de la National Science Museum of Japan au fotografiat pentru prima data animalul in mediul sau. Prima filmare a avut loc in 2006.
Lungime: 10 metri pentru masculi, 13 metri pentru femele.
Perioada cand a trait: inca exista.
Mananca: pesti de mare adancime si alte moluste, precum calmari si caracatite
A disparut: nu.
12. Velociraptor
Afilierea: dinozaur.
Descriere: cultura pop numeste raptori familia Dromeozaurilor, ca urmare a influentei avuta de seria Jurassic Parc. In fapt, adevaratul velociraptor avea marimea unui curcan.
Referintele actuale pun raptorii la 2-3 metri lungime, iar Utahraptor ajungea la 6 metri. Acestia vanau in cete si erau printre cei mai inteligenti dinozauri existenti vreodata.
Perioada cand a trait: Au aparut in Jurasic, acum 167 de milioane de ani si au disparut acum 65 de milioane de ani, o data cu restul dinozaurilor. Structura lor osoasa ii face foarte asemanatori pasarilor. Unele specii aveau pene.
Manca: vana inclusiv animale mai mari ca el. Arma sa letala: o gheara imensa de 20 de centimetri la piciorul din spate.
11. Basilosaurus
Afilierea: mamifer marin.
Descriere: in fapt, Basilosaurus, desi are nume ce seamana a dinozaur sau macar a reptila, este o balena.
Lungime: 18 metri.
Perioada cand a trait: 6 milioane de ani, de acum 40 de milioane de ani pana acum 34 de milioane de ani.
Manca: cum era cel mai mare animal din timpul sau vana cam tot ce misca. O alta varianta pentru monstrul din Loch Ness este Basilosaurus.
10. Deinosuchus
Afilierea: crocodil.
Descriere: Este un crocodil disparut, care a trait de acum 80 de milioane de ani pana acum 73 de milioane de ani. Contemporan cu dinozaurii.
Lungime: mult mai mare decat cea mai lunga reptila de azi, crocodilul de apa sarata, cu 12-14 metri fata de 6-7 metri. Ajungea la 9 tone greutate.
Manca: devora chiar si dinozauri care veneau sa bea apa in lacurile si raurile unde isi facea veacul.
9. Carchadontosaurus
Afilierea: dinozaur.
Descriere: asemanator lui T- Rex in dimensiuni, a trait in Africa actuala, Sahara.
Caracteristica sa principala sunt dintii cu zimti pe margine, asemanatori rechinilor, de unde si numele sau.
Lungime: 13,5 metri, din care 2 metri craniul.
Perioada cand a trait: Cretacic.
8. Tyranosaurus Rex
Afilierea: dinozaur.
Descriere: seria Jurassic Park l-a cel mai celebru dcarnivor din lume. Insusi numele sau inseamna “Regele-tiran”. Multa vreme a fost crezut drept cel mai mare carnivor de uscat.
Lungime: Masura 13 metri, 4 metri inaltime si ajungea la 8 tone.
Perioada cand a trait: Cretacic, America de Nord
Manca: aproape tot ce voia. A disparut o data cu restul dinozaurilor si al marilor reptile din era Mezozoica.
7. Giganotosaurus
Afilierea: dinozaur.
Descriere: putin mai mare decat T- rex, Giganotosaurus a trait in America de Sud, unde vana gigantii din Patagonia.
Ajungea la 13,3 tone greutate. Craniul sau masura 2 metri lungime. Era capabil sa invinga un adult de T Rex. In documentarul Chased by Dinosaurs, al BBC, Giganotosaurus este descris vanand atat independent, cat si in haite, pentru a dobora magnificii Argentinosauri, cele mai mari animale ierbivore care au calcat pe uscat.
6. Spinosaurus Aegiptiacus
Afilierea: dinozaur.
Descriere: Cel mai mare dinozaur carnivor theropod care a vanat pe Terra. Fosile ale sale au fost descoperite in nordul Africii.
Lungime: estimarile ii dau intre 16 si 18 metri si intre 7 si 10 tone greutate.
Perioada cand a trait: mijlocul Cretacicului, intre 106 si 93 milioane de ani in urma. Semnul sau distinctiv sunt spinii de 1,7 metri lungime de pe spatele sau, care alcatuiau un fel de coama.
Manca: nu se cunoaste exact daca vana alti dinozauri sau manca pesti. Totusi, seria Jurassic Park il prezinta omorand un T- Rex, desi in realitate o astfel de lupta nu ar fi putut avea loc, fiind localizati la o distanta de mii de kilometri si la milioane de ani diferenta in timp.
5. Brygmophyseter
Afilierea: mamifer.
Descriere: una dintre cele mai puternice balene ale tuturor timpurilor. Atingea 12 metri lungime, din care 1,4 metri era numai craniul. Actualele Orci, balenele ucigase, erau mici copii pe langa Brygmophyseter.
Perioada cand a trait: acum 15 milioane de ani. Spre deosebire de balenele actuale, acestea aveau dinti ca pumnalele. Singurul lor dusman din oceanele lumii era rechinul Megalodon.
4. Mosasaurul gigantic – Hainosaurus
Afilierea: mosasaur, reptila marina.
Descriere: Mosasaurul gigant, a trait in perioada de final a Cretacicului. Asemanatori serpilor actuali, mosasaurii era unii dintre cei mai feroce pradatori din lume. Mancau orice, pesti, rechini sau chiar alti mosasauri, deoarece erau foarte teritoriali. Ajungeau la 15 metri lungime si 20 de tone.
A disparut o data cu restul dinozaurilor si reptilelor marine, in catastrofa de acum 65 de milioane de ani.
3. Kronosaurus
Afilierea: pliosaur, reptila marina.
Descriere: A trait la inceputul Cretacicului si ajungea la 14 metri lungime. Era un adevarat monstru al marilor. Foarte vorace, el ajungea la 7 tone. Cu un craniu de peste 3 metri lungime si cu dinti de 30 de centimetri, monstrul marilor clar nu se multumea doar cu peste si caracatite.
Fosilele sale au fost descoperite preponderent in Australia.
2. Megalodon
Afilierea: peste.
Descriere: Cel mai mare peste carnivor care a inotat in apele Planetei. Hrana sa favorita erau balenele. A fost stapanul marilor de acum 25 de milioane de ani pana acum 1,5 milioane de ani. Ajungea la 20 de metri lungime, de trei ori mai mare decat Marele Alb, care inca mai traieste.
Greutate: 100 de tone. Dintii sai ajungeau la 20 de centimetri iar presiunea muscaturii era de 18 tone, de zece ori mai mare decat orice animal existent.
1. Liopleurodon ferox
Afilierea: pliosaur, reptila marina.
Descriere: Ajungea la 15 metri lungime. Cel mai mare pradator care a existat vreodata pe Terra, care ajungea la 150 de tone greutate, conform documentarului Walking with Dinosaurs – Cruel Sea.
BBC il prezinta avand 25 de metri.
Traia in Jurassic.
Megalodon vs Brygmophyseter
Liopleurodon, cel mai mare pradator care a trait pe Pamant
Mosasaurul, una dintre cele mai infometate creaturi
Etichete: Architeutis, Basilosaurus, Brygmophyseter, Carchadontosaurus, Deinosuchus, Duncleostes, Elasmosaurus, exclusiv, extern, Giganotosaurus, Gorgonopsid, Hainosaurus, intern, Kronosaurus, Liopleurodon ferox, mediu, Megalodon, paleontologie, pasare, peste, Phorusrhacos, plesiosaur, pliosaur, pradator, pterozaur, Quetzalcoatlus, rechini, recomandari, recomandari Special, reptila, Shonisaurus, Smilodon, Spinosaurus, stiri, Terra, topuri, Tyranosaurus Rex, urias, Velociraptor, zoologie
Comentarii (14)
Super articolul!
Pe primul loc ar trebui sa stea totusi omul…
[…] O cercetare a aratat ca rechinii din specia Marele Alb de pe langa coastele Californiei migreaza 2.500 de kilometri spre vest pentru a se lupta cu o creatura care ii rivalizeaza puterea: calmarul urias (Architeutis). […]
[…] reptila, numita Deinosuchus, avea 10 metri lungime si prefera sa stea in apele marine putin adanci. Unde putea sa vaneze […]
[…] data cu dinozaurii au disparut si pterozaurii (reptile zburatoare), pliosaurii, plesiosaurii si mosasaurii (reptile marine) dar si multe alte animale precum amonitii si belemnitii (moluste marine mari asemanatoare melcilor) […]
[…] atribuie descendentei lor din reptile. Mai exact din ordinul Theropoda, care era populat cu multi monstri teribili: Tyranosaurus Rex, Albertosaurus, Spinosaurus, […]
At-i gresit topul, cel mai mare pradator marin este considerat Predator X, care nu avea adversari in apa.. nimic nu-l putea distruge.
O serie de specialisti spun ca Predator X este Liopleurodon Ferox.
[…] Deocamdata nimeni n-a studiat inelele sclerale ale unor monstri precum Allosaurus, Albertosaurus, Giganotosaurus, Spinosaurus sau Tyrannosaurus […]
[…] unul dintre cei mai formidabili pradatori marini, mosasaurulPlatecarpus a traia la finalul Cretacicului, acum 85 de milioane de ani. Despre el se credea ca […]
[…] una din cele mai mari vietati de pe Terra ajungea la 15-22 metri si 30 de tone. Dar nu avea dinti si manca peste. “Aceasta descoperire umple golul. Era un animal imens si in […]
bineinteles au fost. acum sunt alti si mai de groaza vii scriu in ordinea ( leul, tigrul,ursul) astia sunt cei mai tari!!!!
Liopleurodon era pradatorul suprem
vreau o lupta intre t-rex si giganotosaurus,apoi intre liopleurodon si megalodon