Cinci dileme creationiste

Scris de

Daca e sa ne luam dupa Karl Marx, lumea progreseaza prin conflict. Nu armat, ci de idei. Ca atare voi propune in randurile ce urmeaza cinci dileme pentru cei care spun ca creationismul ne explica exact lumea, planeta, viata, Universul.

Lansez pe aceasta cale o dezbatere la care sper ca toata lumea sa-si dea cu parerea. Avertisment: nu vor fi acceptate argumentele retorice, silogismele, argumentele circulare sau cele care se bazeaza pe premize nedovedite.
De exemplu, nu puteti scrie ca creationismul e mai bun deoarece “in Biblie scrie ca…” Argumentele trebuie sa fie bazate pe date stiintifice, nu pe speculatii.

1- Cand au fost create broastele testoase?

In Biblie exista doua posibile raspunsuri: in ziua a cincea, cand a creat testoasele marine, o data cu restul vietatilor marine si in ziua a 6-a unde au aparut cele de uscat. Iar aici ar intra testoasele de uscat. Sunt foarte nerabdator sa vad cum creationistii explica doua clase zoologice cand baza biologiei ca stiinta existenta astazi arata ca testoasele sunt o singura categorie.

2- Cum exista apa inainte sa existe lumina?

Problema e simpla: in ziua intai a creatiei, Dumnezeu ar fi facut cerul si pamantul. Iar Duhul lui Dumnezeu se purta deasupra apelor. Abia dupa aceea a zis “Sa fie Lumina!”.
Pe limbaj astronomic vine asa: intai a fost planeta Pamant si Spatiul. Pe Pamant era Apa, unde Dumnezeu trecea peste. Abia apoi s-a aprins scanteia primei stele. Pe formula ei chimica, apa contine oxigen si hidrogen. Ca sa ai apa pe o planeta trebuie indeplinite o gramada de conditii, cum ar fi materiale foarte grele si care apar in Univers dupa explozia unei stele, fenomen numit nova sau supernova. Tineti minte ca nicio stea nu exista, deci Universul n-ar fi avut in el decat hidrogen si heliu.

3- Cum a salvat Noe insectele?

Lasam la o parte dinozaurii care n-ar fi avut loc niciodata in Arca (de exemplu, Brachiosaurus sau Argentinosaurus la cele 100 de tone pe care le atingeau si cateva specii ca astea puteau scufunda toata opera). Problema ar fi asa: dinozaurii sunt disparuti, insectele nu. Daca Noe a luat in barja lui cate o pereche de insecte, ar fi trebuit sa supravietuiasca, nu? Numai ca fosilele descoperite arata unele specii de insecte care nu mai exista azi. Deci cum au disparut ganganiile lipsa? Si, da, sunt o gramada…

4- Care este exact procedeul fizic prin care Dumnezeu a oprit Soarele pe cer in vremea lui Iosua?

Stim acum ca Pamantul e o planeta sferica. Pamantul are o anumita viteza, cam 30 de kilometri pe secunda. Oprirea brusca ar fi facut oamenii sa zboare din cauza socului. Sa vedem o explicatie astronomica pentru asta. Ce camp gravitational imens a oprit planeta din mers?

5- Cine este femeia misterioasa?

Stim ca in Biblie la inceput erau doar Adam si Eva. Care au avut apoi drept fii pe Cain si Abel. Cain l-a omorat pe bunul sau frate, dupa care a fost pedepsit de Dumnezeu. “Si s-a dus Cain de la fata lui Dumnezeu si a locuit in tinutul Nod, la rasarit de Eden. Dupa aceea a cunoscut Cain pe femeia sa si ea, zamislind, a nascut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate si a numit-o, dupa numele fiului sau, Enoh” (Geneza, 4 16-17). Care este explicatia antropologica pentru aceasta femeie? Daca pe Pamant exista doar o singura linie directa care incepe cu Eva, care este femeia necunoscuta si care nu era Eva si nu e mentionata a fi fiica ei?

Sursa: RENNE
Sursa foto: noahinamerica.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (7)

 

 1. […] pentru ca mereu descoperim cate ceva. Acum sa ajungem si la tema in sine. Scriam recent despre 5 dileme pe care creationistii care se bazeaza pe Biblie trebuie sa le rezolve pentru a putea intra in arena […]

 2. deeds says:

  Nu sunt atat de informat pe cat as vrea la nedumerirea asta, dar conform wikipedia (sper sa nu il considerzi spam) [ http://ro.wikipedia.org/wiki/Lilith ]: “Lilith nu apare in Biblie; poate datorită prejudiciului adus de către autorii patriarhi care au modificat scrierile de-a lungul timpului. Lilith și Adam se iubeau foarte mult, dar când făceau dragoste, Lilith nu dorea să stea pe jos, cerând egalitate între sexe, intrând în conflict cu Adam. În urma conflictului, Lilith pleacă; o altă versiune spune că pronunțând în mod nepermis numele lui Dumnezeu YHWH (cu pronunție azi nesigură), este izgonită din Eden. Îl ia pe Șarpe (Diavolul) ca soț, răzbunându-se mai târziu pe Adam, făcându-l să ia fructul interzis.

  Până în secolul optsprezece , în multe culturi ale lumii era comună practica folosirii amuletelor împotriva lui Lilith.”

  Deci… nelamurirea mea, daca Adam si Eva au fost doar la inceput, ce cauta Lilith inaintea Evei?!!

 3. totedati says:

  bună întrebarea … până la urmă se pune întrebarea dacă nu cumva biblia nu e o carte unică, unitară, ci o compilație de texte adunată în timp și forțat considerată toată, la pachet, revelație divină …

  de exemplu evreii nu consideră biblia singura lor carte sfântă … nu consideră noul testament o adăugare legitimă la vechiul testament ci una forțată …

  iar dacă ne apucăm să mergem mai departe, să întrebăm cum traduc ei vechiul testament, geneza și facerea lumii dăm de ditamai suprizele … eu am o astfel de traducere făcută de un evreu din vechea limbă ebraică a genezei si pot spune că nu seamănă de loc cu cea latină creștină!

  de ținut minte! vechea limbă ebraică a evoluat foarte mult până la ce vorbesc acum evreii! sunt aproape limbi diferite, de-aia trebuie traduse vechile texte religioase ebraice chiar și de către evreii moderni!

  fabre d’olivet = geneza după moise

  ;-D

 4. bogdan says:

  Dilemele tale sunt niste banalitati… Imi pare rau ca am vazut asa tarziu postarea.
  1. a.Pentru a te lumina si tu intr-un final, trebuie sa ai in vedere ca creationismul nu respinge o evolutie a unei specii sau chiar o adecvare la mediu, ci respinge schimbarea speciei in alta, prin evolutie
  b. Zilele creatii nu trebuie privite ca zile de 24 de ore ci ca etape
  c. Aceeasi specie ar fi putut fi creata pentru doua medii de viata

  2. Creatia nu presupune un creator care sa se supuna unor reguli naturale deja existente. Daca a creat lumea, inseamna ca a creat si legile naturale descoperite acum de stiinta, iar a se abate de la ele nu insemna o aberatie sau imposibilitate. Pe de alta parte Biblia nu este o carte stiintifica si nu are ca scop sa redea lucrurile amanuntit.

  3.Aici pur si simplu imi vine sa rad. Specii de insecte ar fi putut disparea si inainte si dupa potop, poate chiar si la potop…. Unde e problema aici???
  Daca ar fi disparut pentru ca au evoluat, atunci n-ar mai fi ramas decat omul pe pamant caca restul speciilor au evoluat si nu mai sunt. Stiu ca doar anumiti indivizi au evoluat dar tocmai aceasta arata ca disparitia unor specii nu are legatura cu evolutionismul.

  4. Care e procedeul fizic? :)) tocmai aici este minunea ca a oprit soarele(sau pamantul) si voi nu stiti cum.

  5. Relatarea nasterii a doi fii nu inseamna cusunt singurii fii… Bineinteles ca Eva a nascut si fete caci astfel nu se putea inmulti… Femeia misterioasa este asadar sora a lui Cain… facandu-se abstractie si aici de la legea fireasca aparuta ulterior prin care astfel de relatii sunt imorale si nu numai(altfel onul nu se putea inmulti).

  In fine dilemele tale sunt mai mult scorniri spre un dorit neinteles pentru a te justifica…. Scces in cautrari!

 5. Valentin says:

  Domnule Bogdan, am si eu o dilema, poate imi raspunzi si mie, sau oricine altcineva, as ramane indatorat…

  Daca Dumnezeu e atotstiutor, de ce l-a creat pe ingerul care ulterior a devenit Diavolul, adica nu stia dinainte ca aceast inger o sa ii faca rau…adica unde e logica sa creezi pe cineva care ulterior se intoarce impotriva ta si care iti va fi dusman?

  As fi extrem de recunoscator daca cineva mi-ar raspunde la intrebarea asta…va multumesc.

 6. Babica says:

  Pentru Valentin:

  Dumnezeu a creat un inger purtator de lumina,era seful ingerilor. Dumnezeu l-a pus pe acest inger intr-o pozitie inalta (Isaia 14:12-15 Ezechiel 28: 12-19),insa acesta nu s-a multumit cu pozitia sa. A vrut sa fie ca….DUMNEZEU,si de acolo a pornit ura lui Lucifer fata de Dumnezeu. Insa Dumnezeu stia ca se va intampla acest incident,de aceea a facut planul de mantuire inainte de creatia noastra,inainte de intemeierea lumii noastre (Efeseni 3,9-11 Romani 16,25-26 ) http://www.revelatia.ro/docs/conflictul_cosmic.html
  Poate te va lumina dupa ce urmaresti. Vizionare placuta!

  Pentru Daniel Ionascu:

  Ma bucur ca ai pus aceste intrebari,insa partea proasta este cea ca ai inceput sa pui intrebari de indoiala. Nici o problema,daca asta vrei,esti liber,indoiala vei castiga.
  Si Satana a mers la Eva si i-a inspirat indoiala prin conversatia din Geneza 3:1-6 Oare a zis Dumnezeu…..? Aceasta a fost o indoiala. Care a fost sfarsitul acestei indoieli? Izgonirea din Eden.
  Altceva mai bun nu ai gasit? Nu ai incercat sa gasesti sa vezi daca profetiile s-au implinit? Nu ai comparat istoria cu profetiile biblice ca sa vezi ca s-au implinit literal si altele vor urma sa se implineasca?
  Ce ar fii daca Dumnezeu ti-ar pune azi intrebarile pe care i le-a pus si lui Iov? Citeste Iov,cap: 38,39,40 si 41.
  Si gandeste-te ca intrebarile acelea i-au fost puse lui Iov la vremea aceea din cea ce se vedea sau ce stia omenirea de atunci. Daca ar fi ca Dumnezeu sa-ti puna intrebari in ziua de azi la lucrurile de azi cu toata tehnologia de azi,crezi ca ai putea sa raspunzi la intrebari?
  Citeste Tit 3:9-11 Fereste-te de intrebarile fara rost ! Deuteronom 29:29 Lucrurile ascunse sunt ale Domnului !

  Multumesc pentru atentie,Domnul sa te binecuvanteze!

 7. Babica says:

  Pentru Bogdan:

  Am vazut raspunsurile tale la intrebarile puse de Daniel Ionascu. Sincer la unele intrebari puse de Daniel,nici eu nu stiu sa raspund,insa nu trebuie ca sa ma indoiesc de Dumnezeu daca nu gasesc raspunsul. Orientarea mea e sa fiu mantuit,ca apoi in paradis il pot intreba pe Isus la nedumeririle mele.

  1) Ce ma mira la raspunsurile tale este ca tu consideri ca zilele creatiei nu au fost literale de 24 h,ci doar niste etape,perioade mai lungi. Cu alte cuvinte vrei sa spui ca Dumnezeu nu are puterea sa creeze.
  Psalm 33:6,9. “Cerurile au fost făcute prin Cuvântul Domnului şi toată oştirea lor prin suflarea gurii Lui. Căci El zice şi se face; porunceşte şi ce porunceşte ia fiinţă.”

  Exodul 20:11. “Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă

  De aici rezulta ca zilele sunt de 24 h,si Dumnezeu daca spune ceva se va face.Poate te miri,dar hai sa ne gandim la cateva minuni: Ce spunea Domnul lui Moise ca sa-i spuna lui faraon,cuvintele se implineau ( broastele,grindina,lacustele,ciuma,etc) Deci ce zice Domnul,se va implini. Mai departe sunt alte minuni ca: hranirea evreilor cu carne in pustie,despicarea Marii Rosie,etc Vrei sa spui ca daca minunile pe vremea lui Moise se implineau in cateva minute sau ore,atunci de ce nu ar putea sa faca Dumnezeu in 24 h ce este descris in Geneza?
  Hai sa meditam altfel: Se spune ca in ziua 3 Dumnezeu a creat vegetatia,iar in ziua a 4 a creat soarele,luna. Daca tu spui ca nu au fost 24 h,ci etape,perioade mai lungi (Unii oameni ca tine spun ca o etapa ar fii de 1000 ani literali). Atunci cum a putut sa supravietuiasca vegetatia fara soare? Daca mergi in gradina si in luna martie umbresti un loc de pamant cu iarba,unde nu va putea sa patrunda lumina soarelui,vei constata ca acolo nu creste iarba,se ofileste,se usuca locul acela. Incearca si vei vedea. Apoi daca vei vedea realitatea cu ochii tai,pune-ti intrebarea: Cum ar putea vegetatia creata in ziua 3 sa stea in picioare daca lumina (soarele,luna,stelele) au fost create in etape ( 1.000 ani) si nu in 24 h ? Toata vegetatia ar fi ofilita ca nu exista soarele.
  De asemenea cele 7 zile din Geneza sunt la fel ca zilele noastre,tot 24 h. Sa luam un alt calcul:
  Se spune ca in ziua 6 Dumnezeu l-a creat pe Adam. Acesta a trait 930 ani. Ce etapa-perioada ar fi avut ziua 7,sabatul,ziua de odihna? Intelegi ce spun? Daca toate zilele creatiei au fost niste etape-perioade mai lungi si nu 24 h, atunci si ziua 7 a fost o perioada-etapa lunga (+/- 1000 ani). Si daca Adam a fost creat in ziua 6,ziua de creatie a zilei a 7 a fost o etapa lunga cum spui tu,atunci cum a trait Adam 930 ani daca numai ziua 7 era o etapa-perioada de +/- 1000 ani ?
  Sper ca vei intelege ca zilele creatiei erau 24 h literale si nu niste etape/perioade lungi.

  2) La raspunsul de la intrebarea nr 4,legat de oprirea soarelui pe vremea lui Iosua, trebuie sa tinem cont ca cei din vremea lui Iosua nu avea telescoape sau aparate de trimis in spatiu cum avem noi acum.
  Noi acum cunoastem ca de fapt pamantul se invarte in jurul soarelui,si nu cum credeau cei din vremea lui Iosua ca soarele se invarte in jurul pamantului.
  Daca eu traiam in zilele lui Iosua,as crede ca pamantul sta,si soarele se invarte,iar daca soarele se invarte,Dumnezeu a oprit soarele de a nu mai se deplasa,dar acum ca eu cunosc ca de fapt soarele sta,iar pamantul se misca in jurul soarelui,eu pot sa spun ca de fapt Dumnezeu a facut ca pamantul sa stationeze,iar oamenii din vremea lui Iosua au crezut ca soarele sta in loc sa inteleaga ca pamantul stationa.
  Intelegi?

  Mersi ptr atentie.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.