Cum se baga Rusia in treburile interne ale unui stat suveran

Scris de

gazprom_tankRusia se implica direct si la vedere in administrarea Republicii Moldova, platind pensii in Transnistria si gaze la tarife preferentiale zonei separatiste.

Pensionarii din Transnistria au primit in luna septembrie o treime din pensia lor de la Federatia Rusa.

Astfel, fiecare pensionar a primit 150 de lei moldovenesti, circa 40 de lei romanesti, din partea Rusiei. Impreuna cu banii, fiecare a primit si un document care explica foarte clar de unde provin banii.
Transnistria mai primeste si gaze naturale la pret preferential, mai mic fata de cel cu care gazul e vandut Republicii Moldova.
Cazul Moldovagaz este sugestiv, dupa ce compania a intrat pe mana Gazprom din cauza datoriilor facute tot deĀ  Transnistria.
Moldovagaz este in prezent cea mai mare companie din Republica Moldova. Aceasta este atat transportator de gaz metan prin conductele ce traverseaza tara, cat si distribuitor pentru populatie si firme. Gazprom controleaza 50% plus o actiune din Moldovagaz din luna februarie 2008 si vrea sa-si mareasca pachetul la 80%.

Cu cat compania de peste Prut are datorii mai mari fata de Gazprom, cu atat mai multe actiuni vor ajunge la gigantul rus. Luna august 2008 consemna o datorie a Moldovagaz catre Gazprom de 1,8 miliarde de dolari. Din aceasta, datoria Transnistriei era de 1,4 miliarde de dolari. Circa 35,33% din actiunile Moldovagaz sunt ale autoritatilor de la Chisinau, iar 13,44% sunt in posesia Tiraspoltransgaz, compania separatistilor pro-rusi.
Transnistria face datorii fata de Gazprom pentru ca vinde gazul importat consumatorilor finali la preturi cu 60% sub cele de livrare, potrivit Europei Libere.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.