Gazprom si Surgutneftegaz tintesc Croatia

Scris de

SurgutneftegazGazprom si Surgutneftegaz pregatesc o miscare de flancare a Estului Europei, prin fortarea de achizitii in Balcanii de Vest.

Enigmaticul grup rus Surgutneftegaz vrea sa isi schimbe cele 20% din actiunile sale la grupul maghiar MOL cu cei 47% pe care acesta ii detine la compania croata INA. Miscarea ar favoriza si Gazprom, care intentioneaza sa taie posibila aprovizionare a Europei Centrale si de Est cu gaze naturale lichefiate (LNG) prin porturile croate de la Marea Adriatica, sustine The Jamestown Foundation.

MOL: pierdere pe ambele fronturi

Budapest Business Journal a raportat aceasta miscare citand un articol din ziarul german Handelsblatt. MOL se afla intr-o situatie foarte dificila orice ar face: ori pierde active valoroase croate, ori se va confrunta cu o preluare ostila din partea Surgutneftegaz, care are nevoie de capacitati de rafinare. Cand a devenit proprietarul a 47% din grupul croat de petrol si gaze INA, a semnat un moratoriu pe 5 ani cu guvernul croat prin care se angaja sa nu vanda actiunile. Perioada poate fi redusa la doi ani daca nu au loc schimburi de actiuni intre cele doua companii.
Potrivit agentiei MTI, presa maghiara a calificat mutarea Surgut drept „urmatoarea miscare in jocul de sah al politicii energetice care are loc in regiune”.

Gazprom intra in joc

In data de 14 octombrie, analistul Vladimir Socor publica pe site-ul Jamestown Foundation un articol in care arata ca premierul rus Vladimir Putin a facut mai multe oferte energetice, intre care si alaturarea la South Stream, omologului sau croat, Jadranka Kosor, si presedintelui Stipe Mesic, in timpul unor intalniri informale desfasurate in luna septembrie. Potrivit lui Socor, scopul Moscovei este sa flancheze Europa Centrala prin Croatia pentru a bloca furnizarea de produse energetice non-ruse pe rute alternative. MOL insusi isi promova aceasta posibilitate. MOL este presata prin intermediul diviziei de gaze, statul provocandu-i pagube din mentinerea la preturi joase a preturilor reglementate. Potrivit intelegerii din 30 ianuarie 2009, guvernul croat trebuia sa preia divizia de gaze pana la 1 iulie, insa acest lucru nu s-a intamplat. Statul croat detine si el 44,8% din INA.

Rusia castiga

Oferta Kremlinului pentru MOL ar putea fi una de nerefuzat, mai spune Socor: Surgutneftegaz sa-si abandoneze tentativa de preluare ostila in Ungaria daca MOL iese din Croatia si isi vinde cei 47% catre o companie rusa. Analistul speculeaza ca aceasta nu ar trebui sa fie neaparat Surgut, ci posibil Gazprom, GazpromNeft sau Lukoil, care incearca sa intre in Croatia. Lukoil chiar a facut fara succes lobby fata de guvernul precedent impotriva MOL. Daca acest lucru se va intampla, Croatia va fi absorbita in orbita energetica rusa, iar rutele alternative de furnizare a petrolului si gazului natural lichefiat vor fi blocate. In acest caz, MOL va fi si mai vulnerabila la presiunile ruse si, impreuna cu ea si statele unde aceasta opereaza, inclusiv Romania.
Presedintele Mesic are reputatia unui politician apropiat de Rusia si a criticat public rolul MOL in INA.

Bete-n roate

Potrivit lui Jerko Jelic Balta, presedintele companiei care are grija de sistemul de transport al Croatiei – Plinacro – Gazprom a cerut dreptul de a folosi actualele si viitoarele conducte, inclusiv cea planuita Croatia-Ungaria. Cu o capacitate anuala de transport a 6,5 miliarde de metri cubi de gaz, conducta e programata a fi terminata la sfarsitul lui 2010. Prin aceasta se poate transporta gaz lichefiat de la terminalul din insula croata Krk catre Centrul Europei. Prin INA, MOL este parte a consortiului. MOL a initiat in urma cu 2 ani un efort comun al statelor din zona de a interconecta sistemele nationale de transport al gazelor naturale (NETS). Acesta are rolul de a ajuta statele din regiune in momentele in care furnizarea este oprita.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] asupra MOL Inspre Vest, in Croatia Surgutneftegaz face presiuni asupra MOL pentru a ceda cele 47% din compania croata detinute de MOL in schimbul celor 20% din MOL detinute de […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.