Joaquin Almunia, omul anului 2012

Scris de

Comisarul European pentru Concurenta, Joaquin Almunia, a fost declarat de catre revista online RENNE drept omul anului, pentru activitatea sa la nivel comunitar.

Sub indrumarea sa, Comisia Europeana a amendat in 2012 cu 1,47 miliarde de dolari cartelul tuburilor catodice pentru monitoare iar amenda este cea mai mare din istoria US. In aceasta operatiune au fost vizate grupurile Philips, LG, Panasonic, Samsung SDI, Toshiba si Technicolor, in vreme ce taiwanezii de la Chunghwa Picture Tubes au fost iertati datorita informatiilor furnizate.

Tot in 2012, Almunia a bifat o victorie in lupta contra Apple in privinta distributiei de carti digitale la plangerea Amazon; nu-i bai caci si Amazon a fost lovita, fiind obligata sa isi creasca TVA-ul platit pentru bunuri digitale de la 3% la 15%, chiar daca foloseste regimul fiscal din Luxemburg. Insa asta este alta poveste.

Tot in 2012 Almunia a inceput sa investigheze Microsoft pentru faptul ca o parte din sistemele de operare vandute in UE nu prezentau utilizatorilor balotul de browsere pentru alegere. Microsoft risca o amenda de 7 miliarde de dolari deoarece a incalcat o alta decizie antitrust a UE. De asemenea, finalul anului l-a prins pe Almunia batand cu pumnul in masa in fata Google – care este investigata pentru favorizarea propriilor servicii in rezultatele motorului sau de cautare in fata celor oferite de adversari. In fine, si Samsung a fost luata la bani marunti din cauza ca a incercat interzicerea unor produse Apple in UE pe baza patentelor standard-esentiale, pe care s-a obligat sa le licentieze oricui doreste.

Legat de Romania, Almunia a luat la puricat contractele “baietilor destepti” cu Hidroelectrica si, in cazul in care se vor dovedi ajutor de stat, atunci acestia vor trebui sa returneze toata suma considerata ilegal acordata.

Finalmente, Almunia a trebuit sa aprobe in acest 2012 o serie de ajutoare de stat pentru mai multe banci care stateau sa dea coltul, cum ar fi Dexia, Monte dei Paschi si a conditionat ajutoarele pentru Bankia si alte banci spaniole de restructurari masive.

Update: la sesizarea fanilor trebuie sa adaugam si mega-investigatia pe care Comisia Europeana a inceput-o anul trecut si contra gigantului Gazprom pentru abuz de pozitie dominanta.

Sursa: Erasmus+
Sursa foto: Erasmus+

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] din partea Uniunii Europene din cauza ca nu a pus in aplicare o alta hotarare, si anume, nu a prezentat balotul de browsere alternative in Windows. Un numar de 28 de milioane de copii ale sistemului de operare au fost instalate fara a fi […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.