MEU 2010 – Opinia participantilor

Scris de

Pentru o saptamana, in cadrul evenimentului Model European Union (MEU), 180 de tineri din 20 de tari membre UE si Turcia s-au pus in locul europarlamentarilor, ministrilor, lobbistilor, interpretilor si jurnalistilor care conlucreaza pentru Europa. Cum s-au simtit si, mai ales, ce au invatat ei din aceasta experienta, cititi mai jos:

Rhian Moritz – rol: europarlamentar social democrat

“Chiar daca Model European Union a fost un eveniment incredibil de obositor si pe alocuri frustrant, nu as vrea sa dau pe nimic aceasta experienta uimitoare!

Mi-a placut foarte mult cum a fost totul organizat si ca am putut sa vedem o mare parte a orasului, desi am fost ocupati toata ziua in Parlament. Si bineinteles, faptul ca am intalnit atatia euroentuziasti a fost un lucru imbucurator.

Cred ca se putea imbunatati modul in care au lucrat grupurile in Parlament, uneori s-a pierdut timpul cu discutii inutile. Tot pe partea de organizare, cred ca era mai bine daca nu stateam mai mult de trei persoane in aceeasi camera la hotel”.

Paul Pryce – rol: presedintele Consiliului de Ministri

“Am invatat foarte multe la Model European Union din dezbaterile asupra directivelor propuse. De asemenea, experienta din aceasta saptamana m-a maturizat. Credeam ca stiam totul despre mentinerea calmului in situatii de criza si despre respectarea termenelor limita, din timpul petrecut in armata canadiana. Dar in armata iti era permis sa devii putin agitat si “badaran” sub stres. In diplomatie insa, asa ceva nu este permis. Impreuna cu ceilalti membri din Consiliu am invatat ce inseamna sa mentii calmitatea, profesionalismul si atmosfera colegiala chiar si in cele mai dificile situatii.

Erasmus Plus (2014-2020 ) este noul program de 16 miliarde de euro pentru educație, formare, tineret și sport. Acesta este construit pe bine-cunoscutul și marca de succes a UE, programul

Toate programele anterioare, cum ar fi Tineret în acțiune, Erasmus și LLP sunt incluse în noul program Erasmus+. Acest program are trei piloni principali: educație și formare, tineret și sport. Obiectivul principal al programului Erasmus Plus este acela de a îmbunătăți sansele de angajare ale tinerilor prin dobândirea de competențe suplimentare apreciate de angajatori, precum și îmbunătățirea competențelor lingvistice.

In legatura cu organizarea MEU, ar fi cateva plangeri, insa nu traim intr-o lume perfecta si MEU nu este un eveniment perfect. Merita insa sa participi? 100 % da”!

Marta Costa – rol: jurnalist

“A fost o schimbare in viata mea, pentru un moment m-am simtit ca in ERASMUS. A fost coplesitor sa mergi in fiecare zi in Parlament, sa fii atent la discutii, la voturi, la intalnirile pe grupuri.

Este un sentiment de neuitat sa concepi un ziar de la zero si sa vezi cum toata lumea se ingramadeste sa il aiba si sa il citeasca. Bineinteles, cel mai bun lucru a fost sa cunosc atatia oameni, cu care am aflat ca am multe in comun. Grupul din Portugalia se gandeste serios sa organizeze aici un MEU local”.

Filippo Costa Buranelli – rol: lobbist

“Model European Union a fost cea mai buna experienta sociala pe care am trait-o vreodata! Le recomand tuturor sa participe pentru ca, pe de o parte, Model European Union te ajuta sa cunosti in profunzime institutiile Uniunii Europene si, pe alta parte, iti imbogateste bagajul cultural si personal prin socializarea cu tineri din aproape toate statele membre.

Ar fi trebui sa dureze mai multe zile, desi imi imaginez ca a organiza un eveniment cu 180 de participanti este solicitant si obositor”.

Sursa: Erasmus+
Sursa foto: Erasmus+

Etichete: , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.