MEU 2010 – cea mai mare simulare a lucrarilor Parlamentului European

Scris de

In timp ce se indrepta la opt dimineata spre sediul Parlamentul European, cu o cana de cafea intr-o mana si cu servieta in cealalta mana, Rares incerca sa isi mai desfaca putin nodul cravatei. Totodata vorbea cu Guillaume, lobbist pentru Human Rights Watch, despre directiva propusa de Comisie. Guillaume sustinea ca aceasta nu va rezolva problemele imigrantilor ilegali ci, dimpotriva, va crea altele, ca traficul de fiinte umane.

Impreuna, cei doi lobbisti incercau sa gaseasca un nou unghi de abordare care sa ii convinga pe europarlamentari sa le sustina pozitia. Aveau doar o jumatate de ora in care mai puteau sa ii influenteze, in timpul pauzei de cafea a europarlamentarilor. De aceea, cand Rares l-a zarit pe Nicholas Vicelot, reprezentant al Social Democratilor, s-a dus imediat la el sa il salute.

Timp de o saptamana, pentru 180 de tineri din 20 de tari din Uniunea Europeana si Turcia, ziua de lucru a tinut aproape 12 ore. Si asta pentru ca au intrat in pielea celor care decid in Europa, la cea mai mare simulare a lucrarilor Parlamentului European – Model European Union (MEU), ce a avut loc in sediul Parlamentului European din Strasbourg.

Fiecare participant a avut un rol bine definit in simulare: europarlamentar, membru al Consiliului de Ministri sau lobbist. Nu au lipsit nici interpretii care au muncit cot la cot cu europarlamentarii, traducand din engleza in limba materna discutiile si amendamentele. A fost prezenta si o echipa de jurnalisti acreditati, care au organizat conferinte de presa si au scos ziare cu evenimentele zilei respective.

Toata lumea si-a luat rolurile foarte in serios, “poate prea in serios” – cum au spus organizatorii MEU. Putine au fost momentele de respiro, pauzele de cafea erau prilejuri pentru discutii informale si asalturi ale presei, la micul dejun se prefigurau strategiile, in timpul pranzului se discutau eventualele modificari, iar la cina se trasau concluziile. Si ziua inca nu se incheia, pentru ca urmau evenimentele sociale, la care prezenta era mai mult decat necesara.

In primele doua zile ale simularii tinerii au participat la traininguri si intalniri cu adevarati europarlamentari, lobbisti sau jurnalisti care le-au explicat mai multe despre procesul decizional din Uniune. Au urmat apoi cinci zile de lucru in cladirea Parlamentului European. Participantii au primit doua directive propuse de Comisie, referitoare la organismele modificate genetic si la imigrantii ilegali, pe care trebuiau sa le discute si sa le adopte prin procedura co-deciziei. Tinerii au simtit pe propia piele cat de greu este sa se ajunga la un consens, mai ales cand parerile partidelor politice europene sunt uneori atat de diferite.

Programul incarcat le-a lasat participantilor putin timp de a se bucura de Strasbourg. Organizatorii au rezervat doar cateva ore pentru o plimbare cu barca si un tur al orasului. In fiecare seara, europarlamentarii si-au probat rezistenta la oboseala in barurile de langa hotel, incercand in acelasi timp sa se fereasca de camerele de filmat ale jurnalistilor.

Pentru toti cei prezenti la MEU, a fost o saptamana plina, in care s-a facut abuz de cuvintele “amendament”, “organisme modificate genetic” si “imigranti ilegali”.

Sursa: Renne
Sursa foto: Aleksandra Wisniewska

Etichete: , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] de a participa la cea de-a patra simulare a lucrarilor Parlamentului European din Strasbourg – Model European Union (MEU). Simularea a fost organizata de ONG-ul Bringing Europeans Together (BETA), al carui scop este […]

  2. […] o saptamana, in cadrul evenimentului Model European Union (MEU), 180 de tineri din 20 de tari membre UE si Turcia s-au pus in locul europarlamentarilor, […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.