Romania, prinsa intre ”marele licurici” si ”marele urs”

Scris de

Sfantul VLADIMIR PutinCentrul pentru Cercetare privind Globalizarea (CRG) spune intr-o analiza publicata in pagina online ca SUA se bazeaza in strategia sa pe alimentarea instabilitatii din Caucaz.

Trimiterea face referire la Georgia si la presedintele sau Mikhail Sakashvili.
Astfel, Statele Unite si-ar putea trimite fortele de mentinere a pacii pentru a asigura securitatea transportului resurselor de petrol si gaze caspice, iar contingentele americane din Romania si Bulgaria ar putea fi foarte folositoare in acest scop, potrivit expertilor.

In acelasi registru, Rosneft, gigantul de stat al petrolului, a anuntat ca va explora si exploata petrol in apele Marii Negre din fata coastelor Abhaziei, regiune separatista georgiana care si-a declarat independenta anul trecut. Rusia a recunoscut independenta si a Osetiei de Sud, tot din Georgia.

Sistem nou anti-racheta

SUA vor sa controleze exportul de resurse de petrol si gaze din Marea Caspica bazandu-se pe bazele militare din Romania si Bulgaria, in timp ce ofensiva energetica rusa se concentreaza pe Turcia, Serbia si Croatia.
Pe de alta parte, in timpul unei vizite recente in Romania, vicepresedintele american Joe Biden a declarat ca Bucurestiul sprijina noua configuratie a scutului american antiracheta, anuntata de Washington dupa renuntarea la un proiect anterior ce prevedea mobilizarea unor elemente ale scutului in Polonia si Cehia.
Astfel, elemente ale scutului american antiracheta ar putea aparea in final si in Romania, comenteaza sursa citata. Mai exact, apararea se va face de pe platforme marine, potrivit altor informatii aparute in presa internationala.

Potrivit expertilor americani, constructia celor doua baze in Romania si Bulgaria este in perfect acord cu mutarile de trupe americane anuntate de fostul presedinte George W. Bush in 2004. Multi analisti cred ca eforturile americane in Romania si Bulgaria sunt parte dintr-o strategie globala de mutari de trupe, inceputa de administratia Bush, in vederea transferului de trupe din Germania catre est.

Gaz pentru Nabucco, cu binecuvantarea SUA

Romania sprijina intens Nabucco, gazoduct rivalĀ  South Stream iar presedintele Traian Basescu l-a vizitat pe Sakashvili dupa invazia rusa.
De altfel, potrivit Kommersant, Iranul va furniza anual Turciei 17 miliarde de metri cubi de gaz, pe care acest stat ii va pompa in Nabucco. Afacerea ar fi fost perfectata cu acordul SUA. Aceasta cantitate se va adauga la cele 8 miliarde de metri cubi de gaz promisi de Azerbaidjan, in timp ce din Irak ar putea sosi alte 8 miliarde de metri cubi din 2015, potrivit lui Reihard Mitschek, directorul Nabucco International si director al diviziei de gaze din OMV, liderul proiectului. Romania participa la gazoduct prin Transgaz.

Bulgaria pierde South Stream

In privinta Bulgariei, dupa schimbarea sa de optica de dupa alegerile recente, Rusia se retrage din proiectele energetice ce o implicau pentru a o pedepsi. Bulgaria a oprit proiectul de 4 miliarde de euro pentru centrala nucleara de la Belene din lipsei fondurilor, ca urmare a crizei.

Centrala era prima din UE care folosea tehnologie ruseasca si a ridicat mari semne de intrebare in privinta sigurantei. Compania rusa Atomstroyexport o construia. In privinta oleoductului Burgas-Alexandropolis si a gazoductului South Stream, Bulgaria a cerut justificari economice pentru viabilitatea proiectelor si mai mult timp de gandire.

Insa, potrivit Euractiv.com, care citeaza Kommersant, Putin a luat foc atunci cand a auzit asta. Cei 7 ani in care Bulgaria s-a tot gandit la oleoductul respectiv era prea mult. Cetatenii din Burgas nu doreau conducta din ratiuni de protectia mediului. Astfel, Putin a mers apoi in Rusia, unde a negociat constructia conductei petroliere Samsun-Ceyhan, care va duce petrolul rus de pe coasta Marii Negre pana in Mediterana, fara a trece prin Bosfor. De asemenea, a obtinut acordul Turciei pentru ca South Stream sa treaca prin apele sale maritime.
Rusia impusca, astfel, doi iepuri dintr-un foc. Pe de o parte scoate dintr-o data Bulgaria din jocuri, potrivit presei ruse. Pe de alta parte, conductele ocolesc si Ucraina, care ii scoate peri albi lui Putin cu intarzierile la plata gazelor consumate si cu furtul din conducte.

Cadetii invata rusa pentru a fi deplasati in Georgia?


Daca Pentagonul explica aceasta strategie de mutare spre Est prin nevoia de a-si muta fortele mai aproape de Orientul Mijlociu, Rusia o priveste insa ca o amenintare directa la adresa intereselor sale, temandu-se ca prezenta militara americana relativ redusa din Romania si Bulgaria ar putea sa creasca.
Bazele NATO de la Marea Neagra se adauga instalatiilor militare occidentale construite la Marea Baltica, punand Rusia din nou intr-o situatie dificila. Ca un alt semn alarmant, cadetii de la academia militara West Point au in prezent un curs de limba si cultura ruseasca. in mod similar, cu trei ani inainte de ofensiva condusa de americani in Irak, ei au inceput sa invete limba araba.

Oferte de nerefuzat in Serbia

In schmb, isi continua nestingherita ofensiva energetica in Balcani. Medvedev a sosit cu sacul lui Mos Craciun la Belgrad saptamanile trecute. S-a semnat un protocol pentru South Stream si altul pentru construirea unui depozit de gaze la Banatski Dvor.
Gazprom va detine 51% din segmentul de South Stream iar statul sarb, prin Serbia Gas 49%.
Intre timp, Serbia Gas vrea sa faca o conducta de 1,2 miliarde de metri cubi pentru a face legatura cu Bosnia, dar folosind bani de BERD. Belgradul deja a dat 51% din NIS catre Gazprom Neft pentru foarte putini bani: 400 de milioane de dolari in bani si investitii de 500 de milioane de dolari, la jumatate fata de valoarea reala a companiei, avand in vedere monopolul NIS in rafinare si domininta pe piata combustibililor.
Guvernul sarb a cerut companiilor ruse sa investeasca in calea ferata (vizata fiind RZD), dar si in porturile de pe Dunare, sa construiasca un metrou, o centura in jurul Belgradului dar si termocentrale pe gaze, in anticiparea sosirii South Stream.
Ministrul rus de Finante, Alexei Kudrin a spus ca Rusia va da Serbiei 1 miliard de dolari, din care 350 de milioane pentru deficit si 650 de milioane pentru proiectele de infrastructura ce vor fi realizate de companii ruse. De asemenea Banca Moscovei a fost de acord sa dea 100 de milioane de dolari.

Conform lui Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundaation, Serbia s-ar putea sa fi supraestimat capacitatea Rusiei de a investi in proiectele sarbe in acest moment, pe aceleasi considerente pe care Armenia a incredintat Rusiei sistemul de gaze si alte active pentru sustinerea rusa in privinta enclavei azere Nagorno-Karabah.

Presiuni asupra MOL

Inspre Vest, in Croatia Surgutneftegaz face presiuni asupra MOL pentru a ceda cele 47% din compania croata detinute de MOL in schimbul celor 20% din MOL detinute de Surgut. In cazul in care afacerea e dusa la bun sfarsit, se va taia accesul Europei Centrale la gazele naturale lichefiate ce pot fi aduse prin terminalele de la Marea Adriatica, unde MOL era participant. De asemenea, Gazprom vrea sa includa Croatia si Slovenia in South Stream.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.