Romania, si pacalita de Gazprom si cu banii luati?

Scris de

gazprom_tankGazprom joaca Romania pe degete in privinta South Stream. Rusii nu vor dori niciodata sa se expuna riscurilor trecerii unei rute a gazoductului prin Romania, atata timp cat tara noastra irita “marele urs” prin amplasarea interceptorilor din scutul american anti-racheta. Tot ce vor de la noi este acordul pentru trecerea prin spatiul romanesc. Si sa ne foloseasca pentru a santaja Bulgaria.

In timp ce Gazprom semna cu Bulgaria acordul pentru constituirea companiei mixte care va contrui tronsonul de South Stream de pe teritoriul sau, Alxeandr Medvedev, vicepresedintele grupului rus curta la Bucuresti un posibil acord pentru un traseu al South Stream pe teritoriul nostru.

Adriean Videanu anunta astazi ca Transgaz a fost invitata la realizarea South Stream. Gazprom anunta si el intr-un comunicat ca partea romana este interesata de gazoductul lor si ca analizeaza posibilitatea unui traseu via Romania.

Contracte directe, momeala perfecta

La cum se arata situatia, Gazprom se face luntre si punte ca sa primeasca de la partea romana acceptul pentru South Stream. Dar sa analizam putin.
Gazprom ne-a promis atat noua, cat si bulgarilor ca vom avea o relatie directa dupa expirarea contractelor cu intermediarii. In cazul nostru, oferta ar insemna dupa 2012, cand contractele WIEE si Imex Oil (compania oligarhului rus Matchisky de la Alro). Gazul primit de noi este cam cu 10% mai mare numai din cauza lor.
Concomitent, Romania a anuntat ca va gazdui rachete americane din cadrul Scutului anti-racheta. Or, “marele urs” este foc si para din aceasta cauza si foarte suparat pe noi.
Deci de ce ar vrea rusii sa treaca South Stream-ul pe la noi si sa faca depozite la noi din moment ce asta ii va face mai dependenti de noi? Rusii au avut in ultimii 5 ani mai multe dispute cu Ucraina, care are avea tot atitudine pro-occidentala si tinea Rusia in sah din moment ce 80% din exporturile ruse de gaze trec pe la ei.
Asadar, de ce s-ar expune ei sa fie mai vulnerabili in fata unui stat ne-prieten?

Si totusi trece prin Bulgaria

In plus, tot zilele astea, Alexei Miller, seful lui Medvedev si primul om din Gazprom a parafat cu Bulgaria realizarea companiei mixte care sa realizeze tronsonul bulgar al South Stream. Asadar, cum sa treaca conducta pe la noi daca trece pe la bulgari?
Rusii i-au mai santajat o data pe bulgari sai accepte South Streamul, punandu-i sa concureze cu noi si cu Turcia. Intre timp, bulgarii s-au razgandit si in privinta centralei de la Belene, pentru care spuneau ca nu au bani: vor cere un imprumut de 2 miliarde de euro Rusiei.
Turcia s-a ales si ea cu mai multe oferte energetice, intre care o centrala nucleara, South Stream si promisiunea realizarii oleoductului Samsun- Ceyhan. Acesta ar fi trebuit sa realizeze tranzitul de petrol de la Marea Neagra la Marea Mediterana ocolind Bosforul si Dardanelele. Prilej numai bun sa puna presiune pe Grecia, care avea dubii de mediu in privinta unui alt oleoduct gandit de rusi: Burgas-Alexandropolis.
Intr-o alta parte, Naftogaz este pe cale sa ajunga in mainile Gazprom. Analistul Vladimir Socor anunta ca toate ofertele energetice facute de Rusia in Estul Europei nu au alta tinta decat acapararea Naftogaz, care controleaza gazoductele ucrainiene, calcaiul lui Ahile pentru Gazprom. Nici n-a fost numit presedinte candidatul pro-rus Viktor Ianukovici, ca Gazprom anunta ca ar fi interesat sa investeasca in sistemul de gaze ucrainian.

Depozitele, asul din maneca

Ar mai fi, totusi, o sansa si pentru Romania. Anul trecut, o sursa din domeniul energetic imi spunea ca Gazprom e mai interesat de depozitul de gaze de langa Craiova decat cel de la Roman-Margineni din judetul Neamt. Poate va intrebati de ce. Ei bine, pentru ca din Bulgaria se poate trage relativ usor o conducta pana la Ghercesti, langa Craiova unde se afla depozitul detinut de Romgaz.
Numai ca acesta ar trebui marit pentru a ajunge “rezervorul” South Stream-ului. Oricum, Videanu crede ca va face impreuna cu Gazprom depozite cu o capacitate anuala de 4-6 miliarde de metri cubi. Din acestea, 2 miliarde de metri cubi vor fi la Margineni.
Dar de ce ar face depozite la noi, cand acelasi lucru l-au promis si aliatilor traditionali sarbi (la Banatksi Dvor), dar si bulgarilor si maghiarilor?

Insa la cat de impetuos a iesit Medvedev de la discutii putem trage concluzia ca a venit in Romania doar pentru ca trebuia. Se vede ca nu-i face nicio placere sa fie aici. Or, daca se convenea participarea Romaniei la South Stream, de ce nu s-a spus cu surle si trambite intr-o conferinta comuna? Presa a avut la dispozitie doar informatii disparate dintr-un comunicat lalai, unde se spunea ca s-au discutat diverse colaborari. Dar nicio vorba despre South Stream.

Ramane cum am stabilit

In Balcanii de Vest, Putin momeste Croatia si Slovenia din nou cu South Stream. Iar in Ungaria, MOL s-a trezit peste noapte cu Surgutneftegaz, companie despre care se spune ca o treime este detinuta chiar de Putin. MOL dezvolta in Croatia un terminal de gaze lichefiate pe insula Krk. Iar MOL s-ar putea trezi cu o oferta de preluare ostila a Surgut, ori va fi fortata sa vanda subsidiara INA, din Croatia catre o companie rusa pentru a nu face posibila aducerea de alt gaz in afara celui rus.
Incet-incet, Europa de Est intra pe orbita energetica rusa.

Impresia mea lasata de comunicatul rus este ca vor sa lase sa creada ca vor face gazoductul pe la noi, dar limbajul este ambiguu si se poate intelege si ca South Stream trece pe cateva zeci de kilometri din zona maritima exlcusiva din Marea Neagra a Romaniei.

Asa cum era si planul initial!…

Sursa: RENNE
Sursa foto: cezarsalahor.files.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.