Rusia a detonat „bomba-lemnului” impotriva Finlandei

Scris de

vladimir putinRusia a facut Finlandei o oferta ca in filmul „Nasul”: pe care sa n-o poata refuza. In ultimele zile, premierul Vladimir Putin a fost cu biciul si cu zaharelul pe langa finlandezi si a obtinut tot ceea ce si-a dorit: acordul asupra constructiei Nord Stream.

Rusia a obtinut acordul Finlandei la Nord Stream la schimb cu amanarea cresterii taxelor la exportul de lemn. Ba mai mult, a promis companiilor energetice finlandeze ca pot participa la dezvoltarea zacamantului Shtockman din Arctica, unde se va produce gaz natural lichefiat. In plus, a propus o colaborare pentru constructia de spargatoare de gheata dar nu s-a ajuns la un acord in privinta propunerii ruse de a muta transporturile de containere de pe sosele pe calea ferata.

Mita si santaj

Putin a spus ca nu va introduce planificata crestere a taxelor la export pentru lemn din 1 ianuarie 2010, dupa cum anuntase. Masura fusese prezentata in 2008 de catre Putin pentru a ajuta propria sa industrie de prelucrare a lemnului, dupa ce Kremlinul a anuntat o strategie de micsorare a rolului Rusiei de exportator de resurse – petrol, gaze naturale, grau, lemn, minerale – si de creare de produse cu valoare adaugata. Actuala taxa era de 15 euro pe metrul cub, dar Putin dorea sa o creasca la 50 de euro. Oficialii finlandezi au spus, insa, ca societatile din aceasta tara au investit peste un miliard de euro in industria lemnului din Rusia. Principalul efect al maririi taxei ar fi fost scaderea dramatica a exporturilor catre Finlanda, punand presiune pe companiile din aceasta tara deoarece se bazau masiv pe importul de lemn ieftin rus. Acestea au amenintat ca isi vor inchide fabricile si vor da afara oameni daca disputa nu se va rezolva. Practic, companiile afectate au fost cel mai bun avocat al Rusiei pentru a determina Finlanda sa accepte constructia gazoductului Nord Stream.

Capitalismul dupa Gazprom

Putin a spus ca moratoriul ar putea fi extins chiar si in 2011 in privinta lemnului, dar doar amanarea taxei a lasat companiile finlandeze mai degraba nemultumite. Putin a lasat astfel usa deschisa pentru un nou santaj al lemnului daca Finlanda ii pune bete in roate la alte proiecte. Initial erau dubii din partea autoritatilor de la Helsinki in privinta conditiilor de mediu pe care Nord Stream nu le-ar indeplini.

Ca o coincidenta, fostul premier al Finlandei, Paavo Lipponen, a fost angajat de Nord Stream pentru a obtine exact … avizele de mediu. Iar Sebastian Sass, legatura rusa la UE, este un fost colaborator al lui Lipponen, potrivit New York Times. Ziarul arata cum Gerhard Schroeder, a aprobat proiectul Nord Stream in 2005 inainte de a pierde alegerile si a dat inclusiv garantii din partea statului german de 1,46 miliarde de dolari. Asta se intampla cu cateva saptamani inainte de a pierde. Apoi, imediat, a devenit presedintele Nord Stream. Aceste influente politice au aruncat dubii ca rationamentele constructiei nu sunt doar economice iar legaturile au generat mari discutii in presa occidentala.

Initial, finlandezii de la Fortum erau inclusi intr-un proiect de gazoduct care sa transporte gaze naturale in Germania, impreuna cu Gazprom. Nord Stream este realizat de Gazprom, nemtii de la E.ON si BASF, si olandezii de la Gasunie.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.